Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Türk Endemik Süs Bitkileri Islah Edilecek

SÜS BİTKİLERİ VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ İLE BATI AKDENİZ TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ, SÜS BİTKİLERİNİ ISLAH ETMEK ÜZERE ÇALIŞMALARA BAŞLADI -ISLAH ÇALIŞMASI SAYESİNDE TÜRK ÇİÇEK ÜRETİCİLERİ, BAŞTA HOLLANDA OLMAK ÜZERE AVRUPA ÜLKELERİNE ISLAHÇI HAKKI ÖDEMEK ZORUNDA KALMAYACAK

ANTALYA (A.A) - Vahide Yanık - Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM), şakayık, anemon gibi endemik süs bitkilerinin ıslahını gerçekleştirecek bir çalışma başlatıyor. Islah çalışmasıyla Türk çiçek üreticisi, ağırlıklı Hollanda olmak üzere, Avrupa ülkelerine royalite hakkı (ıslahçı hakkı) ödemek zorunda kalmayacak.
     Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin endemik süs bitkileri açısından zengin bir ülke olduğunu, ancak türlerin ıslahının yapılmadığını söyledi.
 
     Çeşitli yollarla yurtdışına götürülen, bazen de çalınan endemik süs bitkilerinin yurtdışında ıslah edildiğini anlatan Bağdatlıoğlu, Türkiye'de ıslah edilen ürünü üretmek isteyen süs bitkisi üreticilerinin ise, her ürün başına ıslahçıya royalite hakkı (ıslahçı hakkı) ödemek zorunda kaldığına dikkati çekti.
     Bu yola yurtdışına her yıl milyonlarca dolar gittiğini kaydeden Bağdatlıoğlu, bunun önüne geçmek için BATEM ile endemik süs bitkilerinin ıslahına yönelik çalışma başlattıkların açıkladı. Bağdatlıoğlu, ıslah çalışmalarının altyapı hazırlıklarının sürdüğünü, yakın zamanda endemik süs bitkileri ıslahına başlayacaklarını bildirdi.
     Osman Bağdatlıoğlu, ''Islah edilen süs bitkilerinin burada üretimi için milyonlarca dolar royalite ödüyoruz. Artık akıllandık. Tüm flora bizde, endemik denilen bitkiler bizde. Kendi bitkilerimizi kendimiz ıslah edeceğiz'' dedi.
     Şakayık, anemon gibi bitkilerin Türkiye'ye has, endemik türler olduğuna değinen Bağdatlıoğlu, şöyle konuştu:
     ''Bu ürünleri bizden alıp, ıslah ediyorlar, başka isim altında tüm dünyaya satıyorlar. Anemon Türkiye dağlarında olur, ama tüm dünyada başka isim altında satılıyor. Biz satış değeri olan bitkileri ıslah edip, burada Türk adıyla çalışacağız. Kendi malımızı üretmek zorundayız.''
     Islah çalışmalarının az bir parayla büyük katma değer yaratan bir alan olduğuna değinen Bağdatlıoğlu, Türkiye'de ise bu alanın öneminin yıllarca kavranamadığını vurguladı.
     BATEM Müdürü Suat Yılmaz ise, süs bitkileri temsilcileriyle biraraya geldiklerini bildirdi. Yılmaz, endemik süs bitkilerinin ıslahı konusunda çalışma başlattıklarını belirterek, 'Türkiye'ye has türler tescillenecek'' dedi.

Ekleme Tarihi
14.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Türk Endemik Süs Bitkileri Islah Edilecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız