Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

FİLİPİNLER’DE AÇLIĞIN REÇETESİ: SÜT PROJESİ


      
Uzakdoğu’nun en kalabalık ülkelerinden Filipinler’de yaklaşık 4 milyon aile (yaklaşık 21 milyon kişi) açlık sınırının altında yaşıyor. Filipinler hükümeti, yoksullukla mücadele için yeni projeler geliştiriyor. Proje çerçevesinde, çiftçilere buffalo cinsi büyükbaş hayvanlar verilerek, süt üretimi ile ailelerin durumunun iyileştirilmesi hedefleniyor.
 
 
 
Filipinler’in Ankara Büyükelçisi Marillyn Alarilla ve 380 kooperatiften oluşan Süt Ürünleri Konfederasyonu Başkanı Danilo Fausto, Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği’ni (PASİAD) ziyaret etti. Filipinli yetkililer PASİAD Genel Sekreteri Ersin Karaoğlan ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Ayhan Uluocak ile görüştü.

Dernek merkezinde PASİAD üyesi işadamlarıyla da görüşen Filipinli Büyükelçi Alarilla, Türkiye ile ilişkileri artırmayı hedeflediklerini belirtti. Bu amaçla yabancı sermayeyi de ülkelerine beklediklerini vurguladı. Alarilla, Filipinler hükümetinin süt ürünleri ile ilgili de bilgi verdi.

Alarilla, ailelerin geçim sağlama maksadıyla kendi sütünü kendisinin üretmesi projesi ile açlık sınırında kimsenin kalmamasını hedeflediklerini söyledi. Ülkede pirinç üzerine yapılan yatırımların devam etmesi gerektiği, ama tek başına bu projenin açlığı sona erdiremeyeceğinin altını çizdi.

Filipinler Süt Ürünleri Konfederasyonu Başkanı Danilo Fausto, Türk girişimcilere açlıkla mücadele projesini ayrıntılı olarak anlattı. Önce ailelerin mantığının değişmesi gerektiğine dikkat çeken Fausto, “Büyükşehirlerdeki zenginleri ve yurtdışında çalışan vatandaşlarımızı da bu alanda yatırım yapmaları için teşvik ediyoruz. Biz de takibini yapacağız. Finansal olarak bu projeyi destekleyeceğiz. Adalardan oluşan ülkemizde kırsalda yasayan aile başı 17 dönüm arazi düşüyor. Eğer ailelere buffalo cinsi inekler verilirse, aylık 7 bin peso, yani 160 dolar civarında geliri olacak. Böylece aileler yoksulluk sınırından fakirlik seviyesine yükselecek.” dedi.

Fausto’nun verdiği bilgiye göre sistem şöyle işleyecek: “153 seçim bölgesinde birbirine bağlı yapılar oluşturulacak. Her aileye 1 ila 5 tane arasında buffalo dağıtılacak. Buffaloların gelirlerinin yüzde 40’ı aileye, yüzde 40 yatırımcıya, yüzde 5’i kooperatife, yüzde 5’i fona kalacak. 10 dönüm başına 3000 peso aylık kazanç elde edeceklerini hesap ediyoruz. 10 dönüm alan, 15 buffaloya yetiyor. Dere yatağına yakın yerler tespit edilip, o köylere konsantre olunacak. Çünkü özellikle de o civar insanları yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşıyor.”
 
 
 
Proje gerçekleştirildiğinde, ineklerin 3 yıllık bir zamandan sonra verimli hale geleceği hesaplanıyor. Kooperatif üretilen tüm sütü satın alacak. Bölge ülkelerindeki büyük marketlere toplu satış yapacak. Mandıracılık sektörünün çok yan işleri olduğundan dolayı böylece ailede herkes üretken hale gelecek.

Filipinli yetkili Bulgaristan’dan 4 bin, Brezilya’dan ise 2 bin adet Buffalo alındığı bilgisini verdi. Buffalo sütü inek sütünün 2 katı fiyat ediyor. Bir buffalo 15-16 litre süt verirse, proje kendini döndürüyor.

Bu arada, yabancı sermayeye de üretimin yüzde 70’ini ihraç etmek şartıyla projeye katılabilme izni veriliyor. Yatırımcılarla 6 yıllık kontrat yapılacak. Kontrat sonunda yatırımcılar arzu ederlerse yatırıma devam edecek, arzu etmezse ayrılacak.
 
 

Ekleme Tarihi
01.10.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Filipinler’de Açlığın Reçetesi Süt Projesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız