Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Süs Bitkileri Ve Peyzaj Firmaları Fuarda Buluştu

SÜS BİTKİLERİ VE PEYZAJ FUARI (FLORPLANT), ANTALYA'DA BAŞLADI -ATSO BAŞKANI ÇETİN OSMAN BUDAK: -''2016 DÜNYA BOTANİK EXPO'SU İÇİN ANTALYA'DA 900 DÖNÜMLÜK DEV BİR BAHÇE, PEYZAJ ALANI KURULACAK" -"YAKLAŞIK 90 ÜLKENİN KATILACAĞI EXPO'YU 6 AY BOYUNCA 10 MİLYON TURİSTİN GEZMESİNİ BEKLİYORUZ''

ANTALYA (A.A) - Süs Bitkileri ve Peyzaj Fuarı (Florplant), Antalya'da kapılarını açtı.
 
     Agoras Fuarcılık tarafından Cam Piramit Kongre ve Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuarın açılış töreninde konuşan Antalya Vali Yardımcısı Ali Nazım Balcıoğlu, Dünya Botanik EXPO'sunun 2016'da Antalya'da yapılacağına dikkati çekti. EXPO'nun Antalya için büyük bir kazanım olduğuna dikkati çeken Balcıoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da EXPO'ya özel önem verdiğini vurguladı. Balcıoğlu, kendisinin de fuar komitesinde yer aldığını belirterek, ''Çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor. 22 Kasım'daki süreçten sonra daha da hızlanacak'' dedi.
 
     AK Parti Antalya Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Sadık Badak da, Kenya'da 1 milyar dolar kesme çiçek ihracatı yapıldığını, Türkiye'nin ise çıtasını daha yükseklere çekmesi gerektiğini söyledi. Badak, tarım alanında yapılan çalışmalarla ilgili bilgi vererek, örtü artı tarımda gelinen noktanın ise küçümsenmeyecek kadar ilerde olduğunu vurguladı.
 
     Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, fuarların turizm sektöründeki çeşitliliği artırma ve yeni hedefler koyma açısından önemli olduğunu ifade etti. Budak, 2012 yılında Türkiye genelinde düzenlenecek 409 fuardan sadece 18'nin Antalya'da yapılmasının kent için ''büyük kayıp'' olduğunu dile getirdi.
 
     Antalya'nın bu rakamı hak etmediğini belirten Budak, 2016 EXPO Fuarı'nın Antalya'da gerçekleştirilecek olmasının ise Türkiye açısından prestij kaynadığı olduğuna işaret etti. Bu konuda gerek Antalya'da, gerekse Türkiye genelinde henüz bir farkındalık yaratılamadığını vurgulayan Budak, şöyle devam etti:

     ''EXPO 2016'nın imza töreni için 22 Kasım'da Fransa'ya gideceğiz. Artık adaylık sürecinden çıkarak, resmen EXPO'nun tek adayıyız. Bu süreçten sonra bu fuarla ilgili yatırımları planlayacağız. Bu, Türkiye için çok önemli bir kazanım. Türkiye'nin aldığı en önemli organizasyonlardan biri bu. Temamız çiçek ve çocuk. Bu tema Antalya'ya çok yakışıyor. Kesme çiçekte Türkiye'deki ihracatın yüzde 90'ı bu şehirden yapılıyor. Antalya süs bitkileri bakımından iddialı. 2016'da Antalya'da dünyanın en güzel bahçeleri, dünyanın en güzel çiçekleri, dünyanın endemik bitkilerinin sergilendiği bir alan oluşacak. Türkiye'de bu konu yeteri kadar algılanmadı. Önemsenmesi için de halkımızı EXPO'nun içine almak gerekiyor. 22 Kasım'dan sonra bunu daha hızlı başaracağız. 2016 Dünya Botanik EXPO'su için Antalya'da 900 dönümlük dev bir bahçe, peyzaj alanı kurulacak. Yaklaşık 90 ülkenin katılacağı EXPO'yu 6 ay boyunca 10 milyon turistin gezmesini bekliyoruz.''
 
    
     -2023'TE 500 MİLYON DOLAR İHRACAT HEDEFİ-
    
     Süs Bitkileri Tanıtım Grubu Başkan Yardımcısı ve Antalya Kesme Çiçek İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Lütfi Göbüş de, Türkiye'de kesme çiçek sektörünün umut veren ölçüde gelişme gösterdiğini söyledi.
     2010 yılında 56 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirten Göbüş, 2011 sonunda ise 75 milyon dolar hedefinin gerçekleşmesinin beklendiğini kaydetti. Türkiye'nin süs bitkileri sektöründe iddialı ülkelerden olduğunu vurgulayan Göbüş, 2023 hedefinin ise 500 milyon dolarlık süs bitkisi ve kesme çiçek ihracatı olduğunu ifade etti.
 
     Göbüş, şöyle konuştu:

     ''Bu rakamlara ulaşmak bizim için bir zamanlar hayal gibi görünüyordu. Ancak, son yıllarda sektördeki hızlı gelişmeler ve ihracatçılarımızın çabaları bu sektörün bir anda yükselmesine neden oldu. 2016 EXPO ile Antalya'nın, dolayısıyla Türkiye'nin başarısı ulusal alandan uluslararası alana taşınacak. Bunlar ülkemiz ve sektörümüz için çok olumlu gelişmeler. 90'lı yıllarda süs bitkileri sektöründe Türkiye'nin adı bilinmezken, bugün 55-56 ülkeye ihracat yapıyoruz. 2016'da bu rakam daha da yükselecek.''
 
     Lütfi Göbüş, Türk kesme çiçek ihracatçıları olarak 75 milyon dolarlık ihracatı yeterli görmediklerini de vurguladı. Rusya'nın yılda 1 milyar dolar, Hollanda'nın ise 2 milyar dolar kesme çiçek ihracatı gerçekleştirdiğini ifade eden Göbüş, şöyle konuştu:
 
     ''Bu iki ülkenin rakamlarına bakınca biz gölde bir damla gibiyiz. Ülkemiz ve özellikle Antalya, bu konuda çok daha ileri seviyelere getirilebilir. Türkiye'nin özellikle peyzaj konusunda çevresindeki ülkelerin talebine cevap verebilecek kapasitesi yok. Talep çok yoğun, ancak yeterli üretim ve girişimcimiz yok. Önümüzde çok büyük bir pazar var. Bizim ulusal pazardan çıkıp uluslararası pazarlarda kendimizi göstermemiz gerekiyor. Bu konuda geri kalmış değiliz. Özellikle Avrupa'nın bu alandaki ihtiyacını karşılayabilmek ve ulaşabildiğimiz ülkelerin tedarikçisi olabilme gayreti içindeyiz. Rakip ülkelerle rekabet edebilmek için üretim alanlarımızın genişlemesi gerekiyor.''

     Açılışın ardından yetkililer fuar alanını dolaştı. Adeta çiçek bahçesine dönüşen fuar alanı, ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. Bir firmanın bir ay boyunca çiçekleri kendisinin sulayabilme özelliğine sahip akıllı saksıları beğeni topladı. Firma yetkilisi Hafize Kasap Sönmez, ''Artık kimse komşusuna çiçeğini bırakmak zorunda kalmayacak'' dedi.

     Türkiye, İtalya, Yunanistan, Bahreyn, Mısır, İran, Hollanda, Rusya ve İspanya'dan toplam 71 firmanın katıldığı fuar, 1 Ekime kadar gezilebilecek.


Ekleme Tarihi
29.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Süs Bitkileri Ve Peyzaj Firmaları Fuarda Buluştu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız