Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
Üzerlik otu tohumları geçim kaynağı oldu

Iğdır’da geçmişten bu güne nazara iyi geldiği inanılan üzerlik tohumu ile yapılan süsler köylülere gelir kaynağı oluyor.
Iğdır Erhacı köyünde yaşayan vatandaşlar, Ağrı Dağı eteklerinde yetişen bitkinin tohumlarıyla yaptıkları süs eşyalarını satarak ek gelir elde ediyor. Ağrı Dağı eteklerinde yetişen üzerlik otu tohumlarının nazara ve kötü ruhlara karşı iyi geldiğine inanılıyor. Çevrede yaşayan vatandaşlar söz konusu otun tohumlarını hastalara şifa olduğunu, tohumlarda yapılan süslerin bulunduğu evlere kötü ruhlarının girmediğini ve uğur getirmesi için yeni evlenen çiftlerin önünde tütsü olarak yakıldığını belirtiyor. 
Resul Yigit (56) isimli vatandaş, Ağrı Dağı eteklerinde topladığı üzerlik otu tohumu ile yaptığı süsleri satarak geçimini sağlamaya çalıştığını söyledi. Üzerliğin tohumu ile yaptığı süsleri 5 TL’den satışa sunan Yigit, “Her yıl bu aylarda olgunlaşan üzerlik otunun nazara karşı koruduğuna inanıldığı için hemen hemen her evde bulundurulmaktadır. Ben kendimi bildim bileli üzerlik otu nazara karşı yakılarak, tütsüsü nazar değen kişinin üzerine üflenir.” dedi.
Üzerlik otunun düğünlerde gelin ve damadın önünde yakıldığını belirten Ergün, şu bilgileri aktardı: “Bu otun tohumları ile yapılan süsler yeni yapılan evlerin balkonuna asılır. Nazar değdiğine inanılan çocuklara tütsülenir. Üzerlik otundan ev içerisinde bir tutam yakıldığında insanı sakinleştirdiği bilinmektedir. Ayrıca ev içerisinde yakıldığında oluşan kötü kokular gider. Üzerlik otunu bilen birçok kişi ilgi gösterirken, bilmeyenler ‘Bu ne işe yarıyor?’ diye sorarak merakını gideriyor.”
Üzerliğin her yerde yetişmediğini, sadece Ağrı Dağı eteklerinde yetiştiğini ifade eden Yigit, “İl veya yurt dışında yaşayıp da tatilini geçirmek için Iğdır’a gelen birçok vatandaş bunu alıyor. Eskiden sadece kendi evlerimiz için yaptığımız bu süs eşyaları ile şimdi ailemizin geçimini sağlıyoruz.” diye sözlerini tamamlıyor.
Yapılan süsleri toplu olarak alarak şehir merkezinde satan Nurettin Ok da palyaço kıyafeti giyerek, köylülerin yaptığı süs eşyalarını satarak geçimini sağladığını belirtiyor.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
13.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Üzerlik otu tohumları geçim kaynağı oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız