Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 31 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
 
Susurluk Şeker, üretimi durdurdu
 
Susurluk Şeker Fabrikası, yetersiz pancar üretimi yüzünden üretime ara verecek.
 
BALIKESİR - Balıkesir, Bursa ve İzmir bölgesine hakim olan Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye ait olan Susurluk Şeker Fabrikası, yetersiz pancar üretimi yüzünden üretime ara verecek. Fabrikada çalışan işçilerin diğer şeker fabrikalarına nakledileceği öğrenilirken, kamuya ait fabrikanın üretimine ara verecek olması tartışmalara yol açtı. Fabrikanın özelleştirilmesini isteyen pancar üreticileri ise çözümün üretici-çiftçi ve sermaye ile oluşturulacak konsorsiyumda olduğunu belirtti.

Fabrikanın zarar ettiği iddiası ile üretime ara verecek olması 600 civarında işçinin de kaderini etkiledi. Şeker-İş, Susurluk Şube Başkanı İsmail Karadayı, Şeker Fabrikası'nın sadece Susurluk için değil, tüm ülke için önemli olduğuna değinerek "Bunca yıldır kar eden bu fabrika, yıl içinde kömür ve yakıt ile alakalı masraflar yaptı. Bu da şekerin maliyetini artırdı" dedi.

Susurluk Ticaret Odası Başkanı Adnan Yalçınkaya, eskiden kampanya süresinin 30-35 gün olduğunu ifade ederek "İşsizlik ile alakalı olarak sorun yaşanmamasını diliyoruz" dedi. Fabrikanın gereken tonajın altında çalıştığı için yüksek maliyetlerin ortaya çıktığını vurgulayan Susurluk Ticaret Borsası Başkanı Sefer Göçer de, "Bu fabrikanın acilen özelleşmesi lazım. Ekim alanları azaldı. Biz vatandaş işsiz kalsın demiyoruz ama devletin de zarar görmemeli. Pancara da önem verilmeli" dedi.

Üretici konsorsiyum kurulmasından yana Bursa-Balıkesir Pancar Üreticileri Kooperatifi’ne bağlı üreticiler ise Susurluk Şeker Fabrikası'nın yaşadığı sıkıtının pancar üretiminin azlığından kaynaklandığını söyledi. 2010 yılında ürünlerin hastalık geçirdiğini ve devlet desteğinden yoksun olduklarını söyleyen üreticiler, 2011 yılında çiftçinin alternatif ürünlere yöneldiğini vurguladılar. Üreticiler, isteklerini şöyle sıraladı: "Fabrika özelleşmeli. Sermaye-üretici ve çiftçiden oluşan bir konsorsiyum kurulmalı ve fabrikayı konsorsiyum çalıştırmalı. Devlet denetim mekanizması ile bu sistemde yer almalı."

Ekleme Tarihi
12.08.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Susurluk Şeker, üretimi durdurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız