Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
YAĞIŞLI HAVA YAĞMUR 

Yağışlı Hava Ege'de Meyve İhracatına Yaramadı
 
KİRAZDA REKOLTE VE KALİTEDE BOZULMA NEDENİYLE İHRACAT YÜZDE 25 ORANINDA DÜŞTÜ, ÜZÜMDE DE REKOLTE KAYBI NEDENİYLE İHRACATIN DÜŞMESİNDEN ENDİŞE EDİLİYOR -EGE İHRACATÇI BİRLİKLERİ KOORDİNATÖR BAŞKANI VE YAŞ SEBZE, MEYVE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ BAŞKANI MUSTAFA TÜRKMENOĞLU: -''BU YIL İKLİMSEL KOŞULLAR NEDENİYLE ÜRETİM TAKVİMİ DEĞİŞTİ, YAĞIŞLAR ÜRÜN KALİTESİNİ OLUMSUZ ETKİLEDİ''

İZMİR (A.A) - Tolga Albay - Türkiye'de kiraz ihracatının önemli merkezlerinden olan Ege Bölgesi'nde bu yıl havanın yağışlı olması nedeniyle ihracat yüzde 25 oranında düştü. Üzümde de rekolte ve kalite kaybının olması nedeniyle ihracatın düşebileceği tahmin ediliyor.
 
     AA muhabirinin Ege İhracatçı Birlikleri rakamlarından derlediği bilgiye göre, Nisan-Ağustos arasını kapsayan 2011 sezonunda, Türkiye geneli kiraz ihracatı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 24 gerileyerek, 110 milyon dolarda kaldı. 38 bin 386 ton ihracatın yapıldığı 2011 sezonunda, en büyük pazar konumundaki Almanya'ya yapılan satış yüzde 12, Rusya'ya yüzde 28, Bulgaristan'a ise yüzde 45 düştü. 
 
     Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, bu yıl iklimsel koşullar nedeniyle üretim takviminin değiştiğini, yağışların ürün kalitesini olumsuz etkilediğini ifade etti. 
 
     Kalite ve rekoltenin istenen noktada olmaması nedeniyle ihracatlık ürün bulmakta zorluk yaşandığını kaydeden Türkmenoğlu, ürünün olgunlama sürecinin de 15 gün kayması nedeniyle pazarlama zorlukları yaşandığını belirtti. 
 
     Bölgeden yüksek miktarda kiraz ihracatı yapan bir şirketin Genel Müdürü Cengiz Balık ise erkenci üretimin alındığını, İzmir'de toplama dönemindeki yağışların üründe çatlamaya neden olduğunu, ürün azlığı nedeniyle fiyatların da yükseldiğini ifade etti. Afyon ve Isparta bölgelerindeki ürünün pazara girmesiyle fiyatın dengeye oturmasına rağmen, rekoltenin yetersiz kaldığını belirten Balık, ''Olumsuz şartlar nedeniyle Türk kirazı Avrupa'daki marketlerde pozisyon alamadı. Yunanistan ve İtalya'daki üreticiler ön plana çıktı. Bu yıl ayrıca Avrupa ülkeleri de son 15 yılın en verimli yılını geçirdi. Türkiye'nin kiraz ağacı sayısının artması nedeniyle aslında ihracatını her yıl yüzde 10 artırması gerekiyordu. Bu yıl yüzde 25 oranındaki düşüşü, yüzde 35 olarak görmek gerekiyor'' dedi. 
 
     Önceki yıllarda önemli bir alternatif pazar olarak görünen Rusya'ya ise tüm tarım ürünlerinin satışında azalma görüldüğünü savunan Balık, Rusya'nın aldığı gümrük vergisi nedeniyle çoğu ihracatçının fiyat tutturamadığını, diğer pazarlara yöneldiğini ifade etti. 
 
     Balık, tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen kiraz ürününde ihracatçının 2011 sezonunu az hasarla atlattığını, üzümde de benzeri bir sürecin yaşanmasından endişe edildiğini ifade etti. 
 
     Ege Bölgesi'nde üzüm üretiminde yüzde 15-20 oranında düşüş yaşanabileceğini, yaş üzümde mildiyö hastalığının önemli bir risk yarattığını kaydeden Balık, sözlerini şöyle sürdürdü: 
 
     ''Üzüm üretilen bölgelerde mildiyö hastalığı için kullanılan ilaç stokları tükendi. Antalya ve Adana bölgesinden getirilen ilaçların da kullanıldığını öğrendik. Bu hastalık nedeniyle kalitede bozulmalar olmasından endişe ediyoruz. Rekolte ve kalite kaybı nedeniyle fiyatlarda artış beklentisi var. Fiyatlar yükselirse dış pazarda rakip ülkelere karşı nasıl pozisyon alacağımızı düşünüyoruz. Bu sezon kirazda olduğu gibi üzümde de Avrupa'daki marketlerin raflarında yer bulamamaktan endişe ediyoruz.'' 
 
     Türkiye, geçen yıl 224 bin ton yaş üzüm ihraç ederek 190 milyon dolar gelir elde etmişti. 

Ekleme Tarihi
13.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Yağışlı Hava Ege'de Meyve İhracatına Yaramadı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız
 

15.08.2011
üzüm

ben üzüm yetiştiricisiyim manisa alaşehir kemaliyeden kaliteli üzüm yeternce var buyıl çiftçilerin 1dönüme masrafı geçmiş yıllara göre 2 katı ihracatcılarda enazından kerlarını birsefere mahsus yarıya düşürsünler .çiftçiler ürün yetiştirme aşamasında burakın karı hayatlarından bile ödün veriyorlar"örneküründe kalıntı var denilip al