Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Barda kokteyl sosu yaptı, 400 ürünle 20 milyon dolara ulaşak içecek 

Barda kokteyl sosu yaptı pastacılara 400 ürünle 20 milyon dolara ulaşacak 
 
Ömer Faruk Berber, 1988’de barmenken koktey sosları üretti. Ürünleri piyasada tutunan Berber, 1996’dan itibaren de pastacılık sektörüne soslar, şuruplar, jöleler, dolgular üretmeye başladı.
 
Beber’in şirketi Özmer Gıda, şu anda 13’ü patentli, 400’den fazla ürün üretiyor ve bu yıl 20 milyon dolar ciro bekliyor.TÜRKİYE’nin gıda sanayisi alanında uluslararası iddiasını artırması gerekiyor. Son yıllarda hızla gelişen pasta, dondurma sektörü için yerli üreticiler de büyük atılım içinde. Özmer Pastacılık ve İçecek Ürünleri Sanayi Pazarlama Turizm ve Dış Ticaret A.Ş., (Özmer Gıda)’nın kurucusu Ömer Faruk Berber, 1988’e kadar, Bodrum Halikarnas, İzmir Palet ve İstanbul Hilton, Plaza Clup gibi mekanlarda barmenlik yaptı. Kendi ürettiği kokteyl soslarıyla dikkat çeken Berber, 1988’de kendi evinde ‘kokteyl sosları’nı büyük ölçekte üretip pazarlamaya başladı. 1996’dan itibaren de pastacılık ve dondurmacılık sektörüne yönelen ve soslar, şuruplar, jöleler, dolgular üretmeye başlayan Berber’in şirketi Özmer Gıda, şu anda 13’ü panetli, 400’den fazla ürün üretiyor. Bu yıl 5 milyon doları ihracattan 20 milyon dolar ciro bekliyor.
 
Çiftçi babanın oğlu
 
Ömer Faruk Berber, şöyle başlıyor anlatmaya: “Milas’ın Danişment Köyü’nde doğdum. Babam Mustafa Berber iyi bir çiftçiydi. 3 kardeşiz. 13 yaşımdayken 1972’de annemi ve babamı trafik kazasında kaybettik. Liseden sonra 1978’de Bodrum’a gittim ve barmen olarak iş buldum. Sonra Halikarnas’ın barmeni oldum. Halikarnas’ta Fransa’dan gelmiş kokteyl sosları vardı. Onlardan birşeyler geliştirdim. Sonra İzmir Karşıyaka’da Palet’e geçtim. Askerlik sonrası tekrar İzmir’de çalıştım. 1984’te İstanbul Hilton’a, 1985’te Plaza Clup’e geçtim. 1988’de ürettiğim kokteyl soslarıyla ünlenmiştim. Müşteriler evlerine götürmek için pet şişelerle kokteyl sosu istiyorlardı. Bu işin tutacağını düşünüp, patrondan izin istedim. ‘Bir iş deneyeceğim, tutmazsa geri dönerim’ dedim. Kurtuluş’taki bekârlık evimin mutfağına tertibat yapıp (22 Haziran 1988) vergi kaydımı yapıp kokteyl soslarımı üretmeye başladım. Barmenlik yaparken altın biriktiriyordum. 10 yılda 164 altınım olmuştu. İş kurarken bu altınlar sermaye oldu. Ama tamamını bozdurmadım. Yavaş yavaş işe dahil ettim.” 
 
66 model Volkswagen’le satış
 
Eşi Füsun ile o dönemlerde nişanlı olduğunu belirten Ömer Faruk Berber, baştan itibaren eşinin yanında olduğunu ve özellikle hesap-finans işlerini başarıyla yürüttüğünü belirtiyor. Berber, şöyle devam ediyor: “Füsun’un ‘F’si ile Ömer’in ‘O’sunu alıp markamızı FO yaptık. 1966 model Volksvagen kaplumbağamız vardı. Sosları 5 kilogramlık bidonlara koyuyor, Volkswagen’e yüklüyorduk. İkimiz de müşteriyle konuşurken işin sahibi olduğumuzu söylemiyorduk. ‘Patron üretimde’ diyorduk. Bir gün Bebek Otel’e yokuştan inerken (arabada 80 bidon vardı) ani fren yapmak zorunda kaldım. Bidonların tıpaları çıktı ve soslar kokteyl olup sokaklara aktı. Volkswagen’i yere 4 parmak kalana kadar yüklüyorduk. Devrilme tehlikeleri atlatırdık. O yaz; Antalya’ya da satışa çıktık ve 44 bin kilometre yol yaptık. Çok iyi sonuç aldık. Hem ürünlerimizi sattık hem yüklü sipariş topladık.”
 
Ev yerine dükkan aldık imalatımızı büyüttük
 
ÖZMER Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Berber, şöyle konuşuyor: “Önce 15 metrekarelik yer tuttuk, 1989’da 50 metrekarelik bir dükkanı satın aldık. O günlerde evlendik ‘ev dükkan alamaz, dükkan ev alır’ diye dükkan almayı tercih ettik. Konsantreler 1996’ya doğru toz içeceklere dönüşmeye başladı ve bu furyada olmak yerine yeni ürün geliştirme kararı aldık. Pastacıların ihtiyaçlarını gördüm ve 1996’da 12 yeni kokteyl şurubu, 6 dondurma sosu ve 12 meyve özü için Ar-Ge başlattık. Pastacılar için planladığımız tüm ürünleri ürettik. Şu anda 13 patentimiz, 35 patent müracaatımız var. Barkod sayımız 490’ı aştı. 120 kişilik istihdamımızla ciro hedefimiz 20 milyon dolar. 12 yeni proje üzerinde çalışıyoruz. Bu, 150 yeni ürün demek. Gebze OSB’de 12 milyon dolarlık yatırımla 15 bin metrekare kapalı alana ulaşacağız. Şu anda 5 binada dağınık yapıdayız. Yeni üretim üssümüzde ciromuzu 10 katına çıkarmayı hedefliyoruz.”
 
Baklava parlatan jel yosun özlü jöle ve toz kaymak da üretti
 
ÖMER Faruk Berber patentli ürünlerinden bazılarını şöyle anlatıyor: “Jöle pazarı Avrupalıların elindeydi. 12 jöleyle 2000 yılında piyasaya çıktık ve ilk profeterol sosundan tutun da dünyada ilk bitkisel özlü jöleye kadar yaptık. Malum jelatin kemikten yapılıyordu ve biz yosundan üreterek bitkisel jöle patentimizi aldık. Bu ürün için 1.5 yıllık Ar-Ge’yle, 460 formül üzerinde çalıştık. Baklava üstü jel ürettik ki bu da; baklava türü tatlılara parlaklık veriyor. Bugüne kadar toping dondurma sosları, bitkisel dekoratif aromalı jeller, pasta katkı maddeleri, çikolatalı soğuk glasso kaplama sosu, az şekerli profiterol sosu, sıcak glasso kaplama sosları, sıcak dondurma sosu, natural marzipan kaplama hamurları, jel gıda boyaları, sıvı gıda boyaları, bitkisel sıcak aromalı jeller, dolgu ve kaplama sosları, sıvı dekor şekerleri, toz dekor şekerleri, beyaz çikolatalı profiterol sosu, şekersiz toz krem şanti gibi ok sayıda ürüne imzamızı attık. Ürünlerimizi Fo, Limpo ve Repo markalarımızla pazarlıyoruz.”
 
Kayseri pastırması bayramda 30 yılın rekorunu kırdı
 
KAYSERİLİ sucuk ve pastırma üreticilerinin, 9 günlük bayram tatilinde son 30 yılın en yüksek satış seviyesine ulaştıkları bildirildi. Kayseri Ticaret Borsası (KTB) ve pastırma sucuk üreticisi Şaban Ünlü, pastırma ve sucuk satışlarında ramazan ayında başlayan hareketliliğin, 9 günlük bayram tatilinde zirveye ulaştığını söyledi. Bayram tatillerini geçirmek için kente gelenlerin özellikle pastırma satışlarını artırdığını ifade eden Ünlü, “40 yıllık üreticiyim. Bugüne dek 80 bayram geçirdim, bu bayram son 30 yılın en yüksek satışına ulaştık. Bayramın 3. ve 4. günü satacak pastırma bulmakta zorlandık. Yaz dönemine rastladığı için ürün temiminde zorlandık” dedi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
06.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Barda kokteyl sosu yaptı, 400 ürünle 20 milyon dolara ulaşak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız