Çiftçinin Yüzü Gülüyor
AKSARAY'DA 2011 HUBUBAT HASAT DÖNEMÝ SONA ERDÝ, 2010 YILINDA 800 BÝN TON OLARAK GERÇEKLEÞEN REKOLTE 2011 YILINDA 1 MÝLYON 250 BÝN TONA ULAÞTI -GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK ÝL MÜDÜRÜ ÖZTORUN: ''HUBUBATTA REKOLTE VE KALÝTE YÜKSEK''
AKSARAY (A.A) - Adem Koçak - Aksaray Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Ýl Müdürü Recep Öztorun, Aksaray'da 2011 hasat döneminin tamamlandýðýný belirterek, 2010 yýlýnda 800 bin ton hububat rekoltesi gerçekleþtiðini, rekor yaðýþlarla birlikte 2011 yýlý üretim döneminde toplam rekoltenin tahmini olarak 1 milyon 250 bin tona yaklaþtýðýný söyledi.
Öztorun, A.A muhabirine yaptýðý açýklamada, Aksaray da toplam arazinin yüzde 54.4'ünü oluþturan tarým alanýn 420 bin 430 hektar olduðunu, bununda yüzde 86'sýnda kuru, yüzde 14'ünde sulu tarým yapýldýðýný bildirdi.
Aksaray'ýn zirai üretimde Türkiye'de ilk 35 il içinde yer aldýðýný belirten Öztorun, tahýllar, þeker pancar, yem bitkileri, yumrulu bitkiler, sebze, çerezlik ve yaðlýk ayçiçeði gibi ürünlerin Aksaray'da üretiminin yapýldýðýný vurguladý.
2011 yýlý hububat hasat döneminin Aksaray'da sona erdiðini, yüksek rekolte ve kaliteli ürün ile çiftçinin bu yýl daha iyi kazandýðýný ifade eden Öztorun, þunlarý kaydetti:
''Aksaray'da rekor yaðýþlar, özellikle kýraç alanlardaki ekili ürünün su ihtiyacýný karþýladý. Ekili alanlarda süne, kýmýl ve diðer hububat hastalýklarý ile ilgili yaptýðýmýz mücadelelerin de katkýsýyla hububat üretiminde il genelinde ortalama yüzde 50 rekolte artýþý gerçekleþti. 2010 yýlýnda toplamda 800 bin ton olarak gerçekleþen hububat rekoltesi, bu yýl yaklaþýk olarak 1 milyon 250 bin tona ulaþmýþtýr. Bu durum çiftçileri olduðu kadar bizleri de memnun etmiþtir.''
TARIMSAL SANAYÝ DE HIZLA BÜYÜYOR
Aksaray'da tarým ve hayvancýlýðýn, sanayisi ile birlikte geliþtiðini anlatan Öztorun, özel müteþebbisler tarafýndan tahýl silolarý, ham yað fabrikalarý kurulduðunu belirtti.
Tarýmsal faaliyetlerin daha bilinçli yapýlmasý için çiftçi eðitimlerine büyük önem verdiklerini dile getiren Öztorun, þöyle devam etti:
''Ýl Müdürlüðümüz bünyesindeki ziraat mühendislerimizle birlikte çiftçi eðitimi ve bilinçli tarým yapýlmasýna aðýrlýk veriyoruz. Bakanlýðýmýzca çiftçilere verilen bitkisel ve hayvansal desteklemeler yanýnda, modern tarým alet ve ekipmanlarýnýn desteklenmesi ve yapýlan bu desteklemelerin etkin, yaygýn olarak uygulanmasý, tarýmsal üretimde verim ve kalite artýþýna katký saðlamaktadýr.''