Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Narenciye pazarı bu yıl hareketli olacak 

Narenciye pazarı bu yıl hareketli olacak
 
Dalaman Ziraat Odası Başkanı Ünatin Barın, narenciye fiyatlarının belirlenmesinin ardından pazarın bu yıl hareketli olmasını beklediklerini söyledi. Barın, yaklaşan limon hasadından önce üretici ve alıcılara uyarıda bulundu.
 
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM)’nün 24 Ağustos 2011 tarihindeki narenciye ihalesinden sonra fiyatların netleşmeye başlayacağını belirten Oda Başkanı Barın, “Bir narenciye meyvesinin pazarda paraya dönüşmesi için hasat, sınıflama, paketleme, depolama ve pazara nakliyesi gibi aşamalardan geçmesi gerekmektedir. Söz konusu her kademe, bilgi ve beceri gerektirir. Birbirini izleyen bu kademelerin birinde yapılacak hata, sonraki kademelerde telafi edilemez, üreticilerde büyük maddi kayıplara neden olur. Bu yüzden üreticilerin ve işletme sahiplerinin gerekli bilgiyle donatılması ve çalışmalarında gerekli dikkat ve titizliği göstermesi gerekmektedir.” dedi.
Ünatin Barın, üreticilerin ve alıcıların hasat zamanı tespitinde ve hasatta gereken dikkati göstermesi gerektiğinin de altını çizerek, “Hasat zamanı depoda dayanıklılığı etkileyen en önemli faktör olduğundan dolayı narenciye meyveleri, yetiştirildikleri bölgeye ve çeşit özelliklerine göre ulaştırma şekli ve şartlarına dayanacak ve pazar isteklerini karşılayacak olgunlukta hasat edilmelidir.” şeklinde konuştu. Usare miktarına ve meyve rengine bakılarak hasat zamanına karar verilmesi gerektiğini belirten Barın, “Limonda usare miktarı ağırlık olarak meyvenin yüzde 25’inden, portakalda ise yüzde 30-35’inden az olmamalıdır. Renk bakımından ise limon, meyve çeşidin tipik renginde olmalıdır. Toplama zamanı ve yetiştirici bölgesi dikkate alınarak, en az usare miktarının bulunması şartıyla hafif yeşil olanlar, kabuğunun en az üçte biri çeşidin tipik rengini almış olanlar, portakalda ise çeşidin tipik rengini almış ancak meyve yüzeyinin en çok beşte birine kadar hafif yeşil olanların hasadı yapılmalıdır.” dedi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
17.08.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Narenciye pazarı bu yıl hareketli olacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız