Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Domateste rekolte artışı bekleniyor 

- ERDEMLİ İLÇE TARIM MÜDÜRÜ BERDAN TUN:
- "GEÇEN YILKİ YÜKSEK FİYAT ÇİFTÇİYİ DOMATESE YÖNELTTİ"
- "ERDEMLİ’DE YAZLIK VE GÜZLÜK DOMATES DİKİM ALANLARI YAKLAŞIK 22 BİN DEKARA ULAŞTI"
 
.
MERSİN (İHA) - Domateste geçen yılın yüksek fiyatlarının da etkisiyle bu yıl hem dikim alanında hem de rekoltede artış beklendiği bildirildi

Mersin’in Erdemli ilçesinde yazlık ve güzlük domates dikim alanlarının yaklaşık 22 bin dekara ulaştığını belirten İlçe Tarım Müdürü Berdan Tun, bununda yaklaşık 5 bin dekarında güzlük dikim yapıldığını belirtti.
Geçen yılki yüksek fiyatın çiftçiyi domatese yönelttiğini vurgulayan Tun, bu yıl domatesin ekim alanında artış olduğu belirterek, rekoltede de doğal olarak artış beklendiğini söyledi. Tun, “Yayla köylerinde güzlük dikim hemen hemen tamamlandı. Seralarda ise dikimler eylül ayında başlayacak.
 
 
Dekar başına 7-8 ton verim bekleniyor. Yazlık ve güzlük domates dikim alanlarının yaklaşık 22 bin dekara ulaştığı dikkat çekiyor. Bununda yaklaşık 5 bin dekarında güzlük dikim yapıldığı görülüyor” dedi.
Tuta zararlısının etkisinden dolayı geçen yıl fiyatların çok yüksek seyrettiğini bununda etkisiyle bu yıl domates dikim alanlarının arttığını ifade eden Tun, bu yıl ise geçen yıl ki fiyatlar kadar olmasa bile yaklaşan Ramazan ayı ve ihracat sezonu olması ile fiyatların çiftçinin yüzünü güldüreceğini belirtti.
 
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da tuta zararlısı ile mücadele konusunda çiftçileri sürekli uyardıklarının altını çizen Tun, konu ile ilgili eğitimler verdiklerini, mücadelenin devam ettiğini, bölgede çok büyük bir sorun olmadığını kaydetti.
 
 
 
 Domates dikiminin yoğun olarak yapıldığı yayla köylerinden
Sarıkaya’da güzlük domates dikiminin tamamlandığını belirten Sarıkaya Muhtarı Ahmet Ergen ise, köylerinde yaklaşık 530 dönüm arazide sebze üretimi yapıldığını ifade etti. Ergen, “Bu üretim alanlarında çiftçimiz önceliği domatese verdi. Yaklaşık 300-350 dönüm arasındaki üretim sahasına domates dikimi gerçekleştirildi. Yüzde 90’ı ihracata yönelik olarak yetiştirilen domatesler, hasatla birlikte Rusya ve Ukrayna başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine ihracatı gerçekleştirilerek, ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacaktır” diye konuştu.
Ergen, yayla köylerinde açıkta yetiştirilen yazlık domates hasadının da başlamak üzere olduğunu da kaydetti.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
21.07.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Domateste rekolte artışı bekleniyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız