Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 

 
 
Bulgaristan'daki sıcaklar gülyağında Isparta'ya yaradı

ISPARTA - Dünya kozmetik devlerinin gülyağı tedarikçisi olarak bilinen Bulgaristan'da, sıcakların birden bastırması sebebiyle gül hasat dönemi 45 gün yerine 15 güne düşünce, düşen rekoltenin ardından uluslararası gülyağı alıcıları Isparta'ya yöneldi. Geçen yıl kilosu 4 bin 500 eurodan satılan gülyağı bu yıl 6 bin 500 eurodan alıcı buldu.


2011 rekoltesinin beklentilerin altında kaldığını belirten Gül Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, "Dünya gülyağı üretiminin yüzde 40'ını karşılayan Isparta'da iklim değişikliğine bağlı olarak gül çiçeği alım miktarı geçen yıla göre yüzde 40 düştü. Yıl sonunda


7 bin 500 ton olarak beklediğimiz rekolte 7 bin tonu bulmadı. Haliyle gülde de gülyağında da fiyatlar yükseldi. Dünya piyasalarındaki arz talep dengesinin değişmesi ve maliyetlerin yükselmesi de gülyağı fiyatlarının rekor artışına sebep oldu" diye konuştu.


Gül piyasasını değerlendiren Sebat Ticaret Genel Müdürü Süleyman Kınacı, "Bulgaristan'da gül hasatının 1.5 ay sürmesi gerekirken bu sene 15-20 gün sürdü. Aşırı sıcaklar oradaki gül bahçelerine zarar verdi. Bulgaristan'dan gül yağı alan parfüm üreticilerinin Isparta'ya yönelmesiyle talep patlaması yaşandı. Bu patlama haliyle rakamlara yansıdı. Her sene olduğu gibi bu sene de bölgemizde sezon 2 ay sürdü. Rekolte bir önceki yılın yaklaşık bin ton üstüne çıktı.


2010'da Isparta'nın yaklaşık 6 bin ton gül rekoltesi vardı. Bu yıl rekoltede 7 bin tona yaklaşıldı ancak bu rakam da beklenenin çok altında. Bölgemizde gül yetiştiriciliği köylerde yapılıyor. Ailelerin yaşlı fertleri gül bahçeleri ile ilgileniyor, genç nesilin bu tarım alanına ilgisi yok denecek kadar az" açıklamasını yaptı.


Robertet Gülyağı ve İtriyat Sanayi Limitet Şirketi Sahibi Nihat Yılmaz ise gül ürünlerinin az olmasından dolayı gülyağı fiyatının attığını söyledi. Yılmaz, "Bu yıl gülyağında en yüksek fiyat artışı yaşandı. Bir önceki yıla göre gülyağı fiyatı yüzde 45 arttı. Fiyat artışı tamamen ürünün verimliliğiyle alakalı. Isparta'da gül rekoltesi hâlâ istenen seviyelere gelemedi. Son zamanlarda gül çiçeğinden konkret de elde ediliyor. Konkrent çıkarılmasından dolayı gülyağı için ürün kalmıyor. Bu da gül yağı fiyatındaki artışların nedenlerinden biri" dedi.


Süleyman Kınacı, Afyon Dinar'da 3 bin 100 dekarlık bir arazi satın aldıklarını, bu arazi üzerine bir organik gül köyü kuracaklarını açıkladı.


Kınacı köyde gül terapi merkezleri kurulacağını belirterek, "Gülün yanısıra Organik lavanta, papatya ve kekik üretimi de yapacağız. Bir de gül yağı fabrikası kuracağız. Gül köyünün güllerinin yağını çıkarmak için Isparta'daki tesisimizi değil, yeni kurulacak tesisi kullanacağız. Tamamlandığınıda 20 milyon euroluk bir yatırım olacak. Gül köy projemiz Almanların desteklediği SEKEM modeli  bir proje" dedi.

 
 
 
 

Ekleme Tarihi
09.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Bulgaristan'daki sıcaklar gülyağında Isparta'ya yaradı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız