Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Çekirdeksiz Sultani Üzüm İhracatı Başladı 

Çekirdeksiz Sultani Üzüm İhracatı Başladı
 
DENİZLİ GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRÜ GÜLSEVER: -''ÜZÜMLERİMİZİN TAMAMI BAŞTA RUSYA OLMAK ÜZERE UKRAYNA BULGARİSTAN, AB ÜLKELERİ VE DİĞER ÜLKELERE İHRAÇ EDİLECEK''
 
DENİZLİ (A.A) - Denizli'nin Buldan ilçesine bağlı Yenicekent'te üretilen sofralık sultani çekirdeksiz üzümlerin ihracatına başlandı. 
 
     Türkiye'nin ilk turfanda sultaniye çekirdeksiz üzümün yetiştiği Yenicekent'te bu yıl rekoltenin yaklaşık 154 ton olması bekleniyor. 
 
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yusuf Gülsever, konuya ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, Denizli'de sofralık, şaraplık, kurutmalık üzüm üretiminin yapıldığını hatırlattı. 
 
     Gülsever, Denizli'de 36 bin 120 dekar kurutmalık çekirdekli, 83 bin 37 dekar kurutmalık çekirdeksiz, 100 bin 523 dekar şaraplık, 99 bin 279 dekar sofralık çekirdekli, 126 bin 816 dekar sofralık çekirdeksiz olmak üzere, toplam 445 bin 775 dekarlık alanda üzüm üretimi yapıldığını ifade etti. 
 
     Mevcut bağ alanlarında toplam 307 bin ton civarında üzüm hasadının yapılmakta olduğunu belirten Gülsever, ''İlimiz ekonomisinde önemli bir yeri olan sofralık sultani çekirdeksiz üzüm gerek erkenciliği gerekse kalitesi yönüyle başka ülkeler tarafından tercih ediliyor. Sofralık sultani çekirdeksiz üzüm üretim miktarı yaklaşık 154 bin ton. Yenicekent'te üretilen üzümlerimizin tamamı Rusya Federasyonu olmak üzere Ukrayna, Bulgaristan, Avrupa Birliği ülkeleri ve diğer ülkelere ihraç edilecek'' dedi. 
 
     Gülsever, 2011 yılı üretim sezonunda üzümün verim ve kalitesinde herhangi bir problem yaşanmadığını bildiren Gülsever, şöyle devam etti: 
 
     ''Hasat sezonu öncesi Ege Bölgesindeki bağlarda hasat zamanını belirlemek üzere Ekonomi Bakanlığı Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü başkanlığında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir Zirai Karantina Müdürlüğü, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Ege İhracatçı Birlikleri temsilcilerinden oluşan heyet, 9 Ağustos'ta Manisa ve Denizli bölgesindeki bağ alanlarında gerekli inceleme ve analizleri yaptı. Yapılan değerlendirme toplantısı sonucunda 13 Ağustos'tan itibaren kesimine izin verilen sofralık sultani çekirdeksiz üzümün bugünden itibaren ihracatına başlandı.'' 
 
     Yenicekent bölgesinde üretimi artan Mevlana sofralık üzüm çeşidinin de 26 Ağustos Cuma gününden itibaren kesimine ve 29 Ağustos Pazartesi gününden itibaren de ihracatının yapılmasına izin verildiği kaydedildi. 

Ekleme Tarihi
17.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Çekirdeksiz Sultani Üzüm İhracatı Başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız