Çiftçi Defteri
    TÜRKÝYENÝN EN GÜVENÝLÝR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Þifre
Beni Hatýrla    
Þ. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 31 Mayýs 2023 Çarþamba
Haberler Yazarlarýmýz Basýndan Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Þuan Buradasýnýz: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gýda
 Ýçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancýlýk
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarým
 Çevre, Enerji
 Biliþim, Teknoloji
 Tarým Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarýmsal Desteklemeler
 

BÝGA'DA ÇELTÝK ÇEÞÝT DEMONSTRASYONU VE TARLA GÜNÜ ETKÝNLÝÐÝ -TRAKYA TARIMSAL ARAÞTIRMA ENSTÝTÜSÜ MÜDÜRÜ DR. NECMÝ BEÞER: -''TÜRKÝYE, HÝÇBÝR ÇELTÝK TOHUMUNU ÝTHAL ETMÝYOR. BUNA KARÞILIK 4 YILDIR KAYITLI OLARAK TOHUMLUK ÝHRACATI YAPIYOR''

ÇANAKKALE (A.A) - Trakya Tarýmsal Araþtýrma Enstitüsü Müdürü Dr. Necmi Beþer, Türkiye'nin hiçbir çeltik tohumunu ithal etmediðini, buna karþýlýk 4 yýldýr kayýtlý olarak tohumluk ihracatý yaptýðýný bildirdi.

     Beþer, Çanakkale'nin Biga ilçesinde Kaymakamlýk, Ýlçe Gýda Tarým ve Hayvancýlýk Müdürlüðü ve Trakya Tarýmsal Araþtýrma Enstitüsü tarafýndan, Biga Ticaret Borsasý Toplantý Salonu'nda düzenlenen ''çeltik çeþit demonstrasyonu ve tarla günü'' etkinliðinde yaptýðý konuþmada, Türkiye'de ruhsatlý çeltik ekim alanlarýnýn son yýllarda 100 bin hektarýn üzerine çýktýðýný, çeltik üretiminin ise 700 ile 850 bin ton arasýnda deðiþtiðini söyledi.
 
     Beþer, Türkiye'deki çeltik üretiminin 10-15 yýl öncesine kadar ihtiyacýn ancak yüzde 30'unu karþýladýðýný, bugün ise bu oranýn yüzde 70'lerin üzerine çýktýðýný belirterek, ''Bunun iki nedeni var. Birincisi ekim alanlarýnýn artýþý, ikincisi de dekardan alýnan verimin yüksekliði. Ama esas önemlisi birim alandaki verimin artýþýdýr. Bu artýþ sayesinde üreticilerimiz ithal çeltikle rekabet edebilmiþ ve üretim alanlarýný geniþletebilmiþtir. 10 yýl öncesine kadar 1 dekarda 500-550 kilogram olan çeltik verimi ortalamasý, bugün dekarda 750 kilograma ulaþmýþtýr. Bunun en önemli nedeni teknolojideki geliþmelerin yaný sýra enstitümüzce ýslah edilerek çiftçiye sunulan 'Osmancýk-97' çeltik çeþididir'' dedi.

     Bu çeþit sayesinde üreticinin rekabet gücünün artýðýný, ekim alanlarýnýn geniþlediðini, Türkiye'nin her yýl 500-600 milyon liralýk pirinç ithalatýnýn önüne geçildiðini dile getiren Beþer, ''Türkiye çeltikte dünyada birim alandan en yüksek verim alan ülkelerin içindedir. Bu verim dünya ortalamasýnýn iki katýdýr. Ýnþasý devam eden barajlarýn tamamlanmasýyla ülkemiz çeltik bakýmýndan kendi kendine yeten bir ülke haline gelecek, hatta yakýnda ihracatýna da baþlayabilecektir. Türkiye, hiçbir çeltik tohumunu ithal etmiyor. Buna karþýlýk 4 yýldýr kayýtlý olarak tohumluk ihracatý yapýyor'' diye konuþtu.


Ekleme Tarihi
23.09.2011
Ekleyen Kiþi
gidatarim2


Link: Biga'da Çeltik Çeþit Demonstrasyonu Ve Tarla Günü Etkinliði




  HABERLER
>> Arþiv Ýçin Týklayýnýz