Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Organik tarım işsizliği ve göçü yavaşlattı 

Organik tarım işsizliği ve göçü yavaşlattı

Organik Tahıl Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Ilıcalı, Erzurum çiftçisinin yıllarca yanlış yöntemlerle tarım yapmasından dolayı ilden göçün yaşandığını söyledi. Ilıcalı, organik tarımın yaygınlaşmasının bölgeden göçü de frenlediğini belirtti.
 
    Tarım sektöründe uygulanan yanlış politikatalar ve üretim tekniklerinin yıllarca Doğu Anadolu Bölgesi'nden ve Erzurum'dan göçe neden olduğu belirtildi. Çiftçilerin yıllarca dededen kalma yöntemlerle tarımsal üretim yapmaya çalıştığı ve bunda da başarılı olamadığı bildirildi. Verimli tarımsal üretim yapamayan ve girdi maliyetlerini karşılayamayan çiftçilerin son 30 yıl içerisinde toprağını terk ederek,büyük kentlere göç ettiği ifade edildi. Organik tarımın yaygınlaşmasıyla birlikte köyden kente göçün yavaşladığını belirten Nazmi Ilıcalı, yakın bir gelecekte kentten köylere göçün başlayacağını iddia etti.
    50 MİLYON AVROLUK PAZAR PAYI VAR
 
    Organik tarım ürünlerinın dünyada 50 milyon avro tutarında pazar payına sahip olduğunu anlatan Ilıcalı, mevcut pazardan pay almak için çiftçilerin organik tarıma yöneldiğini dile getirdi. Doğu Anadolu Bölgesi'nde 2003 yılında 633 çiftçinin organik tarım üretimi yaptığına değinen Ilıcalı, 2010 yılı itibariyle 40 bin üreticinin 200 bin dönüm arazide organik buğday, mercimek, patates ürettiğine dikkat çekerek, "Uzun ve şiddetli geçen kışların bizler için bereket kaynağı olduğunu organik tarımla anladık. 50 milyon euroluk organik tarım pazarından pay almak için bölge çiftçisi toprağına döndü, üretime başladı. Eskiden bire üç alan çiftçi şimdi bire 15 alıyor. Tarımsal üretimle birlikte köylerden göç olayı da yavaşladı. Yakın bir zamanda şehirlerden köylere göç başlayacak. Bunun emarelerini görmeye, yaşamaya başladık." diye konuştu.
 
    2 yıl öncesine kadar Erzurum'a bağlı köylerden her yıl 100 ailenin büyük şehirlere göç ettiğini de sözlerine ekleyen Ilıcalı bu rakamın organik tarımın yaygınlaşmasıyla 40'lara düştüğünü kaydetti.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
21.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Organik tarım işsizliği ve göçü yavaşlattı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız