Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
Edirneli çeltik üreticileri, uçakla ilaçlama yasağının bir an önce kalkmasını istedi.
 
Türkiye pirinç ihtiyacının yaklaşık yüzde 50’sini karşılayan Edirne, Uzunköprü, Keşan ve İpsala bölgesindeki üreticiler, uygulanan yasak nedeniyle üç yıldır uçakla ilaçlama yapamıyor.

İnsanlara, diğer canlı ve ürünlere zarar verdiği gerekçesiyle uçakla ilaçlama yapamayan üreticiler, traktör ve insan sırtında taşınan pompalarla zirai mücadele yapıyor.

Üreticiler, karadan yapılan ilaçlamanın tarlanın her tarafına yapılamaması, maliyetin yüksek olması, traktörlerin çeltik arazisine girememesi, girilen yerlerde de ekine zarar verilmesi nedeniyle mağdur olduklarını belirtiyor.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, çeltikteki mantar hastalığına karşı mücadelede uçakla ilaçlamaya izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Mantara karşı ilaç kullanılmadığı zaman bu hastalığın civar tarlalardaki ürünlere de bulaşabileceğini açıklayan Yorulmaz, kullanılan ilacın ise diğer ekinlere hiçbir zararının olmadığını kaydetti.

Uzunköprü Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Ali Öner ise Bulgaristan’da çeltik arazilerinin uçakla ilaçlandığını ifade ederek, Türkiye pirinç ihtiyacının yüzde 50’ni karşılayan bölgelerinde üç yıldan bu yana uçakla ilaçlamanın yasaklandığını belirtti.

Uçaklardan atılan ilaçların geniş alana serpilmesi nedeniyle insan yaşamını olumsuz etkilediğinin iddia edildiğini vurgulayan Öner, karadan yapılan ilaçlamayla da insanın aynı tehlike ile karşı karşıya kaldığını savundu.

Öner, şunları söyledi: “ En yakın komşumuz Bulgaristan’da uçakla ilaçlama yapılıyor. Biz üç, dört yıldan bu yana uçakla ilaçlama yapamıyoruz. 4 bin dekar çeltik alanı var. 15 günde bir periyodik olarak ilaçlanması gerekiyor. Çeltik yapraklarındaki yanıklara karşı ilaçlanmanın yapılması lazım. Bu çok tehlikeli bir hastalık. Bulaştığı zaman verim yüzde 100’e yakın düşer. Pirinçte kalite düşer. Uçak daha az maliyetli. Ve ilacı eşit bir şekilde dağıtır. Karadan ilaçlamayı yetiştirmek mümkün değil, çoğu yerde batak olduğu için traktörle girilmez. İlaç atılmayınca verim ve kalite düşüyor.”

Öner, ilaçlamayı yeterince yapamamaları durumunda pirinçte verimin düşeceğini ve Türkiye’nin dışa bağımlığının artacağını belirtti.

Çeltik üreticisi Sabahattin Tekcan da 3 bin dönüm çeltik ekimi gerçekleştirdiğini dile getirerek, ilaçlamada kullanılan uçakların mühürlendiğini açıkladı.

Yeteri kadar ilaçlama yapamadan çeltiğin büyüdüğünü kaydeden Tekcan, “Seçimden önce uçakla ilaçlama serbestti. Seçimden sonra uçaklar mühürlendi. Bugün, yarın derken çeltik büyüdü. Uçakla ilaçlama yapamadım. Traktör, sırt motoru ile ilaçlama yapıldı. Bu da büyük sıkıntı verdi. Şu anda mantar hastalığı başladı. Mantar hastalığı diğer ürünlere zarar verir. Ama ilacı kesinlikle vermez. Çeltikte daha önce verim 300 ile 400 kilogram arasındaydı. Şimdi ise 800 ile 1 tona ulaştı. İlaçlama yapamazsak verim eskiye dönecek.” açıklamasını yaptı.
 
(CİHAN)

Ekleme Tarihi
27.07.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Çeltik üreticileri uçakla ilaçlama yasağının kalkmasını istiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız