Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Turfanda Sultaniye Üzümünde Hasat Hazırlığı 

ÜLKENİN ÖNDE GELEN SULTANİYE ÜZÜM ÜRETİM MERKEZİ DENİZLİ'NİN YENİCEKENT BELDESİNDE BU YIL 100 BİN TONUN ÜZERİNDE REKOLTE TAHMİN EDİLİYOR -BELEDİYE BAŞKANI HACI MEHMET KESMEZ: ''ÜZÜMÜN YÜZDE 80'İ AVRUPA VE ARAP ÜLKELERİNE SATILIYOR'' 

DENİZLİ (A.A) - Engin Ünal - Türkiye'de Alaşehir ile birlikte ilk turfanda sultaniye üzümünün yetiştirildiği Denizli'nin Buldan ilçesine bağlı Yenicekent beldesinde üreticiler, hasat hazırlığına başladı. 
 
     Üreticiler, bu ayın sonuna doğru turfanda sultaniye üzümünü piyasa sunmayı hedeflerken, gelişen salkımlardaki üzüm tanelerinin güneş görerek olgunlaşması için yaprak aralamaları yapılıyor. Bu işlem için yaklaşık 2 bin kadın, 30 lira yevmiye ile üzüm bağlarında çalışıyor. 
 
     Yenicekent Belediye Başkanı Hacı Mehmet Kesmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldede halkın geçimini tarımdan kazandığını, burada da bağcılığın öne çıktığını, Yenicekent ile birlikte çevresindeki Oğuz, Doğan ve Mahmudiye köylerinde 35 bin dekar alanda üretim yapıldığını anlattı. 
 
     Kesmez, üretimin önemli bir bölümünü sultaniye türünün oluşturduğunu, ayrıca razaki, süperyon, red globe, alfanso ve Antep karası gibi türlerin de yaygınlaştığını söyledi. 
 
     Yöredeki üreticiler için sultaniye çeşidinin vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Kesmez, şöyle devam etti: 
 
     ''Türkiye'de turfanda sultaniye üzümünü ilk yetiştiren yerler Yenicekent ve Alaşehir. Ancak Alaşehir'de dolunun ürüne zarar vermesi nedeniyle, geçen yıl kilosu 50-65 kuruşa satılan üzümün bu yıl 90 kuruş-1 liradan satılmasına yönelik tüccar bağlantıları başladı. Alaşehir'deki üreticilere yaşadıkları kayıptan dolayı üzülüyoruz. Fakat onların kaybı bu yöredeki üzüm yetiştiricilerinin bu yıl daha çok kazanmasını sağlayacak gibi görünüyor.'' 
     
     -İLAÇ KALINTISIZ ÜRÜN- 
     
     Kesmez, bölgedeki üzüm kalitesinin iyi olduğunu, yetiştiricilerin ziraat mühendisleri ve danışmanlarla çalıştığını kaydederek, ''Çiftçi ezbere ilaç kullanmıyor. Ne kadar ilaç kullanılacaksa, ne zaman ilaçlama yapılacaksa bunu danışmanın önerisine göre yapıyor. Dolayısıyla ürün hasadına gelindiğinde ilaç kalıntısı diye bir şey söz konusu olmuyor. Zaten öyle bir şey olsa Avrupalı geri gönderir. Bu yıl rekoltenin 100 bin tonun üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Burada yetişen ürünün yüzde 80'i Avrupa ve Arap ülkelerine satılıyor'' diye konuştu. 
 
     Hacı Mehmet Kesmez, çiftçilerin ürünlerini Denizli Tarım İl Müdürlüğü ve Alaşehir'e göndererek gerekli analizleri yaptırdığını sözlerine ekledi. 

Ekleme Tarihi
15.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Turfanda Sultaniye Üzümünde Hasat Hazırlığı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız