Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 

 
 
Avrupa’da teşvikler azaldı meyve suyu üreticisi sevindi

İSTANBUL - Avrupa'da tarım alanında azalan teşvikler, meyve suyu sektörüne umut oldu.

Azalan teşvikler nedeniyle üreticilerin yavaş yavaş meyve suyu piyasasından çekildiği Avrupa, boşluğu dolduracak yeni üreticiler bulabilmek için yüzünü Türkiye'ye döndü. Endüstri açısından kapasitesinin altında üretim yapan Türk meyve suyu sektörü de meyve üretiminin istenilen seviyeye çıkması durumunda hem iç hem de ihracat piyasasında önümüzdeki 5 yılda 2 kat büyümeyi hedefliyor. Son olarak Alman merkezli Eckes-Granini Group - Ülker'in, Anadolu Etap-Cutrale ortaklıklarının yaşandığı meyve suyu sektörü kapasitesi ile yeni yatırımlara hazırım mesajı verdı.


Çin ve Brezilya'dan bile geldiler Singapur merkezli Magenta Global'in organizatörlüğü ve Meyve Suyu Endüstrisi Derneği'nin desteği ile düzenlenen 2. Uluslararası Meyve Suyu Meyve, Nektarı ve Alkolsüz İçecekler Zirvesi'nde bir araya gelen sektör yetkilileri, Avrupa ve Ortadoğulu şirketlerle görüşmeler yaptı. Zirveye, Suudi Arabistan, Çin ve Brazilya'nın meyve suyu dernekleri de katılım gerçekleştirdi. Türkiye'nin bu alanda parlayan yıldızı ile Singapurlu şirketin organizasyon için Türkiye'yi seçtiğine işaret eden MEYED Genel Sekreteri Ebru Akdağ, zirvenin Avrupa ve Asya arasında ortak bir platform oluşturması açısından büyük önem taşıdığını iletti. Akdağ, Ortadoğu ve Avrupa pazarlarının Türkiye açısından önemli fırsatlar yarattığına dikkat çekti.


Bu noktada özellikle hammadde konusunda yeterli üretimin yapılması ile 1 milyar dolarlık meyve suyu pazarının 5 yılda 2 kat büyüyeceğini ileten Akdağ, "Ancak iyi bir üretici olmamıza rağmen meyve üretiminde de iyi bir noktaya gelmemiz gerekiyor. Sanayi ihtiyacını karşılayacak miktarlara ulaşmamız gerekiyor. Sektör işlemeye hazır çünkü kapasitesi var. Biz, bir takım projeler ile çıkış noktasını bulmaya gösteriyoruz. Tarım Bakanlığı'nın birtakım girişimleri var. İhracatta da bunların esnek bir model ile işler hale getirilmesi gerekir" ifadelerini kullandı.


Avrupa'da tren kaçırılmamalı


Akdağ, Avrupa'da tarımsal üretimin temelinde teşviklerin yattığına işaret ederek, bu alanda devlet desteklerinin çekilmesi ile üretimde bir boşluk yaşandığını belirtti. Türkiye'nin endüstrisi ile bu boşluğu doldurabilecek en iyi aday olduğunu söyleyen Akdağ, "Burada en önemli meyve sebze üreticisi ve işleyici olarak bu bölgeye ihracat yapabiliriz. Kriz nedeniyle yeterli hissedemedik bu artışı. Tüketim rakamlarında durgunluk oldu. Doğru şekilde sektörün organize olması durumunda ülke ekonomisine katkısı çok önemli olacak. Biz 5 yılda bu sektörün hem ihracat hem de iç piyasada ikiye katlanabileceğini düşünüyoruz. Orta Asya'da önemli üreticiler var. Eğer biz doğru üretimiz yapmazsak tren kaçabilir. Asya da bu tarz üretimleri yapacak düzeyde ama bizim endüstrimiz Avrupa ile eşdeğer doğru üretimleri yaparsak fırsatı yakalayabiliyoruz. Avrupa yüzünü Türkiye'ye döndü. Bu talebi karşılayamazsak onlar da farklı ülkelere yönelecektir" dedi.


Yüzde 100 meyve suları ve nar revaçta


PAZARIN son trendleri ile ilgili bilgi veren Akdağ, tüm dünyada yüzde 100 meyve suyu ve düşük kalorili ürünlere doğru bir yöneliş olduğunu belirtti. Özellikle kırmızı meyvelerin hâlâ en çok talep edilen ürünler arasında olduğunu belirten Akdağ, Türkiye'nin ise tüketimde hâlâ Avrupa'nın gerisinde olduğunu iletti.

 
 

Ekleme Tarihi
09.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Avrupa’da teşvikler azaldı meyve suyu üreticisi sevindi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız