Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Denizli Domatesi Korunacak TOHUM DOMATES 

Denizli Domatesi Korunacak
 
DENİZLİ ZİRAAT ODASI BAŞKANI GEMİCİ: ''KENDİNE HAS ÖZELLİĞİ OLAN BU TÜRÜN YOK OLMASINA GÖNLÜMÜZ RAZI DEĞİL. ORGANİK ÜRETİM YAPACAKLARA TOHUMUNU ÜCRETSİZ VERECEĞİZ''
 
DENİZLİ (A.A) - Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, ''pembe domates'' olarak da adlandırılan Denizli domatesinin korunması için organik üretim yapan çiftçilere ücretsiz tohum dağıtacaklarını söyledi. 
 
     Gemici, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgeye özgü ürünlerin korunması yönünde çalışma yürüttüklerini,bu kapsamda Acıpayamlı üretici Mevlüt Şahal'ın orijinal Denizli domatesinin tohumlarını odaya bağışladığını bildirdi. 
 
     Tarlasında zirai ilaç kalıntısı bulunmayan, temiz toprakta organik olarak üretim yapan üreticiye domates tohumlarını ücretsiz vereceklerini ifade eden Gemici, şöyle konuştu: 
 
     ''Denizli domatesi bir el büyüklüğünde dalgalı ve yaklaşık 200 gram ağırlığında pembe renkli bir domatestir. Kesildiğinde hoş domates kokusu ve hafif ekşiliği ile güzel bir damak tadı sunar. Dedelerimizin, ninelerimizin yıllarca yetiştirdiği bu domates türü ne yazık ki İsrail'den gelen genetiği oynanmış domatesin baskısı altında kaldı, yok olma sürecine girdi. 
 
     Kendimize ait olan bu türün yok olmasına gönlümüz razı olmadı. Acıpayam ilçesinde doğal olarak bu domatesi yetiştiren üreticiyi bulduk. Tohumları bize o duyarlı çiftçimiz gönderdi. Bir kilogram domates tohumunun bir kilogram altın fiyatına eş olduğu bir dönemde biz üreticimize tohumu ücretsiz vereceğiz.'' 
 
     Gemici, dünyada artık doğal üretime rağbet gösterildiğini belirterek, ''Aşırı gübre kullanılarak yetiştirilen ürünler ilgi çekmiyor. Denizli'nin kendi ürünü domatesine sahip çıkan üreticimiz çok iyi para kazanabilir'' dedi. 
 
     ''Kumkısık Kavunu'' ve Ayşekadın olarak bilinen ''Denizli Fasulyesi'nin'' korunması ve dikim alanlarının artırılması için de çalışacaklarını belirten Gemici, şehre has ürünlere sahip çıkmak için üyelerinden destek istedi. 

Ekleme Tarihi
17.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Denizli Domatesi Korunacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız