DÜNYAYA 49 MİLYON DOLARLIK SÜS BİTKİSİ İHRACATI YAPILDI -OAİB YÖNETİM KURULU BAŞKANI BAĞDATLIOĞLU: -''TÜRKİYE'DEKİ DİĞER İHRACAT SEKTÖRLERİYLE KIYASLANDIĞINDA, SÜS BİTKİLERİ VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ 7 AYLIK DÖNEMDE BİTKİSEL ÜRÜNLER İÇİNDE EN ÇOK İHRACAT ARTIŞI GÖRÜLEN SEKTÖR OLDU'' -''TÜM BU OLUMLU GELİŞMELER 2011 YIL SONU HEDEFİMİZ OLAN 75 MİLYON DOLAR İHRACATI YAKALAYACAĞIMIZI GÖSTERİYOR''
ANTALYA (A.A) - Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (OAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, bu yıl Türkiye'den dünyaya 49 milyon 18 bin 128 dolarlık süs bitkileri ihracatı gerçekleştiğini bildirdi.
Osman Bağdatlıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bu yılın 7 aylık döneminde süs bitkileri ihracatının önceki yıla oranla yüzde 37 oranında artarak, 49 milyon 18 bin 128 dolara ulaştığını kaydetti.
Temmuz ayında yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artış göstererek 3 milyon 891 bin dolara ulaştığını belirten Bağdatlıoğlu, açıklamasında, ''Türkiye'deki diğer ihracat sektörleriyle kıyaslandığında, süs bitkileri ve mamulleri sektörü 7 aylık dönemde bitkisel ürünler içinde en çok ihracat artışı görülen sektör oldu. Tüm bu olumlu gelişmeler, 2011 yıl sonu hedefimiz olan 75 milyon dolar ihracatı yakalayacağımızı gösteriyor'' ifadelerini kullandı.
-IRAK PAZARI ARTTI-
Türkiye çapında yüzde 80'i Antalya'dan gerçekleştirilen kesme çiçek ihracatında Antalya'yı İzmir, Yalova ve Sakarya'nın izlediğini bildiren Bağdatlıoğlu, temmuz ayında en fazla ihracatın sırasıyla Hollanda, Almanya, Irak, Türkmenistan ve İngiltere'ye yapıldığını belirtti.
Bağdatlıoğlu, açıklamasında, şunları kaydetti:
''Bu dönemde Irak'a yüzde 421, Hollanda'ya yüzde 26, Almanya'ya yüzde 22, İngiltere'ye yüzde 42 ihracat artışı görüldü. 7 aylık dönemde en önemli pazarlar sırayla Irak, Hollanda, Almanya, İngiltere ve Türkmenistan oldu. Canlı bitkiler ihracatında en önemli pazarlarımız olan Irak, Almanya, Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Özbekistan pazarlarında Türk müteahhitlik hizmetlerinin gelişimine paralel olarak ihracatımız istikrarlı bir şekilde artmaya devam etti. Sektörümüzün hiçbir ara malı ithalatı olmadan, ihracatta yakaladığı bu başarı, geleceğe dair umut vaat ediyor. Bu olumlu artışın önümüzdeki dönemlerde devam edeceğine ve bizi sektörde 2023 hedefimiz olan 500 milyon dolar ihracata sağlam adımlarla ulaştıracağına inanıyorum.''