Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, Türkiye'nin narenciye ihtiyacının yüzde 30'luk kısmının karşılandığı Mersin'de ürünün dalında kaldığını söyledi. 

 
Narenciye tarihinde görülmemiş sıkıntı yaşandığını belirten Oda Başkanı Gökçel, narenciye seralarında incelemelerde bulundu, üreticilerin sorunlarını dinledi. 
 
Sezonu geçen limonun hala dalında durduğunu, kilosu 20 kuruştan bile alıcı bulamadığını anlatan Gökçel, narenciyede çok ciddi talep daralması yaşandığını anlattı. 
 
 
 
Türkiye'de yıllık 300-400 bin ton narenciye ürün artışı olduğunu, ihracatta ise 30-40 bin tonluk artış yaşandığını belirten Gökçel, "Limonda, Türkiye olarak talep alamadık. Bu nedenle ürünün kilosu 20-25 kuruşa düştü. Sezonu geçmesine rağmen limon hala dalında duruyor" dedi. 
 
Gökçel, hasat sezonu öncesi ihracata verilecek teşvik miktarının belirlenmesi gerektiğini, bu miktarın da dış piyasalarda rekabet edecek şekilde olması gerektiğini kaydetti. 
 
Sebze ve meyve üretiminde Türkiye'nin önde gelen illeri arasında olan Mersin'de, 40 bin dönüm örtü altı sebze yetiştiriciliği yapıldığını ifade eden Gökçel, "Özellikle biber ve çeşitlerinde çiftçilerimiz seralarda çok büyük maliyetlerle ürettiği ürünlerini ancak 20-25 kuruş arasında satabildi. 
 
Bu fiyat ürünün serada toplama fiyatı bile değil. Dolayısıyla çiftçilerimiz bu nedenle çoğunlukla ürünlerini toplamayarak dalda bırakıyorlar. Çünkü işçilik ücreti ürünün bedelinden daha fazla tutuyor. Bu nedenle çaresiz çiftçi ürünlerini dalda çürümeye terk ediyor. Bu çok acı bir tablodur. Örtü altında da durum aynı sıkıntı aynı son 3 yıldır sürüyor. 
 
Çiftçilerimiz yerlere para etmeyen ürünlerini döküp protesto yapıyor. Ama, bir yetkili de çıkıp, 'Sizin sorununuz nedir?' diye sormuyor. Bunun ana sebebi yanlış olan tarım politikasıdır. Üretim artıralım diye zirai tarım kredi faizlerin düşürüldüğü söyleniyor. Ama bunu yanı sıra krediyi alan çiftçilerin girdi maliyetleri artıyor. 
 
Biz diyoruz ki, 'siz üretirken destek vermeyin çiftçiye, biz bir şekilde üretiyoruz. Bu ürünü pazarlama noktasında eğer sıkıntı var ise orada devlet olarak destek verilsin. Biz pazarlama noktasında destek bekliyoruz. 
 
Kesinlikle biz üretiriz yani ben iddia ediyorum, özellikle Mersin'de çevre illerde istenilen kalitede nitelikli ürünler yetiştiriliyor. Ama ne iç piyasada ne de dış piyasada istediğiniz fiyatlarla pazarlayamıyoruz. Sıkıntının temeli burada yatıyor"diye konuştu. 
 
ÜRETİCİ EVİNİ TARLASINI SATIYOR 
 
Merkez Akdeniz İlçesi Adanalıoğlu Mahallesinde üreticilik yapan Ali Can, şu anda 8 bin dönüm alandaki seralarda dolmalık biber, sivri biber, çarliston biber, domates, kabak, salatalık, kapuz ve kavun gibi ürünler yetiştiğini belirterek şunları söyledi: 
 
"Üretici maliyetini bile karşılayamıyor. Zararın altından kalkmak mümkün değil. Evini satan, arazisini satışa çıkartan çok üreticimiz var. Bir üreticinin namusu şerefi, hasiyeti arazisidir tarlasıdır, bahçesidir, ürünüdür. 
 
Ürün para etmeyince insan yaşama şevkini ve sevincini kaybediyor. Sezon inanılmaz kötü geçiyor. Üreticiler şaşkın bir vaziyette ne yapacaklarını bilememenin sıkıntısını çekmektedirler. Para etmeyen ürün dalında kalıyor" dedi. 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
01.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Mersin'de Narenciye Dalında Kaldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız