Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

TERMAL ENERJİ İLE ISITILAN SERADA ÜRETİLEN DOMATES MARKET RAFLARINA GİRDİ



Jeotermal bakımından büyük bir zenginliğe sahip olan Yozgat’ta jeotermal enerji ile ısıtılan seralarda üretilen domatesler Yozgat ve bölgesinin ihtiyacını karşılıyor.
 
 
 
    Sarıkaya’da 11 dekar alanda kurulan modern serada organik olarak üretilen domatesler Ankara, Kayseri ve Yozgat'taki marketlerin reyonlarındaki yerini aldı. Yapımına geçen yıl başlanılan ve ilk defa bu yıl üretime başlayan Lutfar ve Eryılmazlar Seracılık Yönetim Kurulu Başkanı Murat Eryılmaz, jeotermal enerji ile ısıtılan serada kışın da üretime devam edeceklerini kaydetti. Seranın tamamen son teknoloji otomasyon sistemiyle donatıldığını belirten Eryılmaz, "Bu yıl seramızda yetiştirdiğimiz domateslerin ilk satışını yurt içine pazarladık.
 
Artık Sarıkaya’nın ürünü olan domatesler ilçe dışındaki büyük marketlerde boy göstermeye başladı. Ama bizim öncelikli hedefimiz ürünlerimizi yurt dışına ihraç etmektir. Markalı domateslerimizi, Rusya, Avrupa ve Ortadoğu pazarlarına ihraç etmeyi hedefliyoruz. Bunun için çalışmalarımız devam etmektedir. Tabi ki iç pazar talebini de göz önüne alacağız. Bir ayda seramızdan yaklaşık 100 ton domates satışının tamamına yakınını ilçemiz dışına sattık.
 
Yılsonuna kadar seramızdan 450-500 ton ürün almayı hedefliyoruz. Seramızda şimdilik 20 kişi çalışmakta ve bunun birçoğunu bayanlar oluşturmaktadır. İleriki dönemde kapasite artırımı devam ederse işçi sayısı da artacaktır." diye konuştu.
 
    Sektörün modern tarımla tanışması gerektiğinin altını çizen Eryılmaz, "Tarımdaki gelirin daha fazla artırılması için artık seralarında çoğalması gerekiyor. Sarıkaya'da daha önceleri bir sera vardı şimdi ise bu rakam 4'e çıktı. Çiftçilerimizde alternatif ürün olarak seracılığa yönelirse belki ilerde ilçemizde bir salça fabrikasının kurulabilir, ya da daha büyük kapsamlı ihracatlar yapılabilir.
 
Devletimiz bu tür yatırımlar için her türlü desteği vermektedir. Bizde böyle bir tesisi Tarım ve Köy işleri bakanlığının hibe desteği ile kurduk. Umarım kısa sürede devlet desteğiyle böyle seralar çoğalır ve ilçemizde ekonomik yönden canlanma sağlanır." dedi.
 
    Öte yandan Sorgun’da yaklaşık 25 dekar alanda kurulan serada üretilen domateslerde yurtiçinde Ankara, İstanbul gibi büyük illere pazarlanmasının yanısıra Hollanda ve Rusya’ya ihraç ediliyor. (CİHAN)
 

Ekleme Tarihi
30.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Termal enerji ile ısıtılan serada üretilen domates market raflarında




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız