Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Türkiye'nin 30 Bin Ton Tüketim Fazlası Fıstığı Var
 
GAZİANTEP FISTIKÇILAR SİTESİ İŞLETME KOOPERATİFİ BAŞKANI ALİ DEMİR: -''DÜNYANIN EN BÜYÜK FISTIK ÜRETİCİSİ OLAN İRAN VE ABD'DE BU YIL YÜKSEK REKOLTEDE FISTIK VAR, TÜRKİYE'NİN 30 BİN TON TÜKETİM FAZLASI FISTIĞI VAR, YABANCI PAZAR ARAYIŞLARIMIZ DEVAM EDİYOR''

GAZİANTEP (A.A) - Hasan Özkal - Gaziantep Fıstıkçılar Sitesi İşletme Kooperatifi Başkanı Ali Demir, Dünyanın en büyük fıstık üreticisi olan İran ve ABD'de bu yıl yüksek rekoltede fıstık olduğunu belirterek, ''Türkiye'nin 30 bin ton tüketim fazlası fıstığı var, yabancı pazar arayışlarımız devam ediyor'' dedi.
 
     Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep ve çevresindeki illerde bu yılki Antep fıstığı hasadına başlandığını, yaptıkları bilimsel araştırmalarda, bölgede bu yıl yaklaşık 80 bin ton Antep fıstığı rekoltesinin beklendiğini söyledi.
 
     Bu yılki yaklaşık 80 bin tonluk Antep fıstığından 20 bin tonunun boz iç (erken hasat) olarak hasat edildiğini anlatan Demir, 10 bin tonunun da yaş ürün olarak piyasaya sürüldüğünü belirterek, şöyle konuştu:
 
     ''80 bin ton fıstık üretiminden 20 bin tonu baklava, tatlı ve dondurma gibi çeşitli gıda ürünlerinde kullanılacak. 10 bin tonu ise taze olarak tüketilmek üzere piyasaya verilmiş durumda. Geriye kalan 50 bin tonluk kısmı da kırmızı kabuklu olarak kurutulup, kavrulup çerezlik olarak piyasaya verilecek. Ancak, şuanda stokçuların ve çiftçilerin elinde 2010 yıldan kalan Antep fıstığı mahsulü bulunmakta. Dolayısıyla geçen yılki mahlulle birlikte şuanda Türkiye'de toplam yaklaşık 100 bin ton kırmızı kabuklu Antep fıstığı stoku var. Antep fıstığı üretimi geçen yıl 150 bin ton civarındaydı. Ancak, bu yıl 80 bin ton civarında olmasının sebebi, Antep fıstığı bir yıl iyi meyve verir, bir yıl çok az meyve verir. Geçen yılla bu yıl arasındaki fıstık üretimi arasındaki rekolte düşüklüğü bundan kaynaklanıyor.''
 
     Bu yılki üretim azlığından iç piyasada talebin karşılanmasına yönelik her hangi bir sorun yaşanmadığını dile getiren Demir, üretim fazlası mahsulü eritmek için iç piyasayı yanı sıra dış pazarlar da pazar bulma arayışlarının sürdürdüklerini ifade etti.
 
     Dünyanın en büyük fıstık üreticisi olan İran ve ABD'de bu yıl yüksek rekoltede fıstık olduğuna dikkati çeken Demir, şunları kaydetti:
 
     ''Türkiye'nin 30 bin ton tüketim fazlası fıstığı var, yabancı pazar arayışlarımız devam ediyor. Dünyada en çok fıstık üretimi yapan İran ile dünyada fıstık üretiminde ikinci sırada bulunan ABD'de bu yıl ciddi miktarda rekolte artışı var. Bu ülkeler ellerindeki fıstığı eritmek için fiyatları aşağıya çekmek dahil her türlü yola başvurmaktalar. Fıstık üretiminde dünyada 3. sırada bulunan ülkemizde fıstık stoklarını eritmek için özellikle gurbetçilerimizin bulunduğu ülkelere gidip yeni pazar arayışları araştırıyoruz. Şu anda, Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda gibi ülkelerde bulunan Türk vatandaşlarının aracılığıyla Antep fıstığı ihraç etmeye çalışıyoruz. Ancak, bu ülkelere verdiğimiz miktarlar çok az. Yeni pazarlar bulmak zorundayız. Bunun için çalışıyoruz.''
     Demir, üreticilerden bu yılın boz Antep fıstığı mahsulünü kilosunu 5 liradan, yaş fıstığı 6,5 liradan ve kırmızı kabuklu fıstığı da 11 liradan satın aldıklarını vurgulayan Demir, alım fiyatlarının geçen yıllara oranla normal olduğunu ve çiftçinin de tüketicinin de mağdur olmadığı görüşünde olduğunu sözlerine ekledi.

Ekleme Tarihi
09.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Türkiye'nin 30 Bin Ton Tüketim Fazlası Fıstığı Var




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız