Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
Erdemli'de Limon Hasadı Başladı
 
Türkiye'nin limon ihtiyacının yüzde 65'ini karşılayan Mersin'in Erdemli ilçesinde Enterdonat ve Mayer cinsi limon hasadına başlandı.

Türkiye'nin limon ihtiyacının yüzde 65'ini karşılayan Mersin'in Erdemli ilçesinde Enterdonat ve Mayer cinsi limon hasadına başlandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Berdan Tun, hasadın gerçekleştirildiği bahçede yaptığı açıklamada, "Erdemli" denince akla ilk gelen ürünün, limon olduğunu söyledi.

Türkiye'deki limon üretimin yüzde 65'inin Erdemli'den karşılandığını ifade eden Tun, "Bu yıl ortalama 300 bin ton civarında ürün bekliyoruz. Bu ürünün yüzde 40'ını Ortadoğu ve Rusya'ya ağırlıklı olmak üzere ihraç ediyoruz. Limonun kilogramının 50 kuruş ile 70 kuruş arası satılmasını bekliyoruz. Bu da hem üreticimiz, hem de tüketicimiz açısından uygun bir fiyat. Hasat sezonunun hayırlı Uğurlu ve bol kazançlı olmasını diliyorum" dedi.

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek de Enterdonat ve Mayer cinsi limonda 13 Eylül'ün hasat, 19 Eylül'ün ise ihracat dönemi başlangıcı olduğunu söyledi.

Geçmiş yıllarda limonun istenilen fiyattan satılmaması nedeniyle üreticinin bu yıl beklenti içerisine girdiğini ifade eden Dölek, "Devletimiz de teşvik çalışmalarına başladı. Bu sezonun iyi olacağını tahmin ediyorum. Şu anda 50-55 kuruş civarında alımlar başladı" diye konuştu.

Üretici Mehmet Topçu ise girdi maliyetinin yüksek olduğunu belirterek,

"Kilogramda ortalama 40 kuruş maliyetimiz var. Gübrelemesi, çapalaması, ilaçlaması, otlarının temizlenmesi ve sulamasıyla bazen 40 kuruşun üzerine de çıkıyor. Fiyatlardan beklentimiz çok. Kaç yıldır para kazanmıyoruz. Hep zarar ediyoruz. Temennimiz bu yıl 50 kuruşun altına düşmemesi" dedi.(AA)
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
14.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Erdemli'de Limon Hasadı Başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız