Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 

 
Samsun Tarım İl Müdürlüğü, çeltik alanlarında yaptıkları arazi çalışmalarında sıcaklığa bağlı olarak ortaya çıkan Çeltik Yanıklık Hastalığı belirtileri tespit etti.

    Kurumun internet sitesinde yer alan bilgiye göre hastalık, çeltik bitkisinin yaprak, yakacık, kın, boğum, salkım ve salkım sapında zararlara neden oluyor. Yapılan açıklamada, çeltik yetiştiricileri hastalığa karşı uyarılırken, rutin kontrollerin sıklaştırılması gerektiği vurgulandı.

    Konuyla ilgili internet sitesi üzerinden açıklama yayınlayan Samsun Tarım Müdürlüğü, çiftçiler hastalık belirtisi gördüklerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerine müracaat ederek, mücadeleye başlamaları istendi. Açıklamada, şöyle deniliyor:

    “İlimiz çeltik alanlarında yapılan arazi çalışmalarında Çeltik Yanıklık Hastalığının (Pyricularia oryzae) ilk belirtileri görülmeye başlanmıştır. Hastalık etmeni bir fungustur. Hastalık, çeltik bitkisinin yaprak, yakacık, kın, boğum, salkım ve salkım sapında zarar yapar. Yapraklardaki ilk belirtiler tespit edildiğinde yeşil aksam ilaçlamasına başlanmalıdır. Hastalık etmeni 26-28 C sıcaklık yüksek orantılı nem ve bulutlu havada enfeksiyona neden olur. Elimizdeki meteorolojik veriler ve sıcaklık ortalamaları bu yıl hastalığın şiddetini artıracağı ve epidemiye yol açacak bir seyir izleyeceği kanaatini yaratmaktadır.“ (CİHAN)

 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
25.07.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Çeltik yetiştiricilerine yanıklık hastalığı uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız