Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

NARENCİYE İHRACATI UMUTLU BAŞLADI -GEÇEN YIL OLDUKÇA VERİMLİ BİR SEZON GEÇİREN NARENCİYE SEKTÖRÜ, ''ENTERDONAT'' VE ''MAYER'' CİNSİ LİMONLA YENİ SEZON İHRACAT DÖNEMİNİ AÇTI -TÜRKİYE YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇI BİRLİKLERİ SEKTÖR KURULU BAŞKANI KAÇMAZ: ''GEÇEN YIL 1 MİLYAR TONDAN FAZLA İHRACAT YAPTIK. AMA BU YIL TANITIM FAALİYETLERİ VE GELİŞEN İLİŞKİLER SAYESİNDE BU RAKAM YÜZDE 15 CİVARINDA ARTAR''
 
 

MERSİN (A.A) - Geçen yıl oldukça verimli bir sezon geçiren narenciye sektörü, ''Enterdonat'' ve ''Mayer'' cinsi limonla açtığı yeni sezonu daha verimli geçirmek istiyor.
 
     Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaş meyve sebze sektörünün 2023 yılı için öngördüğü 10 milyar dolarlık ihracat hedefini hayata geçirebilmek için yoğun şekilde çalıştıklarını söyledi.
 
     Bu hedefi gerçekleştirmek için kendilerini zorlu bir süreç beklediğini anlatan Kaçmaz, 2013 yılı için ortaya konan 3.1 milyar dolarlık ihracat ara dönem hedefine emin adımlarla ilerlediklerini vurguladı.
     Yaş meyve sebze sektörü içerisindeki en önemli kalemi oluşturan olan narenciye ürünlerinin 2011-2012 ihracat sezonu ''Enterdonat'' ve ''Mayer'' cinsi limona verilen 13 Eylül kesim ve 19 Eylül ihracat izni ile başladığını bildiren Kaçmaz, şöyle devam etti:
 
     ''Söz konusu ürünleri, yeterli olgunluğa ulaşmasının ardından diğer çeşitler de takip edecektir. Bu sezon gezilen yerlerde ürünlerin oldukça kaliteli olması nedeniyle üretici ve ihracatçılar olumlu beklenti içerisindeler. Geçen yıl narenciyede 1 milyar tondan fazla ihracat yaptık. Ama bu yıl tanıtım faaliyetleri ve gelişen ilişkiler sayesinde bu rakam yüzde 15 civarında artar diye tahmin ediyoruz.''
 
     Bu yıl ilk sevkıyatların birkaç gün önce başladığını aktaran Kaçmaz, ''Bu yıl ki ihracat ağırlıklı olarak Rusya, Ukrayna, Romanya, İngiltere ve Polonya'ya gerçekleşecek. Rakamlar henüz belli olmamakla birlikte, önümüzdeki birkaç gün içerisinde ürünler alıcılarına ulaştıktan sonra belirlenecek'' diye konuştu.
 
     Kaçmaz, bu arada, geçen yıl narenciye sektöründen 1 milyon 219 bin 240 ton ürün ihraç edildiğini, bundan da 847 milyon 990 bin dolar döviz girdisi sağlandığını, önceki yıla göre ise miktarda yüzde 3, değerde de yüzde 6 artış yakalandığını hatırlattı.
    
     -TANITIM FAALİYETLERİ-
    
     Kaçmaz, yoğun rekabetin yaşandığı dış pazarlarda özverili bir şekilde çalışan ihracatçıların çabaları sayesinde ve Türk narenciyesinin bilinirliğinin hedef pazarlarda artırılmasını amaçlayan Narenciye Tanıtım Grubu'nun (NTG) yürüttüğü çalışmalarla bu sezonun bir önceki sezonda yakalanan başarıyı daha ileriye taşıyacağını kaydetti.
 
     Narenciye ürünlerinin ihracatına başlanmasıyla ilk elde edilen memnuniyet görüşlerinin şimdilik sezonun oldukça iyi geçeceğine işaret ettiğini dile getiren Kaçmaz, ''Yapacağımız çalışmalar ve dönemsel değerlendirmelerle yaş meyve sebze sektöründe 2023 yılı için ortaya konan 10 milyar dolar hedefinin tutturulabileceğine ve artış trendinin süreceğine Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı olarak inanıyor ve 2011-2012 Narenciye Sezonunun tüm üretici ve ihracatçılarımıza hayırlı olmasını diliyorum'' diye konuştu.
 
 

Ekleme Tarihi
23.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Narenciye İhracatı Umutlu Başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız