Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler


 
Domates Üreticisi Endişeli
 
 
MERSİN'İN ERDEMLİ İLÇESİNDE BU SEZON DOMATES YETİŞTİREN ÜRETİCİLER, 40-45 KURUŞ OLAN KİLOGRAM FİYATININ DÜŞÜK OLMASINDAN ŞİKAYETÇİ

ERDEMLİ (A.A) - Mersin'in Erdemli ilçesinde bu sezon domates yetiştiren üreticiler 40-45 kuruş civarında olan kilogram fiyatının düşük olmasından şikayet ediyor.

     İlçeye bağlı Sıraç köyünde 20 dekar açık alana domates yetiştiren çiftçi Mustafa Demirbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl domatesin iyi para etmesinden etkilenerek, bu yıl domates üretimine yöneldiğini söyledi.

     Bu kapsamda 20 dekar araziye 50 bin fide diktiğini belirten Demirbaş, şöyle konuştu:
 
     ''Üç yıl önce yetiştirdiğim domatesi kilogramı 10 kuruşa bile satamayınca, geçen yıl pepino yetiştirdim. Pazarlama sıkıntısı yaşayınca ürün elimde kaldı. Geçen yıl da domates iyi gelir getirince bu yıl yeniden domatese yöneldim. Yaklaşık 350 ton civarında rekolte bekliyorum. Domatesi komisyoncuya kilogramı 40-45 kuruştan ancak satabiliyorum. Nakliye ve masrafları düşüldüğünde 30 kuruş kalıyor. Bu da masrafı karşılamıyor. Oysa geçen yıl bu dönemde domatesin kilogramı 5 liraya kadar çıkmıştı. Eğer üretici 75 kuruş ile 1 lira arasında ürününü satabilirse, ancak masrafını karşılar. Endişemiz fiyatların daha da aşağıya düşmesi.''
 
     Erdemli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Berdan Tun da, geçen yıl 22 bin dekar alanda 154 bin ton domates üretimi gerçekleştirildiğini, bu yıl ise 22 bin 500 dekar açık alanda 225 bin ton rekolte beklendiğini söyledi.

     Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek ise üreticilerde geçen yıl ki gibi yüksek fiyat beklentisinin olmadığını belirtti.
 
     Geçen yıl bölgedeki domates güvesine (tuta) karşı iyi mücadelenin sonuç getirdiğini ve bilinçli üreticinin ürününün iyi para ettiğini ifade eden Dölek, şöyle konuştu:

     ''Domates güvesi ve sıcaktan dolayı geçen yıl toplam ürün düşüktü. Bu yıl havanın serin olması, domates güvesine karşı ülke genelinde önlem alınması ve ihracat yapılan ülkelerden talebin az olması nedeniyle fiyat maalesef düşük oldu. Temennimiz ihracatın açılması ve fiyatların yükselmesidir. Üreticilerimizin alın teriyle yetiştirdiği domateslerin iyi para etmesinden yanayız. Ancak isteğimiz domatesin 75 kuruş ile 1 lira aralığında satılması.''

Ekleme Tarihi
30.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Domates Üreticisi Endişeli




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız