Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
 
 
ÇUKUROVA'DA SALÇALIK BİBER SEZONU AÇILDI -AKDENİZ MUTFAĞININ VAZGEÇİLMEZİ OLAN SALÇA YAPIMINDA KULLANILAN KIRMIZI BİBER HASADINA BAŞLANDI -BAZI EV HANIMLARI, KİLOSU 70 KURUŞ VE 1 LİRA ARASINDA SATIŞA SUNULAN BİBERDEN ALARAK YILIN 12 AYI YEMEKLERDE KULLANILAN SALÇA YAPMAK ÜZERE KOLLARI SIVADI

ADANA/OSMANİYE (A.A) - Çukurova yöresinde, Akdeniz mutfağının vazgeçilmezi olan salça yapımında kullanılan kırmızı biberin hasadına başlandığı, ürünün kilosunun 70 kuruş ve 1 lira arasında satışa sunulduğu bildirildi.
 
     Adana'nın Yumurtalık ilçesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cihangir Çay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörede salçalık biber hasadının sürdüğünü ve üreticilerin hem verimden hem de kilo fiyatından memnun olduklarını söyledi.
     Salçalık biber üretiminin yoğun olarak yapıldığı Yeşilköy beldesi ve çevre köylerde üretim alanlarının yaklaşık 10 bin dekara ulaştığını ifade eden Çay, üreticilerinin yaklaşık yüzde 60'ının bu yıl damlama sulama sistemi kurduğunu vurguladı.
     Çay, damlama sulama sisteminin verimin artmasını sağladığını belirterek, ''Geçtiğimiz yıl dekara 1,5-2 ton ürün alan üreticiler, bu yıl ortalama 2,5-3 ton ürün alabilecek'' dedi.
     Geçen yıl biber toptan satış fiyatının kilo başına ortalama 30 kuruş olduğunu anlatan Çay, bu nedenle önceki hasat döneminde bazı üreticilerin tarlalarını hasat etmeden sürdüğünü kaydetti.
     Yeşilköy beldesi çiftçilerinden Abdullah Atmış da bu yıl rekolteden umutlu olduklarını dile getirerek, ''Geçen yıl salçalık biber bizi hayal kırıklığına uğratmıştı. Ama bu yıl yüzümüzü güldürüyor. Hem verim iyi, hem de fiyatlar güzel'' diye konuştu.
     Karaisalı çevresinde de bu yıl 7 bin dekarın üzerinde salçalık biber üretimi yapıldığı belirtildi.
     Karaisalı'da üretilen ve yöre çiftçisi için önemli gelir kaynağı olan salçalık biberin, ikinci ürün olarak da ekilebildiği kaydedildi.
     Bilimsel adı ''yağlık biber'', halk arasında ise ''salçalık biber'' olarak bilinen Karaisalı biberinin, közlemeye uygunluğu bakımından yurt dışında da talep gördüğü bildirildi.
    
     -EV HANIMLARINI SALÇA TELAŞI SARDI-
    
     Bu arada Çukurova yöresindeki kentlerde bazı ev hanımları, yılın 12 ayı yemeklerde kullanılan salça yapımı için kolları sıvadı.
     Marketlerden hazır almak yerine salçasını kendi elleriyle yapmayı tercih eden ev hanımlarının, biber salçası hazırlama geleneği renkli görüntüler oluşturuyor.
     Satın aldıkları biberi komşularıyla yardımlaşarak evlerinin avlusunda ve damlarında önce yıkayan, daha sonra temizleyen ev hanımları, kapıya kadar gelen seyyarlara çektirerek, içerisine döktükleri kaplarda kuruması için güneşin altında bekletiyor.
     Kışlık salça hazırlayan ev hanımlarından Osmaniyeli Meliha Pehlivan, 4 kişilik bir ailenin yıllık biber salçası ihtiyacının 15-20 kilogram olduğunu söyledi.
     Pehlivan, ''Hazırladığım salça bir yıllık ihtiyacımızı karşılamaya yeter. İhtiyacımız olan biber salçasını her yıl kendim hazırlıyorum. Hangi koşullarda üretildiğini bilmediğim salçayı hazır almak yerine kendim yapmayı tercih ediyorum. Böylece hem ucuza mal ediyor, hem de gönül rahatlığıyla yemeklerimde kullanıyorum'' dedi.
     Osmaniye Sebze Meyve Komisyoncuları Odası Başkanı Murat Yalçın da, kilosu 70 kuruş ve 1 lira arasında satılan 100 kilogram biberden, 15-20 kilogram arasında salça çıkarılabileceğini söyledi.
     Yalçın, hale talep edildiği kadar salçalık biber getirildiğini, ancak ekim alanının az olması sebebiyle artacak kilo fiyatından etkilenmek istemeyenlerin, ihtiyacı olan ürünü almak için erken davranmasında yarar olduğunu bildirdi.

Ekleme Tarihi
31.08.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Çukurova'da Salçalık Biber Sezonu Açıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız