Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Rekoltenin Düşük Olması Fındık İşçilerini de Memnun Etmedi

Anıl Kuru - Fındık toplamak için Giresun'a gelen tarım işçileri, oluşturulan konaklama merkezinde tüm olanaklara sahip olsalar da rekoltesinin düşük olmasından dolayı kısa süren hasattan bekledikleri geliri elde edemedi. 
Giresun'da, Aksu Festival Alanı'nda tarım işçileri için oluşturulan konaklama merkezinde 12 çadır, banyo, lavabo, mutfak gibi ortak kullanım alanları, çocuk parkı, çay ocağı, çardak gibi sosyal alanlara sahip tarım işçileri, fiziksel mekan anlamında güçlük çekmedikleri bir sezon geçirdi. 
 
Fındık işçilerinden sorumlu aracı Zeynel Gülmez, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, 1990 yılından bu yana Güney ve Doğu Anadolu illerinden Giresun'a fındık toplamak için tarım işçisi getirdiğini söyledi. 
Bu yıl aracı olarak sadece Giresun'a 100 işçi getirdiğini, fındığın az olmasından dolayı bunun 60'ını Adıyaman'a geri gönderdiğini anlatan Gülmez, 
"Bizler tarım işçileriyiz. Hangi ürünün hasadı nerede ne zaman biliriz. Onun için yılın 4. ayında yola çıkarız. Çeşitli bahçelerde çapa işiyle sezona başladıktan sonra sırasıyla kayısı, fındık, elma ve patates işini yaparız. Para kazanmak için gittiğimiz yerde işimizin uzun sürmesi lazım. Yani işimiz nerede uzun sürerse oradan para kazanıyoruz" dedi. 
Fındıkta her yıl ortalama 20 gün hasat zamanının bu yıl ürün olmaması nedeniyle ancak 14-15 gün sürdüğünü dile getiren Gülmez, "Uzun yollar katediyoruz. Yevmiye ücretleri normal, ancak az çalışan fındık işçileri mağdur oldu. İşimiz nerede ne kadar uzun sürerse ancak para kazanabiliyoruz. Bu sene kısa süren fındık hasat döneminden dolayı fındıktan para kazanamadık" diye konuştu. 
 
-KONAKLAMA MERKEZİ OLUŞTURAN YETKİLİLERE TEŞEKKÜR- 
 
Gülmez, önceki yıllarda Giresun'a geldiklerinde kalacak yer sıkıntısı çektiklerini, yetkililerin geçen yıl başlattıkları çalışmalar sonucu her ihtiyaçlarını karşılayan bir merkeze sahip olduklarını anlattı. 
Konaklama merkezinde 12 çadır, içinde banyo, lavabo, mutfak gibi ortak kullanım alanlarının bulunduğu, çocuk parkı, çay ocağı, çardak gibi sosyal alanların yer aldığını belirten Gülmez, "Burada çalıştığımız süre içinde yetkililerden yeterli ilgiyi gördük. Sayın Valimiz ziyaretimize geldi. Sağlık sorunları çıktığında bir telefonla merkeze ambulans gönderildi. Yemek dahil her türlü yardım yapıldı. Çalışmak için gittiğimiz Malatya ve Niğde gibi şehirlerde de buna benzer hizmetler yapılıyor" dedi. 
Gülmez, ayrıca gittikleri yerlere çocuk işçi götürmediklerini belirtti. 
Fındık işçilerinin bir hafta içinde Giresun'dan ayrılarak patates hasadı için Niğde'ye gidecekleri öğrenildi.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
22.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Rekoltenin Düşük Olması Fındık İşçilerini de Memnun Etmedi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız