Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Dünyaca Ünlü Sultaniye Üzümünde Yüksek Kalite Sevindirdi

TÜRKİYE'NİN ÜZÜM ÜRETİMİ MERKEZİ KONUMUNDAKİ MANİSA'DA ÜRETİCİLER SICAK HAVALARI DEĞERLENDİRMEK İÇİN ÜZÜMLERİ KURUTMA İŞLEMİNE BAŞLADI

MANİSA (A.A) - Manisa'nın Sarıgöl Ovası'nda kurutma çalışmalarına başlanan dünyaca ünlü çekirdeksiz sofralık Sultaniye üzümlerinde yüksek kalite üreticiyi sevindirdi.
 
     Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, gazetecilere yaptığı açıklamada, üzüm üreticilerinin sıcak havalardan yararlanmak için kurutma çalışmalarına Ramazan Bayramı öncesi başladığını söyledi.

     Sarıgöl ve çevresinden 2011 yılında 50 bin ton yaş üzümün kurutmalık ve sumalık olarak ayrıldığını belirten Ülgen, ''Bu yıl bir kilogram kuru üzümün maliyeti üreticiye 3,25 liraya mal oldu. Üretici olarak 4 lira ve üzeri fiyat bekliyoruz'' dedi.

     Ülgen kuru üzümde kaliteyi yakalayacaklarını kaydederek, ''Bu yıl kuruyan üzümlerin çoğu en iyi kalite olan 9-10 numara geliyor. Yüksek kalitedeki ürün bizler için sevinç kaynağı. Sıcaklarda sergilere konulan üzümler 15 gün gibi bir sürede kuruyor. Bayram öncesi de sıcak havalar dolayısıyla kurutma çalışmaları hız kazandı'' diye konuştu.

    
     -ÜZÜM ÜRETİMİNİN MERKEZİ-
    
     Ege Bölgesi Türkiye'nin üzüm üretim merkezi olarak biliniyor. Türkiye'deki üzüm rekoltesinin yüzde 80'ini Manisa karşılıyor. Bölge özellikle çekirdeksiz Sultaniye üzümü üretiminde dünyada söz sahibi.

     Manisa'dan 2010 yılında 175 bin ton kuru üzüm ihraç edildi. Bu sezon da kuru üzüm ihracatından 400 milyon dolar gelir elde edilmesi bekleniyor.

     Kuru üzümde 2011-2012 sezonu öncesi rekolte tahmini konusunda tartışma yaşandı.

     İzmir Ticaret Borsası (İZTB) liderliğinde İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Manisa ve Alaşehir Ticaret Borsaları, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsünün katılımıyla yapılan tahmin çalışması sonucu Ege Bölgesi'nde 2011-2012 sezonunda 268 bin 949 ton çekirdeksiz kuru üzüm üretilmesi beklendiği bildirilmişti.

     Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkan Vekili ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman ise 2011 yılı çekirdeksiz kuru üzüm rekolte tahminin 200 bin-210 bin ton olduğunu belirterek, İzmir Ticaret Borsası ile Ege İhracatçılar Birliğinin açıkladığı rekolte rakamlarının gerçekleşmesinin imkansız olduğunu savunmuştu.

Ekleme Tarihi
28.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Dünyaca Ünlü Sultaniye Üzümünde Yüksek Kalite Sevindirdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız