Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Aydın Çalışkan 

Kayseri, sulanabilir arazi bakımından Türkiye ortalamasını geçecek
 
Kayseri’de baraj ve göletler ile sulama kanallarına yapılan yatırımlar sayesinde, il genelinde sulu tarım yapılan alan miktarı iki katına çıkacak.
 
Şu anda il genelinde tarım arazilerinin sadece yüzde 13’ünde sulu tarım yapılabiliyor. Bu oranın yüzde 26’ya çıkmasıyla birlikte Kayseri, sulanabilir arazi miktarı yüzde 20’lerde olan Türkiye ortalamasının da üstüne çıkmış olacak. 
 
Sulanabilir alan oranının düşük olması nedeniyle bitkisel üretimde geri illerden birisi olan Kayseri’ye, yeni hizmete giren barajlar hayat verecek. Son yıllarda Gıcık Tüneli, Bahçecik, Sarıoğlan ve Yamula barajlarının sulama kısımları için önemli adımlar atıldı. Bahçecik Barajı'nda sulama kanalları için 2009 ve 2010 yıllarında 7 milyon 500 bin lira, Sarıoğlan Barajı sulama kanalları için de 8 milyon lira ödenek aktarıldı. Tarım ürünleri çeşitliliğinin arttırılmasına yönelik yapılan yatırımlarla birlikte ilde sulanabilir alan oranı da artacak. Daha önce 670 bin hektar tarım arazisi bulunan kentte, bu oranın sadece yüzde 13-14’lük bölümünde sulu tarım yapılabiliyordu. Barajlar ile göletlerin tam olarak hizmete girmesinin ardından ise sulanabilir arazi oranının iki katına çıkarak yüzde 26-27’lere çıkması bekleniyor. Böylece Kayseri’de sulanabilir tarım arazisi yüzde 20’lerde olan Türkiye ortalamasının da üstüne çıkmış olacak.
 
Karasal iklimin hakim olduğu Kayseri’de bitkisel üretim açısından iklimin kısa olduğunu ifade eden Kayseri Gıda, Tarım ve
Hayvancılık İl Müdürü Aydın Çalışkan, kentte mayıs ayının ortası ve ekim ayının başlarında don olaylarının görülebildiğini ifade etti.
 
Don olaylarının bitki üretimini kısıtlayan bir etken olduğunu vurgulayan Çalışkan, sulu tarımın da bitkisel üretimde önemli bir kriter olduğunun altını çizdi. İl genelinde 670 bin hektar tarım arazisi bulunduğunu belirten Çalışkan, ancak bu arazinin sadece 100 bin hektarlık kısmının sulanabilir olduğunu kaydetti. Sulanmayan arazide yetiştirilen bitki çeşitliliğinin çok kısıtlı olduğunu dile getiren
Çalışkan, son yıllarda tamamlanan baraj, gölet ve sulama kanallarının tam olarak hizmete girmesiyle birlikte ilde sulanabilir arazi miktarının iki katına çıkacağını söyledi. Böylece ildeki tarım arazilerinin yüzde 26’sında sulu tarım yapılabileceğini ifade eden Çalışkan, "Türkiye genelinde sulu tarım yapılan alan oranı yüzde 20’ler civarında. Kayseri olarak biz Türkiye ortalamasının biraz üstüne çıkmış olacağız. Sulanabilir alan sayesinde bölge çiftçisinin de geliri önemli oranda artacak." şeklinde konuştu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
09.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kayseri, sulanabilir arazi bakımından Türkiye ortalamasını geçecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız