Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

MÜHENDİS ÇİFTİ, ZEYTİN TANELERİNİ AYIRMAK İÇİN MAKİNE YAPTI



BURSA (İHA) - Bursalı zeytin üreticisi Rıza Saka, yaptığı zeytin ayırma makinesi ile çiftçilerin en büyük sıkıntısına çare buldu.
 
 
 
Zeytin tanelerini büyüklüklerine göre ayıran makinesinin patentini de alan Rıza Saka, yapmış olduğu makinenin piyasadaki diğer zeytin ayırma makinelerinin aksine zeytin tanelerini kesinlikle bir birine karıştırmayarak bütün taneleri boy boy ayırdığını söyledi. Saka'nın Tarım Fuarı'nda sergilediği makine büyük ilgi gördü. Makinen fiyatı 5 bin lira.
 
İznik ilçesine bağlı Göllüce köyünde zeytincilik yapan ve aynı zamanda makine mühendisi olan Rıza Saka, "Zeytin ayırma işi için piyasada bulunan ne kadar makine varsa alıp kullandım. Ancak kullandığım makinelerin hepsi zeytin tanelerini ayırırken bir birlerine karıştırdı. Üretici bir birlerine karışmış ve aynı boyda olmayan zeytini satarken sıkıntı çekiyor. Böyle mahsule düşük fiyat veriliyor. Bu sıkıntıları ben de çektiğim için yeni bir makine yapmaya karar verdim" dedi.
Kendi makinesini piyasadaki diğer zeytin ayırma makinelerinden ayıran en büyük özelliğin, bir birinden müstakil dönen makaralar olduğunu anlatan Saka, "Zeytin taneleri yuvarlak kayışların üzerinde ilerlerken, aynı zamanda makara sistemi sayesinde de kendi eksenleri etrafında dönüyor ve düşmesi gereken aralığa gelince hazneden aşağı düşüyor. Böylece zeytinler iriliklerine göre boy boy ayrılıyor, kesinlikle bir birlerine karışmıyor" diye konuştu.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
27.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Mühendis Çifti, Zeytin Tanelerini Ayırmak İçin Makine Yaptı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız