Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
biber 

AB'YE BİBER İHRACATINDA PESTİSİT ANALİZ ZORUNLULUĞU -GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI: -''11 PESTİSİTİN KULLANIMINDAN KAYNAKLANABİLECEK RİSKLERİN BELİRLENMESİ VE BERTARAF EDİLEBİLMESİ İÇİN 8 TEMMUZ'DAN İTİBAREN AB'YE İHRAC EDİLECEK BÜTÜN BİBER PARTİLERİNDE PESTİSİT ANALİZİ YAPILMASI UYGULAMASI BAŞLATILDI'' -''BU ÇALIŞMA, İHRACATA ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE GELEBİLECEK BİR KISITLAMANIN ÖNÜNE GEÇECEK, ÜRETİLEN ÜRÜNLERİN DAHA SAĞLIKLI ŞEKİLDE TÜKETİME SUNULMASINI SAĞLAYACAK'' -BAKANLIK, İHRACATÇILARIN ''KISMİ ANALİZ YAPILMASI'' TALEBİNİ UYGUN BULMADI

ANKARA (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, son dönemlerde AB'ye ihraç edilen biberlerde pestisit (zirai ilaç kalıntısı) tespitine ilişkin bildirimlerin artması üzerine, 8 Temmuz'dan itibaren AB'ye ihraç edilen bütün biber partilerinde pestisit analizi zorunluluğu getirdi. 
 
     İhracatçıların, ''bütün partilerde değil, kısmi analiz yapılması'' talebini uygun bulmayan bakanlık, analizde laboratuvar altyapısı açısından bir sorun yaşanmadığını, analiz ücretlerinin düşürülmesi için çalışma yapıldığını bildirdi. 
 
     Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 11 pestisitin kullanımından kaynaklanabilecek risklerin belirlenmesi ve bertaraf edilebilmesi için, 8 Temmuz'dan itibaren AB'ye ihraç edilecek bütün biber partilerinde pestisit analizi yapılması uygulaması başlatıldığı, uygulamanın yurt içinde tüketime konu ürünlere de yapıldığı kaydedildi. 
 
     Çalışma başlatılırken ihracatçı örgütlerin temsilcilerinin, ''İhraç edilecek olan biber partilerinin tamamında değil de kısmen analiz yapılmasını'' talep ettiği belirtilen açıklamada, ''Bu talep, alınmış olan tedbiri yetersiz ve etkisiz kılacaktır'' değerlendirmesinde bulunuldu. 
 
     çalışmanın sonunda ihracata gelecek dönemde yapılabilecek bir kısıtlamanın önüne geçmenin yanında, yurt içinde de tüketilen ürünlerin daha sağlıklı bir şekilde üretilmesi ve tüketime sunulmasının hedeflendiği vurgulanan açıklamada, şu bilgi verildi: 
 
     ''Bakanlığımızca Antalya'da iki, Mersin'de iki, Çanakkale ve Bursa illerinde bir olmak üzere toplam altı adet laboratuvar günde ortalama 50 parti ürün analizi yapabilecek kapasitededir. Analiz nedeniyle bir gecikme ve sıkıntı kesinlikle yaşanmayacaktır. Örneğin, Bursa ilinde günlük 15 parti taze meyve sebze ihracatı gerçekleşmektedir. Bu sayı 40-50 adet olsa bile Bursa Laboratuvarımız bu iş yükünün altından kalkabilecek durumdadır. Dolayısıyla ürünlerin analize alınması ihracatın gecikmesine veya engellenmesine sebebiyet vermeyecektir. Aksine ihracatımızın önünü açacaktır. 
 
     Laboratuvarda alınan tedbirlerin yanı sıra analiz ücretlerinin önemli oranda düşürülmesi çalışması da yapılmış olup, uygulamaya konma prosedürü devam etmektedir.'' 
 
     Bakanlık yetkilileri, AB'den hızlı alarm sistemi kapsamında yapılan bildirimlerin son dönemde biber üzerinde yoğunlaşması üzerine tüm biber partilerinde pestisit analizi zorunluluğu getirildiğini belirtti. 

Ekleme Tarihi
03.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: AB'ye Biber İhracatında Pestisit Analiz Zorunluluğu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız