Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Büyükşehir tarafından yürütülen proje kapsamında Kandıra'ya bağlı 14 köy ve 3 mahallede damlama sulama yöntemiyle AB standartlarına geçilecek

 
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin koordinatörlüğünde yürütülen 'Kocaeli'de Tarımsal Sulama Yöntemlerinin Modernizasyonu' projesi kamuoyuna tanıtıldı. Sekapark'taki Palmiye Kafe'de yapılan toplantıda proje hakkında bilgiler verildi. 
 
KATILIM YOĞUN OLDU 
 
Toplantıya Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tahir Büyükakın, AB ve Dış İlişkiler Şube Müdürü Bilal Barış, Köye Hizmet Şube Müdürlüğü Tarım ve Hayvancılık Geliştirme Şefi Temel Fidan, Tarım İl Müdürlüğü Proje ve İstatistik Şube Müdürü Suat Bayraktar, Kandıra Arıklar Sulama Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri, proje yürütücüleri, ziraat mühendisleri ve çok sayıda basın mensubu katıldı. 
 
DAMLAMA YÖNTEMİ YAYGINLAŞTIRILACAK 
 
18 ay sürecek olan projenin bütçesinin 185 bin 193 Euro olduğunu söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tahir Büyükakın, "Projenin amacı; Kandıra İlçesi Arıklar Göleti'nden su alan 14 köy ve 3 mahallede, 'Damlama Sulama' yönteminin yaygınlaştırılmasıdır. Bu yolla Tarla Bitkileri Yetiştiriciliği'nden, Bahçe Bitkileri (Meyve ve Sebze) yetiştiriciliğine geçilmesi sağlanacak" dedi. 
 
23 AB PROJESİ TAMAMLANDI 
 
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler dairesi Başkanlığı AB ve Dış İlişkiler Şube Müdürlüğü'nün çok önemli bir projeye daha imza attığını belirten Dr. Büyükakın, "Birçok Avrupa kenti ile kardeş şehir antlaşmaları ve işbirliği antlaşmaları imzalayan Büyükşehir, Avrupa Birliği üyesi ülkelerdeki kardeş şehirlerle ortak projeler uygulamaya koydu. 23 Avrupa Birliği projesini başarıyla tamamlayan Büyükşehir, şimdi de yeni kazandığımız Tarım- Balıkçılık Hibesi ile yeni bir projeye başlıyor" diye konuştu. 
 
400 PROJE ARASINDAN SEÇİLDİ 
 
Projenin, AB ve Dış İlişkiler Müdürlüğü, Kocaeli Tarım İl Müdürlüğü ve Köye Hizmet Şube Müdürlüğü'nde çalışan, alanlarında uzman personel tarafından hazırlandığını vurgulayan Genel Sekter Yardımcısı Dr. Büyükakın, "Proje, başvurulan 400 proje arasından, hibe almaya hak kazanan 23 proje arasına girmeyi başardı. 23 proje arasında en yüksek hibeli proje olması, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği uzmanlarınca tarafından takdirle karşılandı. 
 
KOCAELİ'NİN TARIM POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK 
 
Türkiye'de yaşayan insanların büyük bir kısmı tarafından sanayi şehri olarak bilinen Kocaeli şehrinin kuşkusuz ciddi büyüklükte verimli arazileri ve tarım potansiyeli de mevcut. Devletin çeşitli organları, yerel yönetimler, Kooperatifler, Sivil Toplum Kuruluşları bölgenin tarımsal veriminin arttırılmasına yönelik çeşitli çalışmalar yapıyorlar. Bu kapsamda Kandıra Arıklar Göleti'nde 14 köy ve 3 mahalleye su vermeye geçen yıllarda başlandı. Ancak bölgenin bol suya kavuşması ile beklenen verim artışı yaşanmadı" ifadelerini kullandı. 
 
BİLİNÇSİZ SULAMA BİRÇOK SORUNU BERABERİNDE GETİRİYOR 
 
Bunun en büyük sebebinin babadan kalma usullerin yaygınlığı olduğunu söyleyen Dr. Büyükakın, şöyle konuştu: "Çiftçi bol suyu babadan kalma usuller ile toprağına verdiğinde toprağın veriminin azaldığı, toprağın kireçlendiği anlaşılıyor. Bu da toprakta sadece az para getiren buğday gibi ürünlerin ekilmesine sebep oluyor ve bu yolla çiftçinin eline fazla para geçmezken şehre göçü de artırıyor. 
 
KÖYLERDE YAŞAM KALİTESİ ARTACAK 
 
Proje ile Avrupa Birliği normlarına uygun sulama tekniklerinin bölgede uygulanmasına, Kandıra bölgesinde sebze meyve yetiştiriciliğinin ve seracılık faaliyetlerinin arttırılmasına çalışılacak. Köylere yapılan alt ve üst yapı hizmetlerinin yanı sıra, bu proje ile ziraatçılar ile sistematik bir şekilde çiftçiler bilinçlendirilecek ve yaşam kalitesi yüksek köyler oluşturulacak" 
 
PROJE KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK FAALİYETLER: 
 
Yunanistan ve İtalya'da çalışma ziyaretleri, araştırma faaliyetleri: Modern sulama ve modern tarım yöntemlerinin Avrupa uygulamaları incelenecek 
 
Eğitim alanı oluşturulması: 320 m2 bir sera ile 1000 m2 açık alanda bir uygulamalı eğitim alanı oluşturulacak. 
 
100 çiftçiye 2ay teorik 2 ay pratik eğitim verilecek. Çiftçilerin 4 aylık eğitimleri süresince yemek ve servis masrafları projeden karşılanacak. Eğitimlerde yeni alınan ziraat mühendislerinden yararlanılacak. 
 
Eğitim materyalleri, broşür basılacak, 5 Dakikalık kısa film çekilecek, web platformu oluşturulacak 
 
Modern Tarım Uygulamaları konulu ortaklarının da katıldığı bir konferans organize edilecek.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
14.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kandıra’da Buğday Yerine Sebze ve Meyve Yetiştirilecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız