Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin 

YETKİN: Et Fiyatlarında Çok Ciddi Artışlar Beklemiyorum 
 
TÜRKİYE ZİRAATÇILAR DERNEĞİ GENEL BAŞKANI YETKİN: -''KURBAN BAYRAMI ÖNCESİNDE ET FİYATLARINDA ÇOK CİDDİ ARTIŞLAR BEKLEMİYORUM'' -''BU YIL CANLI HAYVAN VE İŞLENMİŞ ET OLARAK TOPLAM 826 MİLYON DOLARLIK İTHALAT GERÇEKLEŞTİRİLMİŞ'' -''TÜRKİYE, 2011 YILININ İLK 7 AYINDA İSRAİL'DEN 14,5 MİLYON DOLARLIK DOMATES TOHUMU, 323 BİN DOLARLIK HIYAR TOHUMU, 12 BİN DOLARLIK SOĞAN TOHUMU, 11 BİN DOLARLIK DA MARUL TOHUMU İTHAL ETTİ''

ANKARA (A.A) - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Kurban Bayramı öncesinde et fiyatlarında çok ciddi artışlar beklemediğini söyledi.
 
     Yetkin, TZD genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, et ve sütle ilgili müdahale kurumu oluşturulması konusunda çalışmalar yapıldığını anımsatarak, ''Sütte müdahale kurumu oluşturulması doğru bir yaklaşım çünkü Türkiye'nin süt üretiminde bir sıkıntısı yoktur. Ama et konusunda katılmıyorum. Çünkü Türkiye'de et fiyatları hala altın ve borsa gibi inişli çıkışlıdır'' değerlendirmesinde bulundu.
 
     Müdahale kurumlarının arz-talep dengesinin oturduğu durumlarda işe yarayacağını savunan Yetkin, Türkiye'de ise et fiyatlarının 2010 yılının nisan ayından bu yana ithalat yoluyla düşürülmeye çalışıldığını kaydetti. Yetkin, et ithalatının sürdüğü, fiyatların tam olarak sabitlenmediği, üreticilerin ve besicilerin zarar ettiği bir ortamda müdahale kurumunun ne üretici ne de tüketici açısından bir fayda getirmeyeceğini öne sürdü.
 
     Türkiye'nin beyaz ette çok iyi bir noktada bulunduğunu ve tamamen ihracatçı ülke konumuna ulaştığını anlatan Yetkin, ülkedeki koyun varlığında da yüzde 6,5'lik bir artış gözlendiğini, bütün bunların sevindirici gelişmeler olduğunu söyledi.
 
     Kırmızı ette ise durumun o kadar iyi olmadığını ifade eden Yetkin, Türkiye'nin 2010 yılında başta Uruguay olmak üzere sırasıyla Macaristan, ABD, Avustralya, Brezilya, Estonya, Litvanya, Letonya, Yunanistan ve Avusturya'dan 274 milyon dolarlık canlı sığır ithalatı gerçekleştirdiğini anlattı. Yetkin, yine geçen yıl taze, soğutulmuş ve dondurulmuş sığır eti olarak da toplam 250 milyon dolar ithalat yapıldığını belirtti.
 
     Bu yıl ise Uruguay, Avustralya, ABD, Macaristan, Avusturya, Estonya, Yunanistan, Litvanya, Letonya, Ürdün ve Slovenya'dan toplam 413 milyon dolarlık canlı sığır ithalatı gerçekleştirildiğini ifade eden Yetkin, şu bilgileri verdi:
     ''Yine bu yıl sığır etinde, taze, soğutulmuş ve dondurulmuş olarak 412 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirmişiz. Yani bu yıl canlı hayvan ve işlenmiş et olarak 826 milyon dolarlık ithalatımız var. Geçen yıl ve bu yıl toplamda 1 milyar 350 milyon dolarlık ithalat yapmışız.''
     Yetkin, Kurban Bayramında et fiyatlarında çok ciddi artışlar beklemediğini de belirterek, ''Fiyatlarda çok az bir artış olabilir. Çünkü en son yapılan ihaleyle 16 bin 200 hayvan ülkemize getirilecek. Piyasa da artık doyuma ulaştı. Et tüketiminde de azalma olduğu için fiyatların Kurban Bayramı öncesinde ve bayram sürecinde çok fazla artacağını düşünmüyorum'' dedi.
    
     -İSRAİL'DEN ALINAN SEBZE TOHUMLARI-
    
     İbrahim Yetkin, Türkiye'nin İsrail'den ithal ettiği sebze tohumlarına da değindi. Türkiye'nin 2011 yılının ilk 7 ayında İsrail'den 14,5 milyon dolarlık domates tohumu, 323 bin dolarlık hıyar tohumu, 12 bin dolarlık soğan tohumu, 11 bin dolarlık da marul tohumu ithal ettiğini anlatan Yetkin, ''Genele baktığımızda Türkiye 7 aylık dönemde sebze tohumu için toplam 62 milyon dolarlık ithalat, 7,5 milyon dolarlık da ihracat gerçekleştirmiş. Yani sebze tohumu ithalatının yaklaşık yüzde 25'ini İsrail'den yapmışız'' diye konuştu.

Ekleme Tarihi
26.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: YETKİN: Et Fiyatlarında Çok Ciddi Artışlar Beklemiyorum




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız