Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Tatile değil kaz otlatmaya 

KARS (İHA) - Kars’ın Selim ilçesi başta olmak üzere 52 ilköğretim, 19 orta öğretim, 1 Bağımsız 1 Anadolu Lisesi bulunan ilçe 3 bin 150 öğrencinin eğitim aldığı ve 3 yüz öğretmenin görev yaptığı Selim’de tatile giren çocuklar tatile değil, kaz ve hayvan otlatmaya gönderilmeye devam ediyor.
 
Tatil dolayısıyla defter ve kitaplarını bir kenara bırakan Selim’li öğrencilerin ellerine aldıkları sopa ve çubuklarla ailelerinin tek geçim kaynağı olan kazlara çobanlık yaptıkları görülürken bir çok öğrencinin de baba mesleği cambazlığı şimdiden gittikleri hayvan pazarında öğrenmeye çalıştıklar dikkat çekiyor.
 
SIĞIR VE KAZLARI GÜDÜYORLAR
 
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde her yıl olduğu gibi bu yılda ilköğretim okulu öğrencisi çocuklar çobanlık mesleğini yapmaya başladılar. Kimi çocuklar ise babalarıyla hayvan sürülerinin arkasında hayvan güderken, kimi köylerdeki kaz sürülerinin başında çobanlık yapıyorlar . Yaşları 10 ila 16 yaş arasında değişen bu çocukların 3 aylık kazançları ise 2-3 bin lira arasında. Çoğu babasının ve bir yakınının yanında sürü çobanlığı yapan bu çocuklar, okullar açılana kadar bu meslekleri sürdürüp aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar.
 
TEŞEKKÜRLÜ KAZ ÇOBANI
 
Selim ilçesine bağlı Çıplaklı köyünde ikamet eden ve Selim ilçesi Çıplaklı köyü Şehit Er Sinan Polat İlköğretim okulunda eğitim gören 5’nci sınıf öğrencisi Oğuzcan Kaptan kendilerine ait kazları otlatmaya götürerek onlara çobanlık yapıyor. Kazlara çoban olduğunu belirten Oğuzcan sınıfımı teşekkürle geçtim ben 2 yıldan beridir kendi kazlarımıza çobanlık yapıyorum. Aileme yardımcı oluyorum. Dedi.
 
MÜDÜR, “BÖLGENİN GERCEĞİ”
 
Selim İlçe Milli Eğitim Müdürü Emrullah Gül, Selim ilçesinin hayvancılık bölgesi olduğunu belirterek, “çok sayıda karnesini alan çocuk, genellikle çobanlık yapan ailelerle yaylalara gidiyorlar. Bu insanların geçim kaynakları bu, (Bu çocuğun ne işi var çobanlıkta) diyemiyoruz. Bunu desek tepki çekeriz. Çocukların bir çoğu kaz çobanlığı yapıyor bunun önüne geçemiyoruz. Dedi. daha sonra sözlerine devam eden Gül, Bu bölgeyi yaşayan bir çok ailenin ekmek paralarını bu yolla kazandıklarını belirterek, “Yaz ayı geldiği zaman bir çok aile yaylalara çıkıyor. Yaz spor okullarına kimseler gelmiyor. Çocuklar özgürlüğü seviyor. Şehirde kalıp internette lüzumsuz işlerde vakit geçireceklerine, yaylalara çıkıp bu yapmaları daha uygundur bence” dedi. 

Ekleme Tarihi
29.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Tatile değil kaz otlatmaya




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız