Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
ANDIRIN (A.A) - Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesine bağlı Çığşar köyünde kiraz hasadı başladı. 
 
     Son yıllarda ürettiği Napolyon cinsi kirazın tamamı ihraç edilen Çığşar kirazlarının bu yılki veriminin yüksek olması çiftçiyi sevindirdi. Hasadına başlanan kirazlar Avrupa'nın çeşitli ülkelerine ihraç edilerek ülke ekonomisine katkı sağlıyor. 
 
     Andırın ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan ve yaz aylarında yaklaşık 22 bin 500 nüfusa ulaşan Çığşar Köyü, ilçenin en büyük kiraz bahçelerine sahip. Son yıllarda yapılan geniş kiraz bahçeleri ile geçim kaynaklarını hayvancılığın yanı sıra büyük bölümünü kiraz üretimi ile sağlıyorlar. 
 
     1650 rakımlı Torosların yamacında kurulan etrafı ladin ve çam ağaçları ile çevrili, doğal ortamda yetişen ve Türkiye'nin en son kiraz hasadı yapılan Çığşar köyünde, toplanan kirazlar soğutucu tırlarla liman illerine gönderilerek buradan da gemilerle yurt dışına ihraç ediliyor. 
 
     Bu yılki hasattan 5-6 bin ton civarında ürün beklediklerini ifade eden Andırın Kiraz Üreticileri Birliği ikinci Başkanı İmral Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her geçen yıl kiraz rekoltesinde büyük artış olduğunu vurgulayarak kalitenin oldukça yüksek olması nedeniyle pazar sorunu yaşamadıklarını belirtti. 
 
     Yeni kurulan kiraz bahçeleri ile birlikte birkaç yıl içerinde yıllık hedeflerinin 20-30 bin ton civarında kiraz üretmek olduğunu belirten Kara, hasat zamanı ilçemizden ve civar ilçelerden yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağladıklarını söyledi. 
 
     Kara, ''Türkiye'nin en son kiraz hasadı ve en iyi kirazını biz yetiştiriyoruz ve yıllık üretimimizin yüzde 80'ni Almanya, İngiltere, Rusya başta olmak üzere firmalar aracılığı ile diğer ülkelere ihraç ediliyor. Kilosunu 3 liradan satıyoruz. Şu an köyümüze 9 kilometre mesafede soğuk hava deposu yapımı devam ediyor, bu da bizim için önemli'' dedi. 
 
     9 kilometrelik bir yol ağının asfalt olmaması nedeniyle büyük sıkıntılar çekildiğini vurgulayan Kara, araçların kiraz toplama merkezine ulaşmalarının zor şartlarda sağlandığını belirterek, ''yolumuzun asfalt olması durumunda bu sıkıntının da ortadan kalkarak, ürün kaybı olmayacak ve kirazlarımızı kaliteli bir şekilde hedefine ulaştırmış olacağız'' diye konuştu. 
 
     Çığşar Köyü Muhtarı Erbay Erkek ise köyleri ile gurur duyduklarını ifade ederek, şöyle konuştu: 
 
     ''Son yıllarda köyümüzde ciddi anlamda kiraz bahçeleri kuruldu, kurulmaya da devam ediliyor. Bundan sonraki yıllarda Çışğar Köyü bir kiraz üretim merkezi olacaktır. İddia ediyoruz ki; ülkemizin en kaliteli kirazı burada yetişiyor. Çünkü konum itibarıyla köyümüz kiraz üretimine oldukça elverişli bir yerdir. Şu an tek bir sıkıntımız var yolumuzun asfalt olmaması ve bir sulama göletinin kurulması. Sulama göletinin hayata geçmesi durumunda işlenebilecek binlerce dönüm arazilerle kiraz bahçeleri kurulacak.'' 

Ekleme Tarihi
31.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kahramanmaraş'tan Avrupa'ya Kiraz İhracatı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız