Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
yem inek sığır 

SIFIR FAİZLİ 7 YIL VADELİ HAYVANCILIK KREDİSİ SAYESİNDE SEKTÖRDE YATIRIMLAR ARTINCA YEM FİYATLARI DA YÜKSELİŞE GEÇTİ -ADANA ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ İKİNCİ BAŞKANI DOĞRU: -''REKOLTE YÜKSEK OLMASINA RAĞMEN HASAT ZAMANINDA BİLE MISIR SİLAJI 12, YONCA 38, ARPA 45 KURUŞ. SAMANIN BALYASI DA 3 LİRADAN SATILIYOR. YEM FİYATLARININ BU KADAR ARTMASININ NEDENİ HAYVANCILIĞA OLAN TALEPTEN KAYNAKLANIYOR'' -ADANA BESİCİLER ODASI BAŞKANI ÜÇDAĞ: -''TARLALARDA ŞİMDİDEN SAP DA MISIR DA KALMADI. ESKİDEN TARLALARDAN SAPI ALMAMIZ İÇİN RİCA EDERLERDİ. ŞİMDİ SAP BİLE KIYMETE BİNDİ''


ADANA (A.A) - Ömer Sarı - Hayvancılığın desteklenmesi amacıyla verilen sıfır faizli 7 yıl vadeli hayvancılık teşvik kredisi ile sektörde yatırımlar artınca yem fiyatları da yükseldi. 
 
     Adana Çiftçiler Birliği İkinci Başkanı Mutlu Doğru, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Tekstil, enerji ve perakende gibi farklı sektörlerde yer alan dev şirketlerin hayvancılık sektörüne ciddi yatırımlar yaptığını söyledi. 
 
     Hayvancılığa artan ilginin ardından Anadolu'da da büyük firmaların yeni tesisler kurduğunu vurgulayan Doğru, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın projesi kapsamında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin verdiği sıfır faizli ve 7 yıl vadeli kredilerin birçok yatırımcıyı sektöre çektiğini kaydetti. 
 
     Birçok ilde hayvancılıkla ilgili yeni tesislerin kurulduğunu, inşaatların tüm hızıyla sürdüğünü dile getiren Doğru, ''Yem depoları ve sağımhaneler yapılıyor. Bu yatırımlarla birlikte özellikle hayvan fiyatlarında da artış oldu. Gebe düve fiyatları 4-5 binlerden 6-6 bin 500 liraya yükseldi. Yatırımcılar Amerika Avustralya ve Macaristan gibi ülkelerden hayvan getiriyor'' dedi. 
 
     Hayvancılığa yatırımın çok olması nedeniyle yem fiyatlarının da artığını vurgulayan Doğru, şöyle devam etti: 
 
     ''Yatırımlar, mısır silajı, sap ve saman balyası, buğday, arpa, yonca gibi yem ürünlerinin fiyatlarını etkiledi. Mısır yeni biçilmesine rağmen silajının kilogramı 12 kuruş, yonca 38 kuruş, arpa 45, saman balyası da 2 lira 80 kuruş ve 3 lira arasında değişiyor. Hasat döneminde olmamız ve bereketli bir yıl geçirmemize rağmen fiyatların bu kadar yüksek olması hayvancılığa olan talebin ne kadar fazla olduğunun göstergesi. 
 
     Kış aylarında daha da artacağı düşüncesiyle şimdiden yemler depolanıyor. Herkes ihtiyacı kadarını yem fabrikalarından ve diğer üreticilerden temin ediyor.'' 
 
     50 kiloluk yem torbasının fiyatının 30-35 liraya yükseldiğine dikkati çeken Doğru, ''Süt sığırcılığına yatırım yapanlar yem fiyatları bu kadar pahalıyken sütün litresi ise 60-65 kuruş civarında. Türkiyede süt tüketiminin az olması yeni yatırım yapanları kaygılandırıyor'' dedi. 
     Hayvancılığa verilen teşvikin bazı alanlarda verilecek yeni teşviklerle desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Doğru, ''Süt tozu ithal edilmemeli. Yerli süt tozuna destek verilmeli. 6 kuruş olan çiğ süt primi, 8 kuruşa yükseltildi. Süt fiyatları geriye gittiği için bir miktar daha daha yükseltilmesi gerekiyor' diye konuştu. 
 
     Adana Besiciler Odası Başkanı Yusuf Ziya Üçdağ ise süt sığırcılığında yem torbasının fiyatının kalitesine göre 50 liraya kadar yükseldiğine dikkat çekerek bir büyükbaş hayvanın günlük bakım giderinin 18, küçük başın ise 8 liraya kadar yükseldiğini söyledi. 
 
     Geçmişte tarlalarda kalan sap için çiftçilerin kendilerini aradığına anlatan Üçdağ, ''Tarlalarda şimdiden sap da mısır da kalmadı. Eskiden tarlalardan sapı almamız için rica ederlerdi. Şimdi sap kıymete bindi. Faizsiz verilen krediler halkı hayvancılığa yöneltince, yeme rağbet arttı. Küçük besiciler silaj yaparak ayakta kalabilirler. Kendileri üretim yapmalılar. Başka çaresi yok'' dedi. 

Ekleme Tarihi
14.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Hayvancılık Yatırımları Arttı, Tarladaki Sap Kıymete Bindi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız