Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
ege orman vakfı bal arı 

Ege Orman Vakfı'nın çeşitli kuruluşlarla işbirliği yaparak hazırladığı ve İzmir Kalkınma Ajansı'nın desteğini alan arı ürünleri üretim tesisi projesi, Karşıyaka'nın Sancaklı köyünde hayata geçirilecek.
 
Yaklaşık 10 ay içinde üretime geçecek tesiste İzmir Arıcı Yetiştiricileri Birliği üyesi bin 400'den fazla üreticinin ürünleri değerlendirilecek. İzmirli arıcılar yıllardır özlemini çektikleri modern bir tesise kavuşacak. Tesiste yıllık 109 ton balın yanı sıra 1 ton polen, 1.3 ton propolis üretimi yapılacak. Ayrıca arı sütü ve arı zehiri üretimi de gerçekleştirilecek. Ege Orman Vakfı 5 yıl boyunca üretimin 2.5 tonunu satın almayı taahhüt etti.
 
Projenin Koordinatörü olan Orman Yüksek Mühendisi Kadir Bilgili, köyün kullanılmayan ilköğretim okulunun üretim tesisi haline getirileceğini açıkladı. Bilgili, gelen ürünün analizlerinin yapıldıktan sonra paketleneceğini, Ege Orman Vakfı ve Arıcılar Birliği markalarıyla piyasada satışa sunulacağını kaydetti. Bilgili, "Proje ile hem Sancaklı köyü hem bal üreticimiz hem de sağlıklı arı ürünleri tüketeceği için tüketicimiz karlı çıkacak. Gelen ürünlerin ücretsiz tahlili yapılacak. Bu ürünler ambalajlandıktan sonra zincir marketlerde de markalı şekilde satılacak" dedi.
 
ARICILAR EĞİTİLECEK
Ege Orman Vakfı Eğitim Sorumlusu Orman Yüksek Mühendisi Yasemen Bilgili ise bu projenin orman köylüsüne yönelik üçüncü projeleri olduğunu söyledi. Orman köylüsünü korumayı amaçlayan bu proje kapsamında Sancaklı köyünde 5'i kadın 10 kişiye arı ürünleri ambalajlama, paketleme ve depolama tesisinde kullanılacak ekipman konusunda eğiteceklerini belirten Bilgili, ayrıca Arı Yetiştiricileri Birliği üyelerinden 725 kişiye üretim, tanıtım ve pazarlama konusunda eğitim vereceklerini söyledi.
 
Bilgili, "Arı ürünleri sektöründe bir çok eksik bilgi var. Tüketiciler hangi balın doğal olduğunu bilmiyor. Bu proje sayesinde tüketiciye güvenerek yiyebilecekleri bal ve arı ürünlerini sunacağız. Öte yandan üretici balı üretiyor ama doğal antibiyotik olan propolis, polen ve arı sütünü değerlendirmiyor. Bu tesis ile arı sütü, polen, propolis ve arı zehirinin üretimi yapılacak. Ege Orman Vakfı'nın hediye kutularında zeytin, zeytinyağı, kekiğin yanı sıra artık bal da yer alacak. Amacımız arı ürünlerinin paketlenerek uzun ömürlü, hijyenik, teknik ve çeşitlilik açısından daha iyi fiyatlarla pazara sunulması ile ambalajlı ürünün uygun pazar bulmasını sağlamak" diye konuştu.
 
Sancaklı köyünde tarım arazisinin az olduğunu, köylülerin hayvancılıktan da para kazanamadığını belirten Bilgili, bu nedenle proje için Sancaklı'yı seçtiklerini söyledi. Sancaklı'nın aynı zamanda birçok yöreye yakın olduğunu kaydeden Bilgili, elde edilecek gelirin bir bölümünün köyün kalkınmasına aktarılacağını açıkladı.
 
GELİR ARTACAK
 
Sancaklı köyü muhtarı İsmail Akdoğan da "Gençlerin bir kısmı İzmir'de çalışıyor. Bir bölümü de hayvancılık ve zeytincilik yapıyor. Geçmişte köyün geçimi hep arıcılıktan sağlanıyordu. Ama şu an sadece birkaç aile arıcılık yapıyor. Bu proje bizi çok sevindirdi. Köyümüzde böyle bir tesis olması bizi mutlu etti. Bu proje ile köyümüzün geliri artacak. Köylü tekrar arıcılığa başlayacak. Ürünlerin üzerinde köyümüzün adı olacak" dedi.
Tesiste işlenecek arı ürünleri
Arı sütü: İnsanda verim ve yaşam kalitesinin artmasına yol açıyor. Başta kanser olmak üzere ağır hastalıklarda savaşımda kullanılıyor.
Arı poleni: Vitamin, mineral, protein kaynağı.
Propolis: Diş sağlığı, deri hastalıkları ve sindirim sistemleri sorunlarında kullanılan doğal bir antibiyotik.
Arı zehiri: Bazı romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
25.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Bal gibi proje




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız