Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Şanlıurfa 

ŞANLIURFA'DAN FISTIK HAMLESİ -COĞRAFİ İŞARETİ ''ANTEP FISTIĞI'' OLARAK TESCİLLENEN ÜRÜNÜN YARIDAN FAZLASININ ŞANLIURFA'DA ÜRETİLDİĞİNİ BELİRTEN ŞANLIURFALILAR, İSİM SIKINTISINI DAHA ÇOK ÜRETİM VE YENİ PAZARLARLA AŞMAYI HEDEFLİYOR -ŞUTSO BAŞKANI ERTEKİN: ''BİZE GÖRE FISTIĞIN EVVELİYATINI DEĞİL, PARASINI KAZANMAK LAZIM'' ''İŞE BİLİMSEL OLARAK YAKLAŞIP DAHA SONRA DA DÜNYA İLE REKABET ETMEMİZ LAZIM. BU GAYRETİ GÖSTERİRSEK ÜRÜN URFA FISTIĞI OLUR'' 
 
ŞANLIURFA (A.A) - Şanlıurfa ile Gaziantep arasında fıstığın adına ilişkin tartışmalar sürüyor. Coğrafi işareti ''Antep Fıstığı'' olarak tescillenen ürünün yarıdan fazlasının Şanlıurfa'da üretildiğini belirten Şanlıurfalılar, isim sıkıntısını daha çok üretim ve yeni pazarlarla aşmayı hedefliyor.

     Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fıstığın bölgedeki tarihi serüvenin uzun yıllara dayandığını, Türkiye'de önceleri ''Şam fıstığı'' olarak adlandırılan ürünü, Suriyelilerin ise ''Halep fıstığı'' olarak tanımladıklarını anlattı.

     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının verilerine göre, Türkiye'de fıstık üretiminin yüzde 52'sinin Şanlıurfa'dan gerçekleştirildiğini bildiren Ertekin, şunları kaydetti:
     ''Son zamanlarda fıstık ticaretinin Türkiye'de yoğun olarak Gaziantep'te yapılmasından dolayı, onların da gayretleriyle 'Antep fıstığı' olarak coğrafi işaretlenmesi yapıldı. Fıstık üretimi tabi ki Şanlıurfa'da oldukça büyük bir alanda yapılıyor. Örneğin, bizim Tektek dağları bölgesinde kendiliğinden yetişen, doğal orman halinde çok sayıda fıstık var. Tarım Bakanlığının istatistiklerine göre de üretimin yüzde 52'si Şanlıurfa'da. Böyle olunca fıstık kimin oluyor ona siz karar verin. Bizim de yapmamız gereken bu ürünümüzü işleyip onu dünya pazarına sunmak, bunları daha ekonomik değerde olacak şekilde yetiştirmek.''
    
     -''BİZ GAYRET GÖSTERİRSEK BU URFA FISTIĞI OLUR''

    
     Gazianteplileri fıstık alanında yaptıkları çalışmalardan dolayı tebrik ettiğini ifade eden Ertekin, ancak bölgede çok iyi yetişmesine rağmen dünyadaki fıstık ihracatında Türkiye'nin çok geride kaldığını da dile getirdi.
     Türkiye'nin yıllık fıstık ihracatının 30 milyon dolar civarında olduğuna değinen Ertekin, şöyle devam etti:
     ''Dünyadaki fıstık ihracatına baktığımızda, Türkiye'nin fıstık ihracatı yıllık 30 milyon dolar civarında. ABD'nin ihracatı ise 625 milyon dolar. ABD nere, fıstık nere... Fıstık buradan oraya gitmiş ama adamlar orada ekonomik olarak işliyor, dünyaya pazarlıyor. Bunun dünyadaki en büyük alıcısı ise Fransızlar. Biz mesela Fransa'ya daha yakınız, oradaki fiyatlar da bizim şuandaki Türkiye'deki fiyatlardan da çok uygun. İşe bilimsel olarak yaklaşıp daha sonra da dünya ile rekabet etmemiz lazım. Bu gayreti gösterirsek ürün Urfa fıstığı olur, Urfa da bundan ekonomik olarak faydalanır.''
     Bu kapsamda kendilerinin de bazı çalışmalar yaptığını anlatan Ertekin, ileri tarım uygulamalarının iyi yapıldığı ABD'nin California eyaletine önümüzdeki ay gitmeyi planladıklarını ve orada görecekleri örnekleri, Şanlıurfa'da da uygulamak istediklerini söyledi.
     ''Bize göre fıstığın evveliyatını değil, parasını kazanmak lazım'' diyen Ertekin, sözlerini ''Şimdi parasını kazandıktan sonra ben ona bakarım. Biz parasını kazanalım, zaten para kimdeyse kuvvet de ondadır, gerekirse o zaman adını da değiştirebiliriz'' şeklinde tamamladı.
    
     -TİCARET BORSASI BAŞKANI KAYA-
    
     Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya da bu ürünün üretiminin çoğunun Şanlıurfa'da gerçekleştirildiğini, ancak Gaziantep'te işlendiğini anlatarak, şunları kaydetti:
     ''Fıstığı maalesef geçmiş zamanlarda kaybetmişiz. Üretiminin birçoğu Şanlıurfa ve ilçelerinde fakat fıstığı isim olarak Gaziantep'e kaptırmışız, pazarı da Gaziantep'te. Geçmiş yıllardan beri pazar ve işletmeler hep orada kurulmuş. Şanlıurfa'nın da ne pazarını ne de işletmelerini doğru düzgün kurabilmişiz. Ondan dolayı çiftçilerimiz ve tüccarlarımız da buradaki bütün fıstıkları oraya götürüyor, oradan da Türkiye ve dünya pazarına açılıyor. Üretimi bizde işletme ve pazarı Gaziantep'te.''
     Son yıllarda ise Şanlıurfa'da fıstık işleme ve entegre tesislerinin kurulmasına yönelik önemli adımların atıldığını bildiren Kaya, şöyle konuştu:
     ''Artık fıstık işleme tesisleri Şanlıurfa'da da kurulmaya başlandı. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığının destekleriyle de yine bir çok fıstık fabrikası kuruluyor. Onlar da faaliyete geçtiği zaman yakın bir gelecekte, bizim de Gaziantep gibi bir konuma geleceğimizi tahmin ediyoruz.''
     Fıstık sezonunda günde ortalama olarak 200 tonun üzerinde fıstık giriş çıkışının yapıldığı Şire Pazarı esnafı da bu fıstıkların genel olarak Gaziantep ve Nizip'e götürülerek oralarda işlendiğini dile getirdi.
 

Ekleme Tarihi
19.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Şanlıurfa'dan Fıstık Hamlesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız