Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Köylülere, kekik ve adaçayı hasadı uygulamalı olarak anlatıldı 

Köylülere, kekik ve adaçayı hasadı uygulamalı olarak anlatıldı

Antalya Ticaret Borsası (ATB)’nın hazırladığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü(TAGEM)’nün desteklediği ‘Kekik, Defne ve Adaçayı Çeşitleri Hasat ve Hasat Sonrası İşlemler için Yenilikçi Model Araştırması ve Pilot Uygulaması Projesi’nin ikinci aşaması, Alanya’nın Sapadere köyünde başladı.
 
    Tıbbi ve aromatik bitkilerde verim kaybını önlemek amacıyla başlatılan proje kapsamında, Alanya’nın Sapadere köyüne giden Akdeniz Üniversitesi öğretim üyeleri, Prof. Dr. Kenan Turgut, Prof. Dr. Orhan Kuruüzüm, Antalya Ticaret Borsası tescil memuru ziraat mühendisi Tolgahan Alavant, BATEM tıbbi ve aromatik bitkiler uzmanı Dr. Saadet Tuğrul Ay ile Orman Bölge Müdürlüğü’nden orman mühendisi Ahmet Kısa, köylülere adaçayı ve kekiği hasat etme ve kurutma yöntemlerini uygulamalı olarak anlattı. 
 
HASAT YAPAN KÖYLÜYE EKİPMAN DESTEĞİ
 
Tıbbi aromatik bitkilerde hasat yapılırken verim kaybının önlemesi için orak ve kurutma sehpası gibi ekipmanların dağıtımını da gerçekleştiren proje ekibi, köylülere ekipmanları nasıl kullanacaklarını uygulamalı olarak anlattı. 
 
    Alanya, Manavgat ve Gazipaşa’da 5 bölgede köylülere aynı ekipmanları dağıtacak olan proje ekibi, hazırlanan eğitim kitapçığını ve afişleri köylülere dağıttı. Teorik eğitimin uygulamalı hale gelmesinden memnuniyet duyan köylüler ise eğitim çalışmasının devam etmesini istedi. 
 
60 MİLYON DOLARLIK İHRACAT HACMİ 
 
Türkiye’de yaklaşık 60 milyon dolarlık bir ihracat hacmine ulaşan tıbbi ve aromatik bitkilerde, hasat ve hasat sonrası işlemler sırasındaki hatalar nedeniyle potansiyel gelirin yarıya yakını kaybediliyor. Bu bitkilerin içerdiği yağların hasat sırasında ve hasat sonrası uygulamalarda kaybolmaması, ihracat piyasalarının sürekliliği açısından da önem taşıyor.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
13.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Köylülere, kekik ve adaçayı hasadı uygulamalı olarak anlatıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız