Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. GENÇ: -''TÜRKİYE ARI GENETİKLERİ BAKIMINDAN DIŞA BAĞIMLI DEĞİLDİR'' -TARIM İL MÜDÜRÜ ALTUN: ''ERZURUM'DA ARICILIK SEKTÖRÜNE BUGÜNE KADAR 1 MİLYON 382 BİN LİRA TEŞVİK ÜCRETİ VERDİK''


ERZURUM (A.A) - Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Genç, Türkiye'nin arı genetikleri bakımından dışa bağımlı olmadığını söyledi. 
 
     Erzurum İli Arı Yetiştiricileri Birliği ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından, Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) desteğiyle, Palandöken Dağı'ndaki bir otelde düzenlenen ''Arıcılıkta Üretim Teknikleri ve Arı Hastalıkları'' konferansında bilim adamları arıcılık üzerine sunumlar yaptı. 
     ''Türkiye Arıcılığının Nitelikleri, Verimlilik ve Erzurum'da Arıcılık Potansiyeli'' konulu bir sunum yapan Prof. Dr. Genç, arı ürünlerinin öneminin giderek arttığını belirterek, arıcılık potansiyeli bakımından Türkiye'nin Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını söyledi. 
     Bu önemli potansiyele rağmen bal veriminin yeterli düzeyde olmadığını dile getiren Genç, ''Geleneksel üretim yöntemleri bırakılarak bilimsel yöntemlerle üretim yapılması gerekiyor. Kovan başına üretimi artırmak için gelenekçi üretim yöntemlerini bir kenara bırakarak, bilimsel yöntemlerle üretime yönelmeliyiz'' diye konuştu. 
     Arıcılığın önemine vurgu yapan Genç, şunları kaydetti: 
     ''Türkiye, yoğun çabalara rağmen henüz gerçek sanayi ülkesi kimliğini kazanamamıştır. Köyden kente göç eden insanlar sosyo-ekonomik profilde olumsuzluğa neden olmuştur. Bu anlamda arıcılık çok önemlidir. Kırsal kesimde geçim aracı olarak kullanılmaktadır. İklimsel çeşitlilik yaşanmaktadır. Bu sayede, arıcı birkaç defa ürün alma şansına sahiptir. Türkiye arı genetikleri bakımından dışa bağımlı değildir. Hem ülkemizi hem de diğer ülkeleri rahatlık geçindirebilecek potansiyele sahibiz.'' 
     Erzurum İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır da arıcılık eğitiminin önemine değinerek, yaptıkları konferanslarla arıcıları her alanda bilgilendirdiklerini ifade etti. 
     Göçer arıcıların sorunlarına da değinen Bayır, göçer arıcıların giderlerinin ve ihtiyaçlarının karşılanması için yeni bir çalışma başlattıklarını belirtti. 
     Tarım İl Müdürü Mustafa Altun da arıcılığın önemli bir geçim kaynağı olduğunu ifade ederek, arıcılıkta en önemli sorunun konaklama sorunu olduğunu dile getirdi. 
     Arıcılıkta verimin önemli olduğunun altını çizen Altun, şöyle konuştu: 
     ''Erzurum'da Arıcılık sektörüne bugüne kadar 1 milyon 382 bin lira teşvik ücreti verdik. Arıcılıkla ilgili 43 projeyi tamamladık. Erzurum'da önceki yıl bin 519, geçen yıl da 2 bin 48 110 bin arı kolonisinin bulunduğu ilimizde bal üretim verimi yeterli değil. Ayrıca ilimizde konaklayacak koloni kapasitesi 327 bin ancak biz bu kapasitenin maalesef ancak üçte birini kullanıyoruz. Önemli olan koloni başına verimin artırılmasıdır.'' 
     KUDAKA uzmanı Erdal Çelik, kurumlarının arıcılık sektörüne verdiği desteklerden bahsederek, ''Destekler üç kategoriye ayrılıyor. Bunlar, mali, teknik ve doğrudan desteklerlerdir'' diye konuştu. 

Ekleme Tarihi
12.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Arıcılıkta Üretim Teknikleri Ve Arı Hastalıkları




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız