Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 31 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
 
 
KONYA ŞEKER YURT DIŞINDAKİ YATIRIMCILARIN DA İLGİ OLDAĞI OLDU



KONYA (İHA) - Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşları arasında 34. sıraya yükselen Konya Şeker, tarımsal sanayi yatırımlarını bitkisel üretime yönelik olanlar dışında hayvancılık ile de zenginleştirince Türkiye ile birlikte uluslararası hayvancılık sektörünün de ilgi odağı oldu.
 
Konya Şeker'in hayvancılık sektöründe gerçekleştirdiği yatırım atağının ülkemizdeki, özellikle de Konya bölgesindeki hayvancılık faaliyetlerine yeni bir dinamizm katması beklenirken, hayvancılığa yönelik çalışmaları hız kesmiyor. Son olarak ABD'den gelen ve ülkelerinde hayvancılık sektöründe önemli bir yere ve etkinliğe sahip olan kuruluşların yöneticileri bir yandan Konya Şeker'in tesislerini gezerken, öte yandan geleceğe yönelik işbirliği imkanları konusunda Konya Şeker yöneticileriyle görüş alışverişinde bulundular. Kansas'tan gelen ve üç ayrı şirketin yöneticisi olan Galen Fink, Russ Simith ve Steve Irsik'in başkanlığındaki uzmanlar sırasıyla Panagro Et ve Süt Entegre inşaatını, Çumpaş Dana Kreşi Tesislerini, Çumra Şeker Entegre Tesislerini, Panagro Taşağıl İşletmesini, Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesislerini gezdiler.
 
Konya Şeker'in sahip olduğu teknoloji ve entegre yatırım modelinden etkilendiklerini ifade eden ABD'li sektör yöneticileri yaptıkları gezi ve teknik incelemelerin dışında gelecekte gerçekleştirilebilecek işbirliğine yönelik Konya Şeker yetkilileri ile de bir dizi görüşmelerde bulundu. Bu çerçevede yüksek verimli et-süt üretimine yönelik yapılabileceklerden, damızlık düve çiftliği kurulmasına, yüksek verimli ırkların bölgeye kazandırılmasına yönelik alternatiflerden, embriyo üretimine yönelik teknik altyapının oluşturulmasına kadar pek çok konu detaylı şekilde masaya yatırıldı. Çalışma ziyareti sonrası değerlendirmelerde bulunan ABD'li sektör temsilcileri, Konya Şeker'in hayvancılıkta aldığı mesafenin Konya'ya gelmeden önceki tahminlerini boşa çıkardığını ve beklediklerinin çok üzerinde başarılı, entegre ve hem teknolojisiyle, hem de fikri altyapısıyla çağını yakalamış bir çalışmanın ve yatırımların yapıldığını gördüklerini belirttiler.
 
Yaptıkları bu yerinde inceleme ve görüşmelerin işbirliği için atılacak adımları hızlandıracağına inandıklarını belirten ABD'liler Konya'dan ayrılmadan önce Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk'u da ziyaret ettiler. Konuk'un, tarım sektöründe ve tarımsal sanayi de gerçekleştirdiği öncü ve yenilikçi yatırımlarla, sektörde faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların kamuoylarında Türkiye dışında da haklı bir şöhrete sahip olduğunu vurgulayan ABD'li sektör yöneticileri Konya Şeker'in hayvancılığa da iddialı bir giriş yapmasının sektör açısından hem ulusal ölçekte hem de tüm insanlık için bir kazanç olduğunu söylediler.
 
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk da, öncelikle yapılan ziyaretlerden ve özellikle embriyo üretimi başta olmak üzere verimli ırkların bölgeye kazandırılmasına yönelik işbirliği çalışmalarında ilerleme sağlanmasından duyduğu memnuniyeti belirttikten sonra, “Dünyanın tek kampüste et ve süt ürünleri üretecek en büyük tesisi olarak inşa edilecek Et-Süt Entegre Gıda Kompleksimiz, yaklaşık 50 bin çiftçiden et ve süt satın alacak.
 
Yani bu bölgede yaklaşık 50 bin üretici hayvancılıktan geçimini sağlayacak. Ancak biz bu üreticilerimizin anam babam usulü hayvancılık yapmasından da yana değiliz. Hepimiz biliyoruz ki geleneksel metodlarla ve ıslah edilmemiş ırklarla hayvancılık yapan üretici eti sütü sattığı zaman el elde baş başta kalır. Yani zarar etmese de kar edemez. Çünkü bizdeki ırklar genelde hem etinden, hem sütünden tabir edilen, ancak et verimi de süt verimi de düşük ırklardır. Biz, bizim bölgemizde bunun değişmesini arzuluyoruz. Yani biz üreticimize şunu demek istiyoruz, et üretiminde mi uzmanlaşacaksın, süt üretiminde mi? Eti tercih edene et ırkını, sütü tercih edene süt ırkını kazandırmak istiyoruz. Bunun için de ırk ıslahına yönelik önemli çalışmalar yürütüyoruz. Bu bölgede ırk ıslahının da sadece ithalatla çözülemeyeceğini biliyoruz. Bunu çözmenin en kestirme, en ucuz ve en hızlı yollarından biri embriyo üretimi. Bu ziyaretler, bu çalışmalar kapsamında bu da önem verdiğimiz, işbirliği açısından zemin oluşturmaya çalıştığımız bir konudur. Biz hayvancılığı tek yönlü düşünen bir kurum değiliz.
 
Bizim, biz fabrikamıza bakarız o karlı çalışıyorsa yeter, gerisi bizi ilgilendirmez deme lüksümüz yok. Biz, üreticinin de nasıl karlı hayvancılık yapacağını düşünmek ve üretici ortaklarımızın üretirken kazanmasını sağlayacak önlemleri baştan geliştirmek zorundayız. Biz hayvancılığa adım atarken etliye sütlüye karışmaya karar verdik dedik. Bu üretimden tüketime kadar tüm sürece müdahil olacağımızın ilanıdır. Yani hem az masrafla üretilmesini sağlayacağız, hem de tüketicinin ucuz ancak kaliteli ve güvenilir gıda tüketmesini sağlayacağız. Bu çalışmaların hepsi bu gayemize matuf çalışmalardır, işbirliği arayışlarıdır.
 
Mesela gelen ziyaretçilerimizden biri hayvan besleme uzmanı, biri hayvan başına ABD'nin süt verimi en yüksek çiftliklerinin sahibi. Onların birikimlerini bölgemize aktarmak, evrensel tecrübeden faydalanmak istiyoruz. Değerli dostlarımız da geldiler, tecrübe ve birikimlerini paylaşma konusunda cömert davrandılar. İnşallah bu işbirliği konusunda daha somut sonuçları da önümüzdeki günlerde alacağımızı ümit ediyor, nezaket ve cömertlikleri için kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.
 
 

Ekleme Tarihi
24.08.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Konya Şeker Yurt Dışındaki Yatırımcıların da İlgi Oldağı Oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız