Bitki kaçakçıları, turist kılığında geliyor
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün tespitlerine göre, bitki kaçakçıları Türkiye’ye turist kılığında geliyor. Aslanpençesi, kaplanboğan, yer somunu ile ters lale, lale, kardelen, yer somunu, arap sümbülü, orkide, şakayık, çiğdem, günlük ağacı, nilüfer, kum zambağı ve yılan yastığı gibi ender bulunan bitkiler en çok yurt dışına ‘turist’ kılığıyla kaçırılıyor.
Yabancı turistler , Türkiye’ye doğa turları gibi faaliyetlere katılarak veya kendi başlarına doğal alanlarda kamp kurarak bitki topluyor. Bitkiyi bütün olarak götürmek istiyorlarsa iki mukavva karton arasında istifleyerek paketliyorlar. Bitkinin tohumlarını kaçıracaklarsa küçük torbalar yeterli oluyor. Böylece gümrük kapılarında yakalanma ihtimalleri da azalıyor. Bazılarının topladıkları bitkileri kargo ile yurt dışına gönderiyor.
Ayrıca, bakanlığın tespitine göre, yurt dışına eğitim için giden öğrenciler vasıtasıyla da bitkiler kaçırılıyor. Özellikle yabancı üniversitelerle ortak yürütülen araştırma projeleri, mastır ve doktora programları kapsamında çok özel bitki materyalleri yurt dışına götürülüyor.
Bitki kaçakçılarına verilen cezalar ise yetersiz görülüyor. Biyolojik çeşitliliği tahrip etme suçundan kaçakçılara 20 bin lira idari para cezası uygulanıyor. Bu idarî para cezası kurum, kuruluş ve işletmelere üç katı olarak uygulanabiliyor. Ancak hapis cezasının olmamaması kaçakçıları caydırmıyor.
Son olarak Haziran ayında Rize İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından, alınan ihbar üzerine Ardeşen ilçesi Beyazkaya Köyü'nde, 4 yabancı uyruklu kişi, Ayder Yaylasından izinsiz topladıkları 34 değişik endemik bitkiyi yurt dışına götürmek üzereyken suçüstü yakalanarak haklarında yasal işlem yapılmıştı. (CİHAN)