Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ANTEP FISTIĞINDA HASAT MEVSİMİ -ZMO GAZİANTEP ŞUBE BAŞKANI SEÇKİN: -''HASAT YAPILIRKEN AĞAÇ DALLARINA VE MEYVELERE ZARAR VERİLMEMELİ'' -''KURUTMA, ÜRÜN TOPRAĞA TEMAS ETMEDEN BİLİNÇLİ YAPILMALI'' 

GAZİANTEP (A.A) - Mehmet Öztaş - TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Gaziantep Şube Başkanı Kenan Seçkin, Antep fıstığı hasadı yapılırken ağaç dallarına ve meyvelere zarar verilmemesi gerektiğini söyledi.

     Seçkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle baklava yapımında kullanılan boz iç Antep fıstığı hasadının büyük ölçüde tamamlandığını, bir hafta sonra ise asıl hasadın başlayacağına işaret ederek, üreticileri hasat konusunda gereken hassasiyeti göstermeleri konusunda uyardı.

     Hasat sırasında, özellikle ağaç dallarına zarar verilmemesinin önemine işaret eden ve bu konuda elle toplama önerisinde bulunan Seçkin, şöyle konuştu:
     ''Bölgede nazlı ürün olarak adlandırılan ve binlerce ailenin geçim kaynağı olan Antep fıstığında hasat çok önemli. Bahçelerde hasat yapılırken dallarda yaralanma olmaması, gelecek yılın meyve gözeneklerine (karagöz) zarar verilmemesi gerekir. Bunun için hasadın ağaç dallarına sopayla vurularak yapılmaması çok önemli. Sopayla ağaç dallarına vurularak yapılan hasadın dalları zedeleyerek karagözleri düşürür.
     Hasat yapılırken, öncelikle ağaçların altına bezler açılmalı ve toplama işlemi mümkün olduğunca elle yapılmalı. Hasat yapılan ağacın altına geniş bir şekilde büyük bezler açılmalı ve ürün, elle toplanmalıdır. Özellikle meyve yüklü genç ağaç dallarının uç bölgelerinde bulunan ve bir yıl sonra ürüne dönüşecek olan karagözlerin dökülmemesi çok önemli. Aksi halde, bir yıl sonraki ürün tahrip edilmiş olur. Ayrıca, meyvelerin zarar görmesi de ürünün kalitesinin düşmesine neden olur.''
     Seçkin, hasat sırasında, Antep fıstıklarının çöplerinin de koparılarak dalların tamamen temizlenmesinin bir yıl sonra da iyi ve kaliteli ürün alınması bakımından önemli olduğuna işaret etti.
    
     -''KURUTMA VE DEPOLAMA BİLİNÇLİ YAPILMALI''
    
     Antep fıstığı üreticilerinin hasadın yanı sıra kurutma ve depolama konusunda da bilinçli olmalarının gerekli olduğunu dile getiren Seçkin, şunları kaydetti:
     ''Toplama işlemi tamamlandıktan sonra kurutma işlemi mutlaka bezler ya da da beton zemin üzerinde yapılmalı. Kurutma sırasında Antep fıstığının toprakla temas etmemesine özen gösterilmesi gerekir. Toprakla temas, aflatoksine neden olacağı için buna çok dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca, kuruması için güneşe serilen ürünün en fazla 5 santimetre kalınlığında olması ve özellikle öğle saatlerinde tam kurumanın sağlanabilmesi için tırmık ile karıştırılması gerekir. Kalın bir tabaka şeklinde serilen ürünün kuruması çok zor olur ve bozulma ve çürümeler söz konusu olabilir.''
     Seçkin, kuruma işlemi tamamlandıktan sonra da ürünün, jüt çuvallarına konularak, rutubetsiz ve serin bir ortamda muhafaza edilmesi gerektiğini vurgulayarak, ''Uzun süre dayanma özelliğine sahip olan Antep fıstığının depolanma ve şaklama şartlarının çok iyi yapılması da son derece önemlidir. Aksi takdirde, ürün bozulabilir ve sonuçta üretici zarar görür. Bu arada, Antep fıstığını satın alan tüccarların da ürünlerin kuruma ve depolanması konusunda bilgi sahibi olması gerekir. Çok büyük miktarlarda depolanma yapılması söz konusu olduğu durumlarda, kuruma işlemi iyi yapılmamış az miktardaki ürünler, çok daha büyük miktarlardaki ürünlerin de bozulmasına ve ürün kayıplarına neden olabilir.''

Ekleme Tarihi
05.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Antep Fıstığında Hasat Mevsimi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız