Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ÇANAKKALE'NİN LAPSEKİ İLÇESİNDE, KİRAZDA İSTEDİĞİNİ ALAMAYAN ÜRETİCİLER, ŞEFTALİ SATIŞLARIYLA MORAL BULDU


ÇANAKKALE (A.A) - Ercan Özçetin - Türkiye'nin önemli meyve üretim merkezlerinden biri olan Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde, kirazda istediklerini alamayan üreticiler, şeftali satışlarıyla umutlandı. 
 
     Lapseki'de 40 yıldır meyve üretimi yapan Rıfat Kaşıkçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl yağışlar dolayısıyla kiraz ağaçlarının döllenme yapamadığını ve geçen yıl 16 ton kiraz elde ettiği ağaçlarından, bu yıl yüzde 10'luk bir kısmı olan 1600 kilogramı zor topladığını söyledi. 
 
     Kaşıkçı, bölgede kiraz ağaçlarında yaşanan döllenme sorunu dolayısıyla zararın büyük olduğunu belirterek, ''Bu yıl umudumuzu şeftaliye bağladık. Erken olgunlaşan oralet, dikseret ve menekşe gibi şeftali cinslerini topladık ve iç piyasaya satmaya başladık. Şeftalilerin erken olması dolayısıyla fiyatlar oldukça iyi seyrediyor'' dedi. 
 
     Üreticilere para kazandıracak şeftalinin 'Freedy' cinci olduğuna işaret eden Kaşıkçı, şöyle konuştu: 
 
     ''Şeftali'nin kilo satış fiyatı 1 ile 3 lira arasında değişiyor. İhracat henüz başlamadı. İlerleyen günlerde ihracat başladığı zaman fiyatlar artar diye bekliyoruz. Şu anki fiyatlardan da oldukça memnunuz. Bu fiyatların devam etmesi üreticinin yüzünü güldürür. Bu sene şeftali oldukça fazla. Geçen yıl 30 ton civarında şeftali üretmiştim. Bu yıl ise 40 ton şeftali üretimi bekliyorum. Bölgedeki tüm üreticiler şu anki durumdan memnunlar. Kirazdaki zararımızı, şeftaliden çıkartacağımızı düşünüyoruz.'' 
 
     Lapseki Ziraat Odası Başkanı Sadık Özdem de ihracatçı firmaların geçen yıl Lapseki'den yaklaşık 120 ton civarında kiraz aldığına işaret ederek, ''Bu rakam bu yıl 30 tonda kaldı. Bu yıl şeftali de ise artış bekliyoruz. Lapseki merkezi ve köylerinden yılda yaklaşık 50 bin ton şeftali üretiliyor. Bu yıl ise 60 bin tonun üzerinde üretim bekliyoruz. Üretilen şeftalilerin 20 bin tonu Rusya ağırlıklı olmak üzere, İran'a ve çeşitli ülkelere ihraç ediliyor'' ifadelerini kullandı. 

Ekleme Tarihi
13.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Üretici, Şeftali Fiyatından Memnun




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız