Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Bitki kaçakçıları, turist kılığında geliyor FİDE BİTKİ 

Bitki kaçakçıları, turist kılığında geliyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün tespitlerine göre, bitki kaçakçıları Türkiye’ye turist kılığında geliyor. Aslanpençesi, kaplanboğan, yer somunu ile ters lale, lale, kardelen, yer somunu, arap sümbülü, orkide, şakayık, çiğdem, günlük ağacı, nilüfer, kum zambağı ve yılan yastığı gibi ender bulunan bitkiler en çok yurt dışına ‘turist’ kılığıyla kaçırılıyor. 
 
Yabancı turistler , Türkiye’ye doğa turları gibi faaliyetlere katılarak veya kendi başlarına doğal alanlarda kamp kurarak bitki topluyor. Bitkiyi bütün olarak götürmek istiyorlarsa iki mukavva karton arasında istifleyerek paketliyorlar. Bitkinin tohumlarını kaçıracaklarsa küçük torbalar yeterli oluyor. Böylece gümrük kapılarında yakalanma ihtimalleri da azalıyor. Bazılarının topladıkları bitkileri kargo ile yurt dışına gönderiyor.
Ayrıca, bakanlığın tespitine göre, yurt dışına eğitim için giden öğrenciler vasıtasıyla da bitkiler kaçırılıyor. Özellikle yabancı üniversitelerle ortak yürütülen araştırma projeleri, mastır ve doktora programları kapsamında çok özel bitki materyalleri yurt dışına götürülüyor. 
 
Bitki kaçakçılarına verilen cezalar ise yetersiz görülüyor. Biyolojik çeşitliliği tahrip etme suçundan kaçakçılara 20 bin lira idari para cezası uygulanıyor. Bu idarî para cezası kurum, kuruluş ve işletmelere üç katı olarak uygulanabiliyor. Ancak hapis cezasının olmamaması kaçakçıları caydırmıyor. 
 
Son olarak Haziran ayında Rize İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından, alınan ihbar üzerine Ardeşen ilçesi Beyazkaya Köyü'nde, 4 yabancı uyruklu kişi, Ayder Yaylasından izinsiz topladıkları 34 değişik endemik bitkiyi yurt dışına götürmek üzereyken suçüstü yakalanarak haklarında yasal işlem yapılmıştı. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
07.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Bitki kaçakçıları, turist kılığında geliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız