Köylülere, kekik ve adaçayý hasadý uygulamalý olarak anlatýldý
Antalya Ticaret Borsasý (ATB)’nýn hazýrladýðý, Tarýmsal Araþtýrmalar Genel Müdürlüðü(TAGEM)’nün desteklediði ‘Kekik, Defne ve Adaçayý Çeþitleri Hasat ve Hasat Sonrasý Ýþlemler için Yenilikçi Model Araþtýrmasý ve Pilot Uygulamasý Projesi’nin ikinci aþamasý, Alanya’nýn Sapadere köyünde baþladý.
Týbbi ve aromatik bitkilerde verim kaybýný önlemek amacýyla baþlatýlan proje kapsamýnda, Alanya’nýn Sapadere köyüne giden Akdeniz Üniversitesi öðretim üyeleri, Prof. Dr. Kenan Turgut, Prof. Dr. Orhan Kuruüzüm, Antalya Ticaret Borsasý tescil memuru ziraat mühendisi Tolgahan Alavant, BATEM týbbi ve aromatik bitkiler uzmaný Dr. Saadet Tuðrul Ay ile Orman Bölge Müdürlüðü’nden orman mühendisi Ahmet Kýsa, köylülere adaçayý ve kekiði hasat etme ve kurutma yöntemlerini uygulamalý olarak anlattý.
HASAT YAPAN KÖYLÜYE EKÝPMAN DESTEÐÝ
Týbbi aromatik bitkilerde hasat yapýlýrken verim kaybýnýn önlemesi için orak ve kurutma sehpasý gibi ekipmanlarýn daðýtýmýný da gerçekleþtiren proje ekibi, köylülere ekipmanlarý nasýl kullanacaklarýný uygulamalý olarak anlattý.
Alanya, Manavgat ve Gazipaþa’da 5 bölgede köylülere ayný ekipmanlarý daðýtacak olan proje ekibi, hazýrlanan eðitim kitapçýðýný ve afiþleri köylülere daðýttý. Teorik eðitimin uygulamalý hale gelmesinden memnuniyet duyan köylüler ise eðitim çalýþmasýnýn devam etmesini istedi.
60 MÝLYON DOLARLIK ÝHRACAT HACMÝ
Türkiye’de yaklaþýk 60 milyon dolarlýk bir ihracat hacmine ulaþan týbbi ve aromatik bitkilerde, hasat ve hasat sonrasý iþlemler sýrasýndaki hatalar nedeniyle potansiyel gelirin yarýya yakýný kaybediliyor. Bu bitkilerin içerdiði yaðlarýn hasat sýrasýnda ve hasat sonrasý uygulamalarda kaybolmamasý, ihracat piyasalarýnýn sürekliliði açýsýndan da önem taþýyor.(CÝHAN)