Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Hipermarketçiler  

(A.A) - HİPERMARKETÇİLER ''YASA'' BEKLİYOR  -METRO TOPTANCI MARKET GENEL MÜDÜRÜ ÖZERKAN: ''BU YASADA TÜKETİCİ LEHİNE OLACAK HER TÜRLÜ DÜZENLEMEYE HAZIRIZ'' ''HİPERMARKET YASASI GELECEK, BAKKALLARIN SORUNLARI ÇÖZÜLECEK DİYE BİR ŞEY YOK. ÖNCELİKLE SORUNUN ALTINI DOĞRU ÇİZELİM.BAKKALI 'ÖLDÜREN' BİRİSİ VARSA BU HİPERMARKETLER DEĞİL, İNDİRİM MAĞAZALARIDIR''-''WALMART'IN TÜRKİYE PİYASASINA GİRECEĞİ SÖYLENTİLERİNİ TAKİP EDİYORUZ ANCAK, REKABETTEN HİÇ BİR ZAMAN KAÇMAYACAĞIZ''
     
     MERSİN - Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, perakende sektörünün ''Hipermarket Yasası''nı merakla beklediğini belirterek, ''Bu yasada, tüketici lehine olacak her türlü düzenlemeye hazırız. Ancak, bakkalların korunması için hipermarketlere değil, bakkalla aynı sokakta olup, aynı ürün grubunu satan indirim marketlerine dikkat edilmeli'' dedi. 
 
     Özerkan, bir etkinliğe katılmak üzere geldiği Mersin'de A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, 70 milyon nüfus ve 29,2 olan yaş ortalaması ve son dönemlerde yakaladığı ekonomik istikrar ile 2014'te yıllık toplam hacmi 250 milyar dolar olması beklenen perakende sektöründe önemli roller üstlenebileceğini söyledi. 
 
     Avrupa ve Amerika'nın ekonomik krizlerle uğraştığı bu dönemde Türkiye'nin sahip olduğu potansiyelin daha iyi anlaşıldığını vurgulayan Özerkan, ''Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 11 büyüyen ülkemiz, aynı dönemde yüzde 9,7 büyüyen Çin'i bile geride bıraktı. Türkiye, bundan sonra atacağı doğru adımlarla bir çok sektörde merkez konumuna yükselip altın yıllarını yaşayabilir'' diye konuştu. 
 
     AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli'nin, ''fazla harcamayın'' uyarısının farklı biçimlerde yorumlanabileceğini ifade eden Özerkan, şöyle devam etti: 
 
     ''Ekonominin çok basit bir kuralı vardır. Harcamanın olmadığı yerde ekonominin devamı mümkün olmaz. Durumunuz ne olursa olsun belirli bir tüketim olmalı ki para dönsün. 2008'de yaşanan ekonomik kriz tüm dünyada parayı daha değerli bir hale getirdi. Şahıslar da, şirketler de, yatırımcılar da paranın değerini daha iyi anladı. Burada en hassas noktanın gelir ve giderin dengelenmesi hususu olduğunu düşünüyorum. Eğer açıklamalar bu yönde ise bunu 'aşikarın ifşası' olarak değerlendirmek gerekir.'' 
     
     -''BAKKALLARIN SAYISI AZALABİLİR, AMA ASLA TAMAMEN BİTMEZ'' 
     
     Özerkan, yıllar önce büyük marketler açıldığında insanların kafasında ''Bakkallar artık ayakta kalamaz'' düşüncesinin yerleştiğini, ancak bunun sağlam bir temeli olmadığını söyledi. 
 
     Kredi kartı ile satışı bakkalın 30 yıl önce veresiye defteri ile yaptığına dikkati çeken Özerkan, ''İnternetten sipariş yokken bakkalın çırağı kapımıza kadar geliyordu. Bakkallar, bir mahallenin yapısını, damak tadını en iyi bilendir. Hiçbir indirim mağazası mahalleliyi bakkal kadar yakından bilemez. İşte bu noktalarda bakkallar kendi içlerinde bir dönüşüm yaşar ve bu avantajlarını kullanmayı başarabilirlerse o zaman ayakta kalmanın en büyük yolunu öğrenmiş olurlar'' dedi. 
 
     Çıkarılması planlanan ''Hipermarket Yasası''nın doğru şekilde konumlandırılması halinde bakkalların nefes alabileceğini savunan Özerkan, şöyle devam etti: 
 
     ''Hipermarkat yasası gelecek, bakkalların sorunları çözülecek diye bir şey yok. Öncelikle sorunun altını doğru çizelim. Bakkalı 'öldüren' birisi varsa bu hipermarketler değil, indirim mağazalarıdır. Hipermarketler 10 bin metre kare alana kurulmuş, 40 bin ürün satan yerlerdir. Bu ürünlerin içinde masa da var, çivi de var, balık da var. Bu kadar büyük alanda böyle farklı ürünleri satanlar bakkalların rakibi olamaz. 
 
     Bakkal sütlü mamul satar, şarküteri ürünleri ve kuru gıda satar. Bunun dışında temel olarak alkollü ve gazlı içecekler ile sigara satar. Bu ürünleri, bakkalların hemen bir kaç cadde ötesinde ya da aynı sokak içerisinde satanlar kim onlara bakmak lazım. Biz, tüketici lehine olacak her türlü yasaya hazırız. Ancak bakkalların korunması için hipermarketlere değil, bakkalla aynı sokakta olup, aynı ürün grubunu satan indirim marketlerine dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.'' 
     
     -PERAKENDE LİDERİ WALMART'IN TÜRKİYE'YE GELECEĞİ SÖYLENTİSİ- 
     
     Dünyanın perakende sektöründe açık ara lideri konumundaki Walmart'ın Türkiye piyasasına gireceği söylentilerini kendilerin de takip ettiğini belirten Özerkan, Metro Grubu olarak rekabetten hiç bir zaman kaçmayacaklarını söyledi. 
 
     Türkiye'de 21'inci yıllarını doldurduklarına anımsatan Özerkan, ''Artık burayı öğrendik. Türkiye'de kemikleşmiş bir yapımız var. Rakiplerimizle her alanda rekabete hazırız. Ancak şu iyi bilinmeli ki, bir markanın ya da firmanın dünyanın en büyüğü olması, gittiği her ülkede başarı sağlayacağı, rakiplerini silip süpüreceği anlamına gelmez. Kaldı ki Walmart bizim direk rakibimiz değil. Biz profesyonellere hizmet veriyoruz'' şeklinde konuştu. 
 
     Her geçen gün şartların değiştiğini ve bu değişimden herkesin payını alacağını vurgulayan Özerkan, şunları kaydetti: 
     ''Önümüzdeki süreçte bir takım değişiklikler olacağı aşikar. Biz tüm seçenekleri masaya yatırdık ve atacağımız adımları belirledik. Gelecekte farklı kanallarla, farklı müşteri kitlelerine ulaşabiliriz. Belki bu ulaşım Metro'nun şuan ki yapısından da farklı olabilir. Bu konuda bir şey söyleyemeyiz. Farklı formatlarda çalışmamız gerekiyorsa elbette ki bunu da yapacağız. Bugün itibariyle açık ve net olan tek bir şey var o da grubumuzun agresif büyümeye devam edeceği.'' 
 
     Özerkan, ayrıca, son dönemde yaşanan ''kriz geliyor'' uyarıları ve döviz dalgalanmalarına rağmen hedeflerinde bir sapma olmadığını, 2011 sonuna kadar 4 mağaza daha açarak hedeflerini gerçekleştireceklerini söyledi. 

Ekleme Tarihi
02.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Hipermarketçiler ''Yasa'' Bekliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız