Samsun’un Bafra Ovasý’nda yetiþtirilen pirinç, Karadeniz Tarýmsal Araþtýrma Enstitüsü (KTAE)’nün Çeltik Islahý Araþtýrmalarý Projesi kapsamýnda ‘Bafra Yýldýzý’ adýyla tescillendi. 13 yýl süren çabanýn ardýndan tescillenen Bafra Yýldýzý’nda çiçekleme döneminden sonra salkým uçlarýnda kýrmýzýlýk oluþuyor.
Ýlçede yetiþen pirincin ‘Bafra Yýldýzý’ adýyla tescillenmesi, Bafralýlarý sevindirdi. Ýlçede 47 köyde 2 bin 260 çiftçinin 104 bin 524 dekar alanda çeltik yetiþtiriciliði yaptýðýný hatýrlatan Bafra Kaymakamý Ayhan Boyacý, Bafra Yýldýzý adlý çeltik çeþidiyle tescillenen Bafra pirincinin markalaþtýðýný söyledi. Bafra ekonominin tarýma dayalý olduðunun altýný çizen kaymakam Boyacý, "Bu kadar büyük bir alanda çeltik ekimi yapýldýðý halde Bafra'nýn pirinç piyasasýnda isminin geçmemesi çok üzücü bir durum. Bafra yýllardýr tarým adýna ülke genelinde marka olmuþtu. Artýk Bafra Yýldýzý pirinci ile pirinç piyasasýnda ismimiz kalýcý olacak.” dedi.
Bafra Ziraat Odasý Baþkaný Salt Karagöl da Bafra pirincinin marka halinde raflarda yer alarak tüketiciye sunulmasýnýn sevindirici olduðunu bildirdi. Ýlçede 50 yýldýr çeltik yetiþtiriciliði yapýldýðýný vurgulayan Bafra Tarým Müdürü Ahmet Dursun ise Bafra Yýldýzý’nýn kalite ve lezzet yönünden tüketicilerin birinci tercihi olmaya devam edeceðini kaydetti. Geçen yýl 34 köyde bin 817 çiftçinin 88 bin dekar alanda çeltik yetiþtiriciliði yaptýðýný ve 79 bin ton çeltik elde edildiðini ifade eden Dursun, “Çeltiðin ilçemize yýllýk 7 milyon TL’lik katkýsý var. Özellikle son yýllarda sebze fiyatlarýnýn düþük olmasý nedeniyle çeltik, üreticinin can simidi olmuþtur. Sertifikalý çeltik tohumu kullanýmýn artmasý dolayýsýyla ortalama verim 900-1000 kilograma kadar yükselmiþtir." bilgisini verdi.
KTAE Teknik Ýþler Müdür Yardýmcýsý ve Bafra Yýldýzý’nýn ýslahçýsý Mevlüt Þahin, Edirne ve Balýkesir’den sonra en fazla çeltiðin Samsun'da yetiþtirildiðinin altýný çizdi. Ýlçenin iklim toprak yapýsý ve arazi uygunluðu bakýmýndan çeltik üretimi için en uygun bölgelerden birisi olduðuna dikkat çeken Þahin, “Karadeniz Bölgesi Çeltik Islahý Araþtýrmalarý Projesi kapsamýnda yürüttüðümüz çalýþmalar neticesinde geliþtirdiðimiz çeþidi, 'Bafra Yýldýzý' ismiyle tescillettik. Bafra Yýldýzý, Ballilla-28 çeþidiyle TR666-8-1-1-1 hattýnýn melezlenmesinden elde edildi. Yapýlan 4 yýllýk verim denemesinde 650-815 kilogram arasýnda verim elde ettik. Bitki boyu 90-95 santimetre arasýnda. Kalýn saplý olduðu için yatmaya dayanýklý, salkýmda tane sayýsý 140-150 arasýnda olup mevcut çeþitler arasýnda en fazla salkýmda tane sayýsýna sahip çeþittir. Kýrýksýz randýmaný yüzde 50-60 arasýnda. Su alýp þiþme indeksi diðer çeþitlerden daha yüksek olup pilavlýk kalitesi ise yüksektir." ifadelerini kullandý. (CÝHAN)