Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
ihracat 

AVRUPA'DA GÖRÜLEN EHEC VİRÜSÜ SALGINI YAŞ SEBZE VE MEYVE İHRACATINI SEKTEYE UĞRATTI -ANTALYA YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ BAŞKANI SATICI: ''EHEC SALGININDAN HERKES GİBİ TÜRK ÜRETİCİSİ VE İHRACATÇISI DA ZARAR GÖRDÜ. SALGIN YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATIMIZA DARBE VURDU VE FİYATLARI ETKİLEDİ''

ANTALYA (A.A) - Avrupa'da Mayıs ayında başlayan ve Haziran ayında da görülmeye devam eden EHEC virüsü salgınının, Türkiye'den yapılan yaş sebze ve meyve ihracatını sekteye uğrattığı bildirildi. 

     Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı yaptığı yazılı açıklamada, yılın ilk altı ayında Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üzerinden gerçekleşen yaş meyve sebze ihracatının miktar bazında 315 milyon 466 bin 22 kilo, değer bazında ise 287 milyon 609 bin 310 dolar olarak gerçekleştiği kaydetti. 
 
     Satıcı, yaş meyve sebze ihracatında ilk sırayı Rusya Federasyonu'nun aldığını, onu sırasıyla Bulgaristan, Almanya, Ukrayna ve Romanya'nın izlediğini belirtti. 
 
     Ürün bazında domatesin 159 milyon 121 bin 295 dolar ile ilk sıradaki yerini koruduğuna değinen Satıcı, domatesi sırasıyla biber, hıyar-kornişon ve kiraz-vişnenin izlediğini ifade etti. 
     
     -EHEC VE YAĞIŞ ETKİSİ- 
     
     Satıcı, Avrupa'da görülen ve salatalıktan yayıldığı yolunda tahminler yürütülen EHEC virüsü yüzünden Türkiye'den Avrupa ülkelerine yapılan yaş sebze ve meyve ihracatının da zarar gördüğünü bildirerek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 
 
     ''EHEC salgınından herkes gibi Türk üreticisi ve ihracatçısı da zarar gördü. Salgın yaş meyve sebze ihracatımıza darbe vurdu ve fiyatları etkiledi. Sınırlar arasında keskin çizgiler olmadığı için alıcı ülkelerde korku yarattı ve ürün arzını önemli ölçüde düşürdü. Sebzeler EHEC konusunda aklandı ama virüs sebze ihracatımızda 1,5 ay kadar sıkıntı yarattı. Antalya'dan yapılan yaş meyve sebze ihracat sezonu kapandı. Ancak, ihracatçı ve üretici açısından iyi bir sezon geçmedi. 
 
     İklim koşullarının soğuk ve yağışlı geçmesi de meyve kalitesi ve rekoltede bir miktar sorun yarattı. Ayrıca, hava koşulları sebebiyle talepte de azalma yaşandı. Rakiplerimizin düşük fiyatlarla piyasada yarattığı zorlu rekabet ortamı ve AB ülkelerine ihracatta giriş kapısı konumunda bulunan Bulgaristan'da gerçekleştirilen denetimlerin yarattığı zaman ve maliyet kayıpları nedeniyle hedeflediğimiz ihracat rakamlarını yakalayamadık. Ancak, döviz kurları istediğimiz düzeye geldi. Kurlar bu şekilde devam ederse önümüzdeki sezon ihracat hedeflerimizi yakalayacağımızı umuyoruz.'' 
     
     -TÜRKİYE İHRACATININ ÜZERİNDE- 
     
     Antalya Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Azize Kalkavan da yaptığı yazılı açıklamada, Antalya İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinin Haziran ayı değerlendirmesinde, ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,61 oranında artarak, 95 milyon 743 bin 915 dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi. Kalkavan yılın ilk altı aylık dönemde yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,74 oranında artarak, toplam 573 milyon 394 bin 510 dolar olarak gerçekleştiğinin belirtti. 
 
     Antalya Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği bünyesinde gerçekleştirilen ihracatın ise Haziran ayında, geçen yılın Haziran ayına kıyasla yüzde 28,74 oranında arttığına işaret eden Kalkavan, ihracat rakamının 11 milyon 014 bin 150 dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi. 
     
     -TEKRAR ÜRETİME GEÇTİLER- 
     
     Yılın ilk altı aylık dönemdeki toplam ihracatın geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 62,71 artış kaydederek toplam ihracatın 65 milyon 23 bin 686 dolar olarak gerçekleştiğinin altını çizen Kalkavan, şu bilgileri verdi: 
 
     ''Birlik olarak, bölgemiz tekstil ihracatının sektörümüzün Türkiye ihracatının oldukça üzerinde seyrettiğini büyük bir memnuniyetle izliyoruz ve paylaşıyoruz. Bir önceki ay basın bülteninde de vurguladığımız gibi sektörümüzde kapanmış veya büyük ölçüde iş yavaşlatmış fabrikaların ve atölyelerin büyük kısmının tekrar üretime geçmelerinin sonucunda yakaladığımız bu ihracat artışı ile bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine katkı koymaktan son derece mutluyuz.'' 
 
     Tekstil sektörü temsilcilerinin Türkiye'nin ekonomi gündemindeki en öncelikli konularından cari açık ve istihdam sorunlarının en büyük çözüm ortağı olduğunu ifade eden Kalkavan, şunları kaydetti: 
 
     ''Gerek yarattığımız net döviz girdisi gerekse istihdam yaratma kapasitelerimiz ile ülkemizin en büyük iş ve aş kapısı olan sanayi sektörüyüz. Üçüncü dünya ülkelerinden gelen tekstil ve hazır giyim mallarına uygulanacak korunma önlemi vergisinin uygulamaya başlanmasından sonra Türk tekstil sanayinde üretim çarklarının daha da hızlı döneceğini ümit ediyoruz.'' 
 
     Kalkavan, Antalya Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği bünyesinde gerçekleştirilen toplam ihracattaki pazarlara bakıldığında, Almanya'nın 13 milyon 911 bin 664 dolar ile ilk sırada yer aldığını, onu 9 milyon 258 bin 237 dolar ile İtalya'nın, 7 milyon 677 bin 351 dolar ile Fransa, 6 milyon 147 bin 663 dolar ile İngiltere ve 3 milyon 584 bin 111 dolar ile Amerika Birleşik Devletleri'nin izlediğini de açıkladı. 
     
     -KESME ÇİÇEKTE İSTİKRARLI ARTIŞ SÜRÜYOR- 
     
     Antalya Kesme Çiçek İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bağdatlıoğlu da yaptığı yazılı açıklamada, süs bitkileri ihracatının Haziran ayında da istikrarlı artışını sürdürmeye devam ettiğini vurguladı. 
 
     Türkiye süs bitkileri ihracatının Haziran ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 artarak, 3 milyon 580 bin 169 dolara ulaştığını kaydeden Bağdatlıoğlu, şu bilgileri verdi: 
 
     ''2011 yılının ilk altı aylık döneminde ise süs bitkileri ihracatı yüzde 37 artarak 45 milyon 126 bin 738 dolar oldu. Haziran ayında canlı bitkiler ihracatımızda yüzde 69, kesme çiçek ihracatımızda ise yüzde 10 oranında artış görüldü. İlk altı aylık dönemde ise canlı bitkiler ihracatı yüzde 76 artış gösterdi. Irak, Türkmenistan, Azerbaycan gibi pazarlarda Türk müteahhitlik hizmetlerinin gelişimine paralel olarak canlı bitkiler ihracatımız istikrarlı bir şekilde artmaya devam ediyor.'' 
 
     Haziran ayında ihracattaki en önemli pazarların sırasıyla, Irak, Almanya, Azerbaycan, Hollanda, İngiltere ve Türkmenistan olduğuna işaret eden Bağdatlıoğlu, sektörün hiçbir ara mal ithalatı olmadan, ihracatta yakaladığı bu başarının, geleceğe dair umut vaat ettiğini vurguladı. Bağdatlıoğlu, ihracatta görülen bu olumlu seyrin önümüzdeki aylarda da devam edeceğine inandığını da belirtti. 

Ekleme Tarihi
01.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Antalya'da Haziran Ayı İhracat Rakamları




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız