Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Antep fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, 

Bağcılıkta Üzüm Üretimine Dikkat

ANTEP FISTIĞI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRÜ ARPACI: -''BAĞCILIKTA ÜZÜMÜN ÜRETİM AMACI ÇOK ÖNEMLİDİR. ÇİFTÇİLERİMİZ ERKENCİ ÜZÜM, MEVSİMLİK ÜZÜM, SONBAHAR DA GEÇÇİ ÜZÜM ÇEŞİTLERİ YA DA ŞIRALI ŞARAPLIK VE PEKMEZ AMAÇLI ÜRETİM YAPMASI LAZIM'' -''ANTEP FISTIĞI İÇİN ÖZELLİKLE TOPRAK HASTALIKLARINA DAYANIKLI ANAÇ TÜRÜ SEÇİMİ VAR''

GAZİANTEP (A.A) - Kemal Karagöz - Antep fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, özellikle bağcılıkta üzümün üretim amacının çok önemli olduğunu ve çiftçilerin erkenci üzüm, mevsimlik üzüm, sonbaharda geççi üzüm çeşitleri ya da şıralı şaraplık ve pekmez amaçlı üretim yapması gerektiğini bildirdi.
 
     Arpacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölge bağcılığını geliştirmek üzere Amerikan asma anacı üzerine önemli çeşitleri ürettiklerini söyledi.
     Amerikan asma üzerine hem mahalli çeşitleri olduğunu hem de ulusal çeşitleri bulunduğunu ifade eden Arpacı, şöyle konuştu:
     ''Tekirdağ'ın, Yalova'nın geliştirdiği, kaliteli son zamanlarda üretimde yaygınlaşan çeşitlerimiz var. Burada 12 ayrı çeşidi fidandan üretiyoruz. Antep fıstığı araştırmacısı tarafından 50-60 tane fidan bu sene üreticiye ulaştırılacak. Üreticiler, ismine doğru fidan kullanmaları lazım. Sağlıklı fidan kullanmaları lazım. Bazı fidancılar da biliyorsunuz fidanların anarjı belli olmayabilir. Çeşitler karışık çıkabiliyor. Bizim kurumda bunlar tamamen kontrollü ortamlarda belli anaç üzerine belli çeşitleri etiketlenerek üreticilere sertifikalı şekilde ulaştırılıyor. Özellikle bağcılıkta üzümün üretim amacı çok önemlidir. Çitçilerimiz erkenci üzüm, mevsimlik üzüm, sonbaharda geççi üzüm çeşitleri ya da şıralı şaraplık ve pekmez amaçlı üretim yapması lazım.''
     Son zamanlarda çitçiye, özellikle erkenci sofralık üzüm çeşitlerinin çok gelir getirebildiğini dikkat çeken Arpacı, ''Bunun için burada özellikle Trakya İlkelen, Barış, Yalova İncisi gibi üzüm çeşitlerini de biz burada üretip isteyen çiftçilerimize verebiliyoruz. Gölgeli kontrollü serada bunlar tüplü topraklı olduğu için araziye dikildiklerinde üretim arazisine daha kolay tutup daha kuvvetli gelişebiliyorlar. Topraklı ve kökleri dikim aşamasında yıpranmadığı için bu şekilde bir hizmetimiz var'' dedi.
     Kurum olarak bölge bağcılığını ve meyveciliğini geliştirmek üzere fidan ürettiklerini vurgulayan Arpacı, bölge üreticilerine özellikle ismine doğru fidan temini materyal temini için hem Antep fıstığı hem bağ fidanı hem de badem fidanı ürettiklerini ifade etti.
     Arpacı, kurum olarak özellikle Antep fıstığı çeşitlerinin hepsini vermekle mükellef olduklarını kaydetti.
    
    
     -''YAKLAŞIK 100 BİN TANE ANTEP FISTIĞI FİDANIMIZ OLACAK''-
    
     Arpacı, bölgeye yönelik olarak Antep fıstığı ürettiklerini ve yaklaşık 100 bin tane Antep fıstığı fidanının olacağını söyledi.
     Bölgede Antep fıstığı üreticilerine Antep fıstığının bir kısmının aşılı bir kısmının aşısız olarak satıldığını belirten Arpacı, ''Aslında sadece bölge üreticilerine de değil Ege'den de Mersin, Antalya'dan da hatta Sivas Suşehri'nden bile buradan fıstık fidanı talepleri var. Bizde onlara elimizden geldiği kadarı ile karşılamaya çalışıyoruz. Buradaki sera, sıcaklık nem ve su kontrollüdür. Gübreleme ile beraber sulama yapılıyor'' diye konuştu.
     Fıstığın bilindiği gibi çok yavaş geliştiği inancı olduğunu dile getiren Arpacı, şöyle devam etti:
     'Ama fıstığı iyi şartlara taşırsanız iyi şartlarda diyelim ki 6 ayda aşılama kalınlığına gelebiliyor. Yani fıstığı iyi geliştirip, iyi bakılırsa fıstık hızlı bir şekilde büyüyebiliyor. Buradakilerin bir kısmı aşılıdır. Çünkü aşılı olanlar şubat ayı içerisinde dikildiler. Dolayısıyla buradaki fıstıkları bölgeye kasım ayında satıyoruz. Bir kısmını da gelecek yıl aşılamak üzere diğer seralara taşıyoruz. Şu da çok önemli Antep fıstığı için özellikle toprak hastalıklarına dayanıklı anaç türü seçimi var. Bunun içinde buttum dediğimiz anaç türü toprak şartlarına daha dayanıklı olduğu için buradaki fıstıklar bu yediğimiz normal kültür fıstığının tohumu değil.''
     Selim Arpacı, buttum tohumundan üretilmiş anacı aşılayıp çiftçilere verdiklerini sözlerine ekledi.

Ekleme Tarihi
09.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Bağcılıkta Üzüm Üretimine Dikkat




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız