Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

LİMONDA İHRACAT HEDEFİ -TÜRKİYE'NİN LİMON ÜRETİMİNİN YÜZDE 60'ININ KARŞILANDIĞI MERSİN YÖRESİNDEKİ BAHÇELERDE HASAT EDİLEN LİMON, RUSYA BAŞTA OLMAK ÜZERE UKRAYNA VE IRAK GİBİ ÜLKELERE İHRAÇ EDİLİYOR -MERTUB BAŞKANI ŞAHİN: ''GEÇEN YILKİ 450 BİN TON İHRACAT RAKAMINI GEÇMEYİ HEDEFLİYORUZ''
 
 

ADANA/MERSİN (A.A) - Türkiye'nin limon üretiminin yüzde 60'ının karşılandığı Mersin yöresindeki bahçelerde hasat edilen limonun ihracatının bu yıl 500 bin tonu aşmasının beklendiği bildirildi.
 
     Mersin İli Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) ve Türkiye Turunçgil Üreticileri Merkez Birliği Platform Başkanı Ahmet Dursen Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin toplam narenciye üretiminin yaklaşık 3 milyon 600 bin ton olduğunu söyledi.
 
     Narenciye üretiminin 1 milyon 200 bin tonunu limonun oluşturduğunu belirten Şahin, bunun yüzde 60'ının ise Mersin yöresinden sağlandığını ifade etti.
 
     Şahin, yörede yetişen enterdonat ve mayer cinsi limonların hasadına 13 Eylül, ihracatına ise 19 Eylül'den itibaren başlandığını anımsatarak, üreticilerin yeni ihracat sezonundan umutlu olduğunu kaydetti.
 
     Limonun kilosunun, 45-50 kuruştan alıcı bulduğunu belirten Şahin, ''Bu üretici açısından istenilen rakam değil. Çünkü limonun üretim maliyeti kiloda 35-40 kuruşu buluyor. İşçilik, ilaçlama ve sulama gibi gibi maliyetler kar marjını düşürüyor. Umarız, önemli bölümü ihraç edilen limonun kilo fiyatı biraz daha yükselir ve üretici alın terinin karşılığını tam olarak alır'' dedi.
 
     Şahin, üreticinin ihracat sezonunun başlamasıyla birlikte ürünü dalında sattığını belirterek şöyle konuştu:
     ''Yörede yetiştirilen ürün ağırlıklı olarak Rusya Ukrayna ve Irak'a ihraç ediliyor. Geçen yılki rekolteye göre yüzde 20'ye varan bir düşüş olması bekleniyor. Bunun da limona olan talebi artıracağını ve dolayısıyla fiyatına yansıyacağını düşünüyoruz. Yörede yetişen ürün, kalitesiyle de çok iyi durumda. Geçtiğimiz yıllarda karşılaştığımız ilaç kalıntısı şikayetleri de artık yok. Ürünlerimiz, ihraç edilen ülkelerde gönül rahatlığıyla tüketiciye ulaştırılıyor. Şimdiye kadar bir sorun yaşamadık ve çok iyi bir sezon geçireceğimizi umuyoruz. Geçen yılki 450 bin ton ihracat rakamını geçmeyi hedefliyoruz. Bu yılki ihracat rakamının 500 bin tonu aşmasını bekliyoruz. ''
    
     -ÜRETİM ALANLARININ YERİ DEĞİŞİYOR-
    
     Şahin, yöredeki limon üretim alanlarının yerlerinin değiştiğini de söyledi.
     Kıyı şeridine yakın olan verimli arazilerdeki limon bahçelerinin konut yapımı amacıyla söküldüğünü belirten Şahin, ''Bunların yerine sahil şeridinin yukarı kesimlerinde yeni bahçeler oluşturuluyor. Ancak bu bahçelerin toprağı, sökülen yerler kadar verimli olmuyor. Bu da gelecekte kalite ve rekolteyi etkileyebilir'' diye konuştu.

Ekleme Tarihi
26.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Limonda İhracat Hedefi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız